logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Másfél ezer migráns, filmbe illő autós üldözés – nem enyhült a migrációs nyomás a hétvégén sem

Nem enyhül a migrációs nyomás a déli határnál. Több mint 1500 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől ma reggelig. Múlt héten több mint 3600 határsértőt tartóztattak fel, és kísértek vissza az ideiglenes határzárhoz. Embercsempészés miatt 50 gyanúsított ellen indítottak eljárást. A határ szerb oldalán is ezrek gyülekeznek. Valamennyien arra várnak, hogy illegálisan átjussanak Magyarországra – számolt be az M1 Híradó.

A makkhetesi erdőben, Szabadkán, a környék tele van migránsokkal, de már a városban is egyre gyakrabban felbukkannak.

„Mindenhol ott vannak, nincs olyan utca a környéken, amelyben ne vonulnának. Még a gyerekeket se engedjük ki a ház elé. Szörnyű a helyzet, mindenki tart tőlük, az én gyerekeim, unokáim is” – panaszkodott egy helyi nő.

Egyre csak érkeznek a taxik újabb migránsokkal a városba, folyamatos az utánpótlás.

A migránsok azt mondják, nem maradnának Szabadkán, ha át tudnának jutni a határon, csakhogy a magyar hatóságok megakadályozzák őket ebben.

„Lehet, hogy Ausztriába megyek vagy Németországba. Még nem döntöttem el, mert nincs pénzem, ahhoz 2-3 ezer euró kell” – mondta egy iraki férfi, aki eddig kétszer próbált illegálisan átjutni a határzáron.

A migránsok folyamatos nyomás alatt tartják a határt. A hét végén is nagy volt a forgalom. Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte:

péntektől hétfő reggelig 1542 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák.

A legtöbben vasárnap próbálkoztak, ekkor 537 külföldit tartóztattak fel, akik jogellenesen voltak az országban. Őket visszakísérték a biztonsági határzár túloldalára.

De embercsempészekkel is volt dolguk a hatóságoknak, nemcsak a határ mentén, hanem az ország belsejében is.

Vasárnap a rendőrök Ceglédtől Üllőig üldöztek egy furgont.

A sofőr túl gyorsan hajtott, ezért indultak utána. A feltételezett embercsempész egyszer megállt, a rendőrök ekkor kiszálltak, hogy igazoltassák, de a sofőr újra gázt adott és elmenekült. Az üldözés 49 kilométeren át tartott. A sofőr végül megcsúszott és belehajtott az árokba, ez állította meg. Kiderült,

a furgon rakterében 20 migráns bujkált,

többségük súlyosan megsérült a balesetben.

A hasonló esetek szinte rendszeressé váltak az elmúlt időben.

Szétszórt táskák, törmelékek és a felismerhetetlenségig összeroncsolódott autók – így nézett ki pénteken az 54-es főút melletti árok a Bács-Kiskun megyei Bócsa közelében. Két autó ütközött össze, mint kiderült, az egyiket egy embercsempész vezette, aki tizenöt illegális migránst akart átvinni az országon. Sokan megsérültek, hárman pedig nem élték túl a balesetet.

Magyarországra ebben az évben 135 ezren próbáltak meg illegálisan bejutni.

A számok nőnek, idén az első 7 hónap alatt már annyi migránssal szemben kellett intézkednie a hatóságoknak, mint tavaly egész évben – erről Migrációkutató Intézet kutatója, Tárik Meszár beszélt az M1-en. Elmondta: az okok összetettek.

A növekvő tendenciára hatással lehet az ukrajnai háború miatt súlyosbodó élelmiszerválság, valamint a koronavírus-járvány utáni enyhítések is.

„Elsősorban azért indultak el az emberek, mert a koronavírus elcsendesedett. A szigorú nemzetállamok által használt módszereket lejjebb adták, nincs szigorú határellenőrzés, sokkal többen elindultak, és az időjárás is kedvez az illegális migrációnak most” – mondta el a kutató.

A szakértő hozzátette: a határvadász-alakulat felállása szeptembertől javulást hozhat majd, az illegális migráció problémája azonban továbbra sem szűnik meg.

Ajánljuk még