logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Erdőtüzek pusztítanak Franciaországban, ezreket menekítettek ki otthonukból

| Szerző: hirado.hu
Ismét heves erdőtűz terjedt szerdán a délnyugat-franciaországi Gironde régióban, a Bordeaux-tól negyven kilométerre délre fekvő Landiras településtől délkeleti irányba, házakat pusztítva el és ezreket kényszerítve otthonuk elhagyására.

Több mint ezer tűzoltó harcolt a lángokkal, amelyek több mint hatezer hektárnyi területet emésztettek fel, és továbbra sem sikerült őket megfékezni. Az oltásnál speciális repülőgépeket is bevetettek.

Európa többi részéhez hasonlóan Franciaország is egymást követő hőhullámoktól és súlyos aszálytól szenved. Országszerte erdőtüzek tucatjai pusztítanak, közöttük legalább négy súlyos tűzvész.

A Gironde régióbeli Hostens faluban a lángok közeledtével a rendőrség házról házra járva szólítottak fel a helyieket a távozásra.

A vastag füstfelhők miatt rosszak a látási viszonyok, így mindkét irányban leállították a forgalmat a Bordeaux-t a spanyol határ közelében fekvő Bayonne-nal összekötő autópályán.

Portugáliában megközelítőleg 1200 tűzoltó küzdött a lángokkal nyolc repülő segítségével Covilha hegyvidéki területen, Lisszabontól mintegy 280 kilométernyire északkeletre, ahol vasárnap óta több mint háromezer hektárnyi erdő égett le.

Spanyolországban és Görögországban szintén számos tűz keletkezett az elmúlt három hétben.

Júliusban hatalmas erdőtüzek pusztítottak Gironde-ban, több mint húszezer hektárnyi erdő égett le, és átmenetileg negyvenezer ember kényszerült elhagyni az otthonát. A hatóságok szerint a legutóbbi erdőtüzeket az okozta, hogy a korábbi tüzek tovább parázslottak a tőzeges talajban.

A dél-franciaországi Lozere és Aveyron megyében szintén erdőtüzek pusztítanak. A nyugati országrészben fekvő Maine-et-Loire megyében több mint ezerkétszáz hektár égett le.

Címlapfotó: Franciaországban, Saint-Magne közelében is erdőtüzek pusztítanak

Ajánljuk még