logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megérkezett az első cseppfolyósítottföldgáz-szállítmány a horvátországi Krkről Magyarországra

| Szerző: hirado.hu
Megérkezett az első cseppfolyósított földgáz (LNG)-szállítmány a horvát import terminálból Magyarországra, így új szállítási móddal és útvonallal bővült a hazai gázellátási lánc, amely jelenleg elsősorban közlekedési célokat szolgál; rövidesen megnyílhat az út az ipari felhasználás előtt is – közölte az Arelgas Kft. az MTI-vel szerdán.

Miután az Arelgas Kft. Magyarországon elsőként üzembe állította LNG-szállító tartályos járműszerelvényét, és megnyílt annak a lehetősége, hogy a Magyarországhoz legközelebb eső LNG import terminálból, a Krk-szigethez kötött cseppfolyósított földgáz úszótároló és újragázosító egység létesítményből ne csak vezetéken, hanem a gyakran „virtuális vezetéknek” nevezett szállító járművön is érkezhessen gáz Magyarországra.

A 2021 januárjában üzembe állított krki terminál elsődleges feladata a tankerhajókkal szállított cseppfolyósított földgáz fogadása, tárolása és az újragázosítást követően, szállítóvezetéken a kontinens belsejébe, így Magyarország irányába is történő továbbítása.

Közölték: idén tavasszal kiegészítő tevékenység is elindulhatott a terminálban, már lehetőség van közúti tanker járművek megtöltésére is. Ezzel a földgáz mellett elindulhat a cseppfolyósított gáz szállítása is Krkről Magyarországra.

Az Arelgas Kft. LNG-szállító járművét, a vizsgáztatását és a forgalomba helyezését követően a terminál rendkívül összetett műszaki és biztonsági előírásait követve készítették fel. Az első magyar jármű hazaérkezése a krki terminálból, majd pedig a gáztároló tartályba való átfejtése mérföldkőnek számít az ellátásbiztonság, szállítási útvonal diverzifikáció és természetesen a költségcsökkentés lehetősége terén. Az ipari fogyasztók ellátása érdekében a szállítási út rövidítése, ezáltal a szállítás pontosabb ütemezhetősége fontos eredménye a most elindult folyamatnak – fogalmaz a cég közleménye.

Magyarország jelenleg 3 LNG-töltőállomással rendelkezik, melyből kettőt az M0-s autópálya mentén az Arelgas Kft. üzemeltet. A harmadik, nyitás előtt álló töltőpont pedig Mosonmagyaróvárnál található, az M1-es autópálya mentén. Jövőre a növekvő számú LNG-hajtású járműpark igényeinek megfelelően duplázódni fog a magyarországi töltőpontok száma.

A nyilvános cégadatok szerint 2021-ben, első üzleti évében az Arelgas Kft. tavaly márciusi megalapítása óta 35 millió forint árbevételt és 2,5 millió forint nyereséget termelt.

Címlapfotó: A krki LNG-terminál

Ajánljuk még