logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

OEE: Nem veszélyezteti hazánk erdeinek fenntarthatóságát a kormány rendelete

| Szerző: hirado.hu
Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a termőföldek mellett az erdők Magyarország legfontosabb erőforrásai, amelynek megőrzése és gyarapítása kulcsfontosságú nemzeti kérdés. Az egyesület hangsúlyozza, hogy a jelen feltételek mellett az erdőgazdálkodók képesek lesznek megfelelő időben kiszolgálni úgy a tűzifaigényeket, hogy hazánk erdeinek fenntarthatóságát az ne veszélyeztesse.

A közlemény leírja, a veszélyhelyzeti kormányrendelet nagy társadalmi visszhangjából is látható, hogy a magyar emberek a végletekig elkötelezettek az erdők ügye iránt, ezért is tartja fontosnak az egyesület az egyedi döntések hátterének széles társadalmi körben történő megvilágítását.

A kormányrendelet célja, hogy a társadalom érdekeit felelősen szolgálva veszélyhelyzet esetén átmenetileg meggyorsítsa a kitermelhető tűzifa piacra juttatását.

„A rendelet nem utasításokat,  hanem lehetőségeket tartalmaz”

– hangsúlyozza a közlemény.

Kapcsolódó tartalom

Az is kiderül a nyilatkozatból, hogy a magyar erdésztársadalom lelkiismeretes munkájának köszönhetően Trianon óta több mint duplájára növekedett a magyarországi erdőterület, és évről évre „több millió köbméterrel” növekszik hazánk élőfakészlete, ennek értelmében a baloldalnak csupán pánikkeltési céljai vannak a Magyarország elsivatagodásáról szóló álhírekkel.

Az egyesület kiemelte: „a jelen feltételek között az erdőgazdálkodók képesek lesznek megfelelő időzítéssel kiszolgálni a tűzifaigényeket úgy, hogy az hazánk erdeinek fenntarthatóságát ne veszélyeztesse.”

„Az erdőgazdálkodás egy komplex, rekreációs, védelmi és gazdasági szempontokat egyaránt figyelembe vevő folyamat. Az erdővel kapcsolatos döntéseknek már a kezdeményezése is magasan képzett erdész szakemberek kompetenciája. Az erdészek a jövőben is számonkérhető felelősségük teljes tudatában, hosszú távra szóló erdőtervek keretei között terveznek meg minden beavatkozást” – áll a közleményben.

A címlapfotó forrása: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még