logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

ELSŐ KÉPEK: Begördült az első Panzerhaubitze 2000-es német önjáró löveg

| Szerző: hirado.hu
Szerda éjszaka begördült az első, német Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveget szállító járműszerelvény a tatai Klapka György laktanyába – számolt be a Honvédelem.hu.

A magyar tüzérség jövőjét szimbolizáló eszköz a honvédség első vadonatúj, a 21. század követelményeinek is megfelelő önjáró lövege. Kategóriáján belül a Panzerhaubitze 2000-es a jelenleg elérhető legkorszerűbb nyugati gyártású eszköz.

A honvédség összesen 24 önjáró löveget rendelt, ebből kettő a jövő héten érkezik Németországból.

A 60 lőszert és a hozzájuk szükséges hajítótöltetet hordozni képes tarack páncélteste védelmet nyújt a 14,5 milliméteres lövedékek, illetve a tüzérségi lőszerek repeszei ellen is.

(Fotó: Honvédelem.hu)

Az önjáró tarack kifinomult tűzvezető rendszerrel rendelkezik.

Kemény krómozással ellátott lövegcsöve alkalmas minden, a NATO-ban rendszeresített 155 milliméteres gránát kilövésére.

Több tíz kilométerre is képes hagyományos lövedékeket kilőni, de alkalmas precíziós irányítású tüzérségi lövedékek célba juttatására is.

(Fotó: Honvédelem.hu)

A jármű helymeghatározását és dőlésszögének mérését GPS és inerciális navigációs rendszerek segítik, a lehető legpontosabb célzás érdekében szenzorok mérik még az időjárási tényezőket is. A PzH2000-es saját radarjának segítségével képes a kilőtt lövedékek sebességének és röppályájának nyomon követésére, felhasználva ezt a következő lövés irányzásának korrekciójához – írja a harci eszközöket gyártó High-tech Force a Facebook-oldalán.

A harci jármű 11,67 méter hosszú a túlnyúló lövegcsövével együtt, szélessége három és fél, magassága pedig 3,46 méter. Fürgeségéről egy nyolchengeres MTU 881 Ka–500-as turbódízel erőforrás gondoskodik, amely akár 60 kilométeres óránkénti sebességgel is tud haladni. Egy tankolással a lánctalpas átlagosan 420 kilométert tud megtenni.

(Fotó: Honvédelem.hu)

A PzH 2000-esek éles körülmények között 2006 augusztusában, Afganisztánban mutatkoztak be, a holland hadsereg színeiben.

A német felségjelzésű lánctalpasok 2010 júniusában érkeztek a közép-ázsiai országba. Az ott szerzett tapasztalatok alapján erősítették meg a torony páncélzatát (elsősorban az aknavető gránátokkal szemben sérülékenynek bizonyult tetőrészen) és modernizálták a finom homokot kevéssé toleráló atom-, vegyi és biológiai levegőszűrő rendszert, illetve a légkondicionálót.

A címlapfotó forrása: honvedelem.hu.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még