logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szentkirályi Alexandra: Az erdők nem kerülnek veszélybe

| Szerző: hirado.hu
Közösségi oldalán tisztázta a fakitermelésről szóló kormányrendelet körül kialakult félreértéseket Szentkirályi Alexandra. A kormányszóvivő elmondta, a rendkívüli szabályok kizárólag abban az esetben lépnek életbe, ha az ország tűzifaigényét már nem lehet az átlagos keretek között kielégíteni. Szintén fontosnak tartotta hangsúlyozni, az ország erdőállománya azonban még ebben az esetben sem kerülne veszélybe, tekintve, hogy az átcsoportosított mennyiségeknek köszönhetően egy veszélyhelyzet esetén több százezer köbméter fát lehetne felszabadítani úgy, hogy az erdők területe nem csökkenne.

A kormányszóvivő közösségi oldalán a bejegyzésében tisztázta a fakitermelésről szóló kormányrendelet körül kialakult félreértéseket.

Szentkirályi Alexandra elmondta, Magyarországon energia-veszélyhelyzet van érvényben, és a magyar családok biztonságos energiaellátása érdekében szükségesek a rendkívüli intézkedések. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a fakitermelésről szóló kormányrendelet kizárólag vészhelyzet esetére készült, az erdők természeti értékei nem szenvedhetnek sérülést.

„A rendkívüli szabályok kizárólag akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem lehet a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani. Ha ilyen vészhelyzet nem következik be, akkor a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik”

– írta bejegyzésében Szentkirályi Alexandra.

Kapcsolódó tartalom

Az idei évben az állami erdőgazdaságok mintegy 1,3 millió köbméter fát termelhetnek ki, amely növelhető az erdőállomány károsítása nélkül.

A kormányszóvivő leszögezte: az erdőgazdálkodás egy olyan tervszerűen végzett tevékenység, ahol a mennyiségek átcsoportosíthatók, így szükség esetén több százezer köbméternyi faanyagot lehet elérhetővé tenni úgy, hogy a magyarországi erdők nem kerülnek veszélybe. Hozzátette, az erdő- és természetvédelmi törvény alapvető rendelkezései változatlanok maradtak így az erdők területe és természetességi állapota továbbra sem csökkenhet.

„A magyar erdők folyamatosan növekednek, köszönhetően a hazai erdőgazdálkodás fenntartható gyakorlatának és annak, hogy hazánkban Európa egyik legnagyobb erdőtelepítési és fásítási programja zajlik: két év alatt 44 ezer hektár új erdő telepítésére adtunk támogatást”

– emelte ki a kormány erdőgazdálkodás területén az utóbbi két évben meghozott intézkedéseit Szentkirályi Alexandra.

Kapcsolódó tartalom

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még