logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rekordalacsony a folyók vízszintje, már látszódik a Dunában az Ínség-szikla

A valaha mért legalacsonyabbra csökkent több hazai folyó vízszintje is a tartós aszály miatt. A Hernád, az Ipoly és a Sajó medrében is látványosan kevés víz folyik. A Tiszán Szolnoknál több mint 13 méterrel alacsonyabb a vízszint, mint a rekord áradás idején volt. Folyamatosan apad a Duna is, a fővárosnál ezért ismét látható az Ínség-szikla. A következő napokban sem lesz jelentős csapadék, ugyanakkor ivóvízkorlátozásre sehol sincsen szükség – hangzott el az M1 Híradójában.

A fővárosban az alacsony vízállás miatt előbukkant a Margitsziget déli csücske, ahova a híd középső pillérénél egyszerűen ki lehet sétálni. Ez legutóbb két éve volt lehetséges. A hely rövid idő alatt népszerű lett, folyamatosan érkeznek ide az emberek.

Felszínre került az Ínség-szikla is a Szabadság hídnál,

ami csak akkor látható, ha 95 centiméter alá csökken a Duna vízszintje.

A szombat délutáni adatok szerint jóval ez alatt van, mindössze 75 centimétert mutat a mérce a fővárosnál.

Kapcsolódó tartalom

A tartós aszály miatt folyóink vízszintje nagyon alacsonyra csökkent. Több helyen a valaha mért legkisebb szinthez közelítő, vagy már azt is alul múló értéket mértek.

Apad a Duna és mellékfolyói is, de negatív rekord született a Tiszán is Szolnoknál,

ahol az eddig feljegyzett legalacsonyabb, mínusz 279 centiméter helyét már mínusz 290 centiméter vette át.

Szegednél sem sokkal jobb a helyzet, több tízméterre húzódott vissza a parttól a medrébe a Tisza. A helyiek szerint évtizedek óta nem volt ilyen szárazság Magyarországon.

Kilátszanak a kövek: épphogy csak csörgedezik az Ipoly. Nógrádszakálnál napok óta a valaha mért legalacsonyabb szinten, mindössze 20 centiméteren áll. A hétvégére szemétszedési akciót hirdettek, az önkéntesek meglepődtek, amikor meglátták, milyen alacsony a folyó.

Kritikus az aszályhelyzet hazánk egész területén, ezért

az Országos Vízügyi Főigazgatóság Műszaki Irányító Törzse folyamatosan, a nap 24 órájában dolgozik.

Tizenkét vízügyi igazgatóságból egy kivételével mindenhol elrendelték az aszály elleni védekezést. Ivóvízhiány és korlátozás sehol sincs érvényben, az előrejelzések szerint azonban a közeljövőben biztosan nem javul a folyók helyzete.

A vízgyűjtőterületeken annyira száraz már a talaj, a föld, hogy azonnal beszívja az érkező, akár nagy mennyiségű lokális zivatar vagy vihar a csapadékmennyiségét is. Nem jut el a folyókba, a tavakba is kicsit tud csak segíteni. Egyelőre azt látjuk, hogy jelentős mennyiségű, segítő csapadék még nem érkezik” – magyarázta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Vagyis valószínűleg még tovább apadnak a folyók és a tavak a következő napokban Magyarországon. A Balaton vízszintje a szakemberek szerint még elfogadható, 75 centiméteres.

Ajánljuk még