logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már több mint 7700-an érdeklődtek a határvadász-képzés iránt

| Szerző: hirado.hu
Eddig több mint 7700-an érdeklődtek a határvadász-képzés iránt, a legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a kiképzés körülbelül négy hétig tart, és a jelentkezőkre fizikai alkalmassági vizsga is vár. A leendő határvadászokat öt helyszínen – Nyírbátorban, Debrecenben, Szegeden, Orosházán és Kiskunhalason – képzik majd. Rétvári hozzátette: idén már mintegy ezer embercsempészt fogtak el a határon, ez arányaiban még a 2015-ös nagy menekültválsághoz képest is magasabb szám.

Egymást érik az illegális bevándorlók sátrai a magyar határ közelében. Horgoson a migránsok a határátkelőtől nem messze alakítottak ki maguknak illegális tábort. Arra várnak, hogy átszökjenek a kerítésen. Az utánpótlás közben folyamatos, a környéken lépten-nyomon bevándorlókba lehet botlani. A helyiek azt mondják: 2015-ben, a nagy migrációs válság idején láttak utoljára ilyet.

A járvány és a háború mellett a legnagyobb kockázatot az illegális migráció jelenti – erről Nyitrai Zsolt beszélt. A miniszterelnöki biztos szerint naponta félezer bevándorló akar illegálisan bejutni az országba, akik egyre agresszívebbek.

„Egyre szervezettebbek és erőszakosabbak. Nagyon sokszor fegyverrel közelítenek a határhoz. Szólni kell ezen a ponton az embercsempészetről is. Ők a segítőik, de nagyon sokszor a kihasználóik is az illegális migránsoknak” – mondta Nyitrai Zsolt.

A számok évről évre nőnek. Idén már több, mint 130 ezren próbálkoztak, így a határt védő egyenruhások munkájára nagy szükség van.

A kormány a hatalmas nyomás miatt döntött úgy, hogy megerősíti a határvédelmet. Néhány hete kezdték meg toborozni a határvadászokat. Olyan magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik büntetlen előéletűek. Nagykorúak, de még nem múltak el 55 évesek. Egymás után érkeznek a jelentkezők. Van, aki régóta készül erre a feladatra.

Mostanáig már több, mint 7700-an érdeklődtek a határvadász munka iránt – ezt már a belügyminisztérium államtitkára mondta. Rétvári Bence szerint legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből jelentkeztek.

„Nagyon nagy szükség van a határvadászokra, hiszen ahogy az előbbiekben is elhangzott, egyre többen és egyre erőszakosabban próbálják átlépni a magyar déli határt. Egyre szervezettebben és egyre több embercsempész közreműködésével. Ma már a börtönökben minden tizedik rab az embercsempész. Az embercsempészek 88 százaléka külföldi állampolgár” – mondta Rétvári Bence.

A jelentkezőknek fizikai alkalmassági vizsgálaton is át kell esni. A kiképzések öt helyszínen zajlanak. A tervek szerint összesen négyezer határvadászt szeretnének kiképezni.

A címlapfotó illusztráció. 

Ajánljuk még