logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több mint 850 migránst állítottak meg a hatóságok egy nap alatt

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. augusztus 9-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 646 határsértőt tartóztattak fel és 209 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben – közölte a police.hu.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 25 esetben összesen 144 határsértőt tartóztattak fel Katymár, Kelebia, Mélykút, Bácsalmás, Homorúd, Kisszállás, Csikéria, Vaskút, Mohács-Sárhát, Dunafalva, Hercegszántó, Petőfiszállás és Bácsbokod közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 31 esetben összesen 411 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Szeged, Ruzsa, Öttömös, Kübekháza, Forráskút, Zákányszék és Röszke közigazgatási területén.

Kapcsolódó tartalom

Győr-Moson-Sopron megyében 2 alkalommal, Várbalognál és Sopronban 2; Pest megyében 2 esetben, Inárcsnál 38; Komárom-Esztergom megyében, Tatabányánál 1 esetben 27; Tolna megyében 1 alkalommal, Dunaföldváron 8; és Vas megyében 1 esetben, Kőszeg külterületén 16 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során bangladesi, palesztin, algériai, szír, iraki, egyiptomi, tunéziai, afgán, indiai, pakisztáni, szomáliai és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 12 órában Bács-Kiskun7, Csongrád-Csanád megyében 6 esetben a rendőrök összesen 209 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt embert 28 embert fogtak el, 3 alkalommal közokirat-hamisítás miatt és 11 esetben embercsempészés indult büntetőeljárás.

Az egyenruhások 2022. augusztus 9-én 0 óra 5 perckor az 5433-as számú úton, Ruzsa közigazgatási területén intézkedés alá vonták egy német honosságú kistehergépkocsi vezetőjét, egy 24 éves szír férfit. A sofőrön kívül a járműben 16, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A járőrök 2022. augusztus 9-én 0 óra 55 perckor az 5433-as számú úton, Mórahalom térségében intézkedés alá vonták egy szerb honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy 30 éves szerb férfit. A sofőrön kívül a járműben 12, magukat afgán, pakisztáni és indiai állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök 2022. augusztus 9-én 1 óra 50 perckor az 5433-as számú úton, Mórahalom térségében intézkedés alá vonták egy osztrák honosságú kisteherautó vezetőjét, egy 32 éves szír férfit. A sofőrön kívül a járműben 28, magukat afgán és szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Állampolgári bejelentésre érkeztek a rendőrök 2022. augusztus 9-én 8 órakor egy dunaföldvári telephelyre, ahol egy bolgár honosságú tehergépkocsi rakterében 8, magukat indiai és afgán állampolgárnak valló férfit találtak. A járművet egy bolgár férfi vezette, aki elmondta, hogy Románia felől érkezett hazánk területére, és nem tudott a raktérben tartózkodókról; ebben az esetben ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást embercsempészés miatt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztálya jelzése alapján a rendőrök 2022. augusztus 9-én 9 óra 40 perc körüli időben az M5-ös autópályán, Inárcs térségében intézkedés alá vontak egy cseh honosságú tehergépkocsit, melyet egy 46 éves ukrán férfi vezetett, mellette utasként foglalt helyet társa, egy 51 éves cseh férfi. A gépkocsi utasterében 8, magukat szír állampolgárnak valló illegális migránst találtak.

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen a 24 éves szlovák sofőr ellen, aki 30 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján 2022. augusztus 9-én 16 óra körül az M5-ös autópályán, Inárcs közigazgatási területén az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy szlovák honosságú tehergépkocsit. A 24 éves szlovák sofőrön kívül a járműben 30, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján 2022. augusztus 9-én 19 óra körül az M1-es autópályán, Tatabánya térségében az egyenruhások megállítottak egy osztrák honosságú tehergépkocsit, melyet egy 22 éves szír vezetett, mellette utasként foglalt helyet társa, egy szintén szír férfi. Rajtuk kívül a gépkocsiban 27, magukat indiai, török és afgán állampolgárnak valló külföldit találtak.

Az osztrák és a magyar rendőrök közösen vonták intézkedés alá azt a 34 éves szír férfit, aki egy belga honosságú személygépkocsi vezetőjeként Várbalog térségében, a 8505-ös számú főútról egy jelöletlen mellkútra kanyarodott 2022. augusztus 9-én 19 óra körül. Az egyenruhások megállapították, hogy a sofőr az utasként szállított, magát ugyancsak szír állampolgárnak valló férfinak segédkezett az országhatár illegális átlépésben.

Kapcsolódó tartalom

Szeged közigazgatási területén, az M43-as autópályán 2022. augusztus 9-én 22 órakor a járőrök ellenőrzés alá vonták egy osztrák honosságú személyautó 19 éves román sofőrjét, aki 13 – magukat indiai és pakisztáni állampolgárnak valló – illegális migránst szállított.

Szeged-Szőreg belterületén 2022. augusztus 9-én 23 óra 15 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vonták egy magyar honosságú személyautó 47 éves magyar sofőrjét, aki 3 – magukat szír állampolgárnak valló – illegális migránst szállított.

Az 53-as számú főúton, Kisszállásnál 2022. augusztus 9-én 23 óra 5 perc körül az egyenruhások ellenőrzés alá vonták egy magyar honosságú tehergépkocsi 40 éves román vezetőjét, aki 13 – magukat afgán és pakisztáni állampolgárnak valló – külföldit szállított.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ajánljuk még