logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Igazságtalan”, „hülyeség”, „átverés”, „rossz modell” – folyamatosan gyalázza a baloldal a rezsicsökkentést

Rossz modellnek nevezte a rezsicsökkentést Róna Péter, a baloldal volt köztársaságielnök-jelöltje. A közgazdász egy tévéműsorban arról beszélt, hogy az embereknek a kedvezmények helyett a piaci árakat kellene érezniük, hogy így szokjanak hozzá a spóroláshoz. Nem Róna Péter az egyetlen politikus az ellenzéki oldalon, aki kritizálta a rezsicsökkentést: az elmúlt években és hónapokban több más baloldali szereplő is rendre felszólalt ellene – hangzott el az M1 Híradójában.

„Nézze, ez a rezsicsökkentési formula modell, amit a kormány magáévá tett, az ez a rossz modell” – ezekkel a szavakkal jellemezte a rezsicsökkentést Róna Péter a Heti tv műsorában. A baloldal korábbi köztársasági elnök-jelöltje arról értekezett, hogy a lakossági kedvezmények helyett a piaci árakkal a spóroláshoz kellett volna szoktatni a lakosságot.

„Ugyanis itt most arról van szó, hogy az energia nagyon drága lett, és előreláthatólag nem lesz olcsóbb. Ami azt jelenti, hogy egy nemzetgazdaságnak az első számú feladata az, hogy a felhasználását a lehető legnagyobb mértékben korlátozza, tehát spóroljon a lakosság” – fogalmazott Róna.

Így –

Róna Péter okfejtése szerint – fenntarthatóbb lenne a rendszer, mert az emberek most pulóvert vennének fűtés helyett.

„Most a feladat az, hogy rászoktatni a lakosságot, hogy kevesebbet fogyasszon, és akkor, hogyha fizeti a piaci árat, de kap pénzt, ami segíti őt, akkor ő eldöntheti, hogy akkor most felveszi azt a szvettert, és nem fűt 25 fokon, ugye, vagy inkább alsó ingben lézeng a lakásában” – magyarázta elképzelését az egykori jelölt.

„Akkor lehet, hogy ha már mindenki sokkal kevesebb energiát fogyaszt, akkor lassanként

rá lehet engedni a piaci árakat a lakosságra”

– Róna Péteréhez hasonló nyilatkozatot tett a párbeszédes Tordai Bence még januárban.

Az általa vezetett Párbeszéd politikusai 2013-ban nemmel szavaztak a rezsicsökkentésre a parlamentben. Ahogy Gyurcsány Ferenc pártjának képviselői is. A baloldali politikusok az intézkedés elleni kampányt az elmúlt években egyetlen pillanatra sem hagyták abba.

Gyurcsány Ferenc például 2014-ben hülyeségnek nevezte a rezsicsökkentést, amit Karácsony Gergely egy évvel később átverésnek titulált.

A momentumos Donáth Anna még két éve is arról írt, hogy a szabályozás igazságtalan, részvétlen és veszélyes.

„Ársapka nem kell, rezsicsökkentés nem kell, a piachoz alkalmazkodni kell”

– a baloldal bukott köztársasági elnökjelöltje, Róna Péter sem először kampányol a rezsicsökkentés ellen. Július elején szintén a Heti TV adásában fogalmazott úgy, hogy sem az ársapkákra sem pedig a rezsicsökkentésre nincs szükség, legfeljebb a rászorulóknak kellene segítséget nyújtani. Korábban az atv stúdiójában adóemelési terveivel is előállt.

A csatorna adásában arról beszélt, hogy a jegybanki alapkamatot drasztikusan, 7,5 százalékról 11 százalékra kell emelni. Amerikai javaslatra, de Brüsszel teljes támogatása mellett pedig a jelenlegi 9 helyett 15 százalékra kell növelni valamennyi hazai cég adóját.

Hasonlóval egyébként próbálkoztak már kormányok Magyarországon. Azokat Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon vezette 2008 és 2010 között. A vége recesszió, elszegényedés és 12 százalékos munkanélküliség – ezt írta Róna Péter gondolatairól akkor az Origo.

Ajánljuk még