logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A pedagógusoknak a nemzetpolitikában betöltött szerepét méltatta Szilágyi Péter a Szabadkai Nyári Akadémián

A pedagógusoknak a nemzetpolitikában betöltött szerepét méltatta és a jövőbe vetett hit optimizmusára biztatott hétfőn reggel Szabadkán Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a 26. Szabadkai Nyári Akadémia megnyitóján elmondott beszédében.

Szilágyi Péter kiemelte, a szabadkai pedagógus-továbbképzés jól példázza azt az együttműködést, amelyet a magyar kormány a nemzetpolitika világában elgondolt, azt az üzenetet közvetíti, hogy az országokat a határok ugyan elválaszthatják, de a nemzet egysége képes az így keletkező távolságokon is felülemelkedni.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nemzetpolitikájában arra törekszik, hogy áthidalják a nehézségeket és cselekvően összefogjanak, hogy megőrizzék kultúránkat, nyelvünket és közösségeinket. Ezekben a törekvésekben a pedagógusok is kiveszik a részüket, hiszen kultúrát, nyelvet és közösséget őriznek, sőt építenek – mutatott rá a helyettes államtitkár.

Szilágyi Péter az 1930-as és 1940-es évek híres pedagógusának, Karácsony Sándornak a szavait idézve azt mondta: „a pedagógus nem lehet elkeseredett, megtorpant ember, mert a pedagógusnak egyetlen karizmája van: a jövőbe vetett hit optimizmusa”.

A helyettes államtitkár szerint fontos karizma az optimizmus, és van is mire felépíteni azt, mert a magyar kormány 2010 óta olyan együttműködésbe kezdett a külhoni magyarsággal, amely párját ritkítja a világban. Ennek eredményeképp a vajdasági diákok a bölcsődétől az egyetemig végig anyanyelvi közegben tanulhatnak.

Helyi szinten a Magyar Nemzeti Tanács számos oktatási programot működtet a magyar kormány hozzájárulásával, köztük a Vackor beiskolázási programot, a diákbuszprogramot, a diáksegélyprogramot, valamint számos magyar nyelvű napközis foglalkozást a szórványban.

A komplex felsőoktatási ösztöndíjprogram 2021-ben a Vajdasági Jogászösztöndíj Programmal bővült – tájékoztatta Szilágyi Péter az MTI-t.

A szabadkai városházán elmondott beszédében leszögezte, a magyar kormány a külhoni közösségekkel való együttműködést az egyik legfontosabb értéknek tartja, és a kialakuló nehéz időszak ellenére is ragaszkodik hozzá.

A 26. Szabadkai Nyári Akadémiát augusztus 8-11. között tartják Lehetőségek és módszerek az oktatásban címmel óvodapedagógusok, osztálytanítók, általános- és középiskolai tanárok részére. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete által hagyományosan augusztus elejére szervezett továbbképzésre a Kárpát-medence minden pontjáról érkeznek magyar pedagógusok.

Ajánljuk még