logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az energiaválság ellenére rekordnyereséggel zárta a második negyedévet a MOL

Rekordnyereséggel zárta a második negyedévet a MOL, amely a napokban leállította a százhalombattai finomítóját karbantartási munkák miatt. A benzinársapka jövője a finomító újraindulásától is függhet. A héten változtak a rezsicsökkentés szabályai, de a legfontosabb, hogy a kedvezményes gáz- és áramár továbbra is jár az átlagfogyasztásig. Közben a magas gázárak miatt sokan más megoldásokat keresnek. Látványosan megnőtt például a tűzifa iránti kereslet – hangzott el pénteken az M1 Híradójában.

A MOL idei profitja rekordmagas lehet, legalábbis erre enged következtetni, hogy a legnagyobb magyar vállalat az első negyedévi 168 milliárd után a második negyedévben már csaknem 500 milliárd forintos nyereséget könyvelhetett el. A szakértő szerint számítani lehetett arra, hogy az olajtársaság kimagasló eredményt ér el.

A MOL rekordnyeresége mögött egyfelől a magas energiaárak állnak, másrészt az, hogy a MOL a világpiaci árnál olcsóbban szerzi be az orosz kőolajat, s ebből fakadóan annak a feldolgozásán nagyobb nyeresége van. Tehát, a csaknem 500 milliárdos most bejelentett profitnak az egyik része az a feldolgozói tevékenység, a kőolajfinomító nyeresége, a másik rész pedig a saját kitermelés” – magyarázta Tóth Levente, a Bank360 csoport vezető elemzője.

Nem véletlen, hogy az úgynevezett extraprofitadó egyik megfizetője az olajtársaság. Az sem véletlen, hogy az eredetileg kiszabott adót a kormány időközben jelentősen megemelte, 15-ről 40 százalékra. A szakértő biztos abban, hogy az egész évet jól zárja majd a vállalat, itt csak az a kérdés, hogy újabb rekord születik-e.

Ez elsősorban attól függ, hogy a napokban karbantartás miatt leállított százhalombattai finomítót mikor indítják újra. Az elemző úgy véli, hogy az üzemanyag-árstop októberi meghosszabbítását is ez befolyásolhatja leginkább. Mivel a Dunai Finomító az egész országot képes üzemanyaggal ellátni, így, ha szeptemberben újraindul, akkor a benzinsapka nagy eséllyel megmarad.

Tóth Levente ugyanakkor megjegyezte, ha az elmúlt hetekhez hasonlóan tovább folytatódik a kőolaj világpiaci árának a csökkenése és folytatódik a forint erősödése is, akkor ősszel már nem 700 és 800 forint között lesz az üzemanyag kedvezmény nélküli ára a kutakon, hanem 500 és 600 forint között, ami már egész közel van a mostani hatósági árhoz.

A benzinársapkáról szeptemberben dönt a kormány. Az viszont már eldőlt, hogy a rezsiárak az átlagfogyasztásig maradnak mind az áram, mind a gáz esetében. És az afölötti fogyasztásnál is a versenypiaci áraknál jóval kevesebbet kell fizetniük a családoknak.

Erről Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a legutóbbi kormányinfón. A tapasztalatok szerint sokan megfontolhatták a miniszter szavait, mert az elmúlt napokban jelentősen megugrott a tűzifa iráni kereslet. A tűzifa ugyanis a legkelendőbb árucikk most az egyik zalaegerszegi építőanyag- és fakereskedésben is.

Egyelőre minden igényt kiszolgálnak, de a vásárlóknak számolniuk kell azzal, hogy az árak napról-napra változnak. Az elmúlt egy hét alatt országszerte másfélszeresére nőtt a tűzifa ára – mondta Koppányné Balogh Eszter, a Szigment Építőanyag Kereskedés tulajdonosa.

Nem csak a családok, hanem a kormány is készül a télre. Ezt erősíti, hogy megállás nélkül töltik a gáztárolókat. Augusztus elsejéig az öt hazai tárolóba hárommilliárd 250 millió köbméter földgázt tároltak már be, ami azt jelenti, hogy a töltöttségi szint meghaladta az 50 százalékot. Az Európai Uniós gáztárolási rendelet szerint Magyarországnak november elsejéig  hárommilliárd 650 millió köbméter gázt kell betárolnia.

Ajánljuk még