logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jelentősen több ösztöndíjat kaphatnak a külföldön tanuló magyar hallgatók

A jövőben havonta akár 60 ezer forinttal is több ösztöndíjat kaphatnak a külföldön tanuló magyar hallgatók – tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) hétfőn az MTI-t.

Ez azt jelenti, hogy azok a fiatal hallgatók, akik a 2022/23-as tanévben kezdik meg egyetemi, főiskolai tanulmányaikat, már megemelt Erasmus+ ösztöndíjjal utazhatnak külföldi részképzésre – áll a közleményben.

A kormányzatnak az a célja, hogy az idén újra a világjárvány előtti mintegy 10 ezer főre emeljék a nemzetközi, így többek között az Erasmus+ ösztöndíjasok számát, és az elkövetkező években ezt megduplázzák – tették hozzá.

Az Európai Unió egyik legnépszerűbb ösztöndíjprogramjának jelentőségét erősíti, hogy a 2022-ben egyszerűsített, rugalmasabb magyar felsőoktatási felvételi rendszer bevezetése értelmében a nyelvvizsga megléte helyett a nyelvi kompetenciák fejlesztése került a középpontba. Egy ilyen lehetőség támogatja azt a célt, hogy a munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelő, biztos nyelvismerettel rendelkezzen a jövőbeli munkavállaló – írták.

A közlés szerint az Erasmus+ programmal járó anyagi támogatás pontos összege a fogadó országtól függ: tanulmányok esetén havi 470-520 eurót, szakmai gyakorlat esetén pedig a 2021/2022-es tanévtől kezdve havi 620-670 eurót kapnak a hallgatók.

Az Európán kívüli célországokba történő utazás esetén az ösztöndíj összege havi 700 euró, amelyhez utazási támogatás is jár.

Ugyanakkor az Erasmus+ hazai koordinátora, a Tempus Közalapítvány az új esélyegyenlőségi kiegészítő támogatás bevezetésével szeretné biztosítani, hogy még többen bekapcsolódhassanak a programba. Többek között a nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozó, esti vagy levelező tagozatos, valamint önköltséges, nagycsaládban élő, árva vagy félárva hallgatók is kérhetik a kiegészítő ösztöndíjat – tudatták.

A kiegészítő támogatás összege rövid távú hallgatói mobilitás esetén 100-150 euró; külföldi részképzés és szakmai gyakorlat esetén pedig havi 250 euró járhat az alapösztöndíjon felül. Így akár havi 900 eurót, vagyis megközelítőleg 360 ezer forintot meghaladó összeget is kaphatnak a magyar felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók.

Az esélyegyenlőségi támogatás mellé igényelhető a fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg hallgatók kiegészítő pénzügyi támogatása is, amellyel még tovább növelhető az ösztöndíj mértéke – fűzték hozzá.

Arról is beszámoltak, hogy a hibrid oktatás elterjedését követően az Erasmus+ program kibővült az úgynevezett részben fizikai (blended) mobilitási lehetőséggel.

Ennek keretében a tanulmányi vagy gyakorlati időszak egy része online végezhető. A részképzés és szakmai gyakorlat esetén is minimum két hónapot kell külföldön tölteni, az ösztöndíjtámogatás csak erre az időszakra szól – ismertették.

A megújult Erasmus+ program kiemelt prioritása a zöld szemlélet is, amelynek fontos eleme a környezetbarát utazás népszerűsítése. Azok a hallgatók, akik a kiutazáshoz környezetbarát közlekedési formát, például autómegosztást vagy vonatozást választanak, egyszeri 50 eurós zöld utazási támogatást is igényelhetnek.

Azoknak a fiataloknak sem kell lemondaniuk az utazásról, akik a középiskola után elhalasztják az egyetemi tanulmányaikat, esetleg kihagynak egy évet. A 30 évesnél fiatalabbak az Európai Szolidaritási Testület önkénteseként szintén szabadon utazhatnak, nyelvet tanulhatnak. A jelentkezés részletei az szolidaritasitestulet.hu/fiataloknak oldalon találhatók.

Az Erasmus+ ösztöndíj és a pályázat részletei a hallgatoi-osztondijak.hu és az erasmusplusz.hu oldalakon olvashatók, illetve az intézményi Erasmus+ koordinátortól is kérhető további felvilágosítás – tartalmazza a közlemény.

A dokumentumban idézik György Lászlót, a KIM innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárát, aki szerint a megemelt ösztöndíj jelentős támogatást jelent az egyetemisták számára.

A kormány célja, hogy 2030-ra évente legalább 20 ezer magyar egyetemista szerezzen tapasztalatot külföldön, ahol sokat tanulhatnak önmagukról, valamint a magyar és az európai kultúráról – közölte.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még