logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Életbe léptek az új rezsiszabályok: a fogyasztók a világpiaci árnál lényegesen olcsóbban jutnak energiához

| Szerző: hirado.hu
Magyarországon az átlagfogyasztásig továbbra is mindenkinek marad a régi ár, de afölött is kevesebbet kell fizetni a világpiaci árnál. Szakértők szerint a lakosság többségének érdemben nem fognak változni a rezsiszámlái, sőt ezután is a magyarok fizetik a legalacsonyabb rezsiszámlát Európában – hangzott el az M1 Híradójában.

A rezsicsökkentés azokban a társasházakban is tovább védi az embereket, ahol egy gázóra jut az összes lakásra. Ilyen esetekben ugyanis a lakások száma alapján számolják ki az átlagfogyasztást.

„A gázfűtési költségei a lakóknak nem fognak változni. Az áramköltségekben lehetséges, hogy lesz változás, ez főleg azokat a társasházakat érinti, ahol több lift is van”

– nyilatkozta a híradónak Pais Kornél, a LÉSZ Kft. ügyvezetője.

Hétfő reggel léptek életbe az új rezsicsökkentési szabályok

Az átlagfogyasztásig továbbra is mindenki a piacinál lényegesen olcsóbban kapja a villanyáramot és a gázt. A villamos energiánál a limit 2523 kilowattóra, a földgáznál pedig 1729 köbméter évente. Ez azt jelenti, hogy gázból havonta átlagosan 144 köbméter, villanyból pedig 210 kilowattórát használhatnak az emberek rezsicsökkentett áron.

Az árak sokkal olcsóbbak mint a piacon, hiszen rezsicsökkentéssel a gáz köbméteréért 102, az áramért pedig kilowattóránként 36 forintot kell fizetni.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban hangsúlyozta: a rezsicsökkentés továbbra is védi a magyarokat, mert ezután is spórol vele minden család.

„A jövőben is minden magyar család megkapja a rezsicsökkentett alapú áramot és földgázt, de csak az átlagfogyasztás erejéig”

– mondta a miniszterelnök.

Rezsicsökkentés nélkül a családok évente több mint 2,4 millió forintot fizetnének a gázért és a villanyért, viszont a kormány segítségével a számla ennek töredéke, 267 ezer forint lesz évente az átlagfogyasztásig.

Szeretném ha tudnák a magyar családok, hogy az átlagfogyasztás szintjéig ők minden hónapban kapnak 181 ezer forintot a csökkentett árú energia formájában és ez mindenkinek megmarad

– emelte ki Orbán Viktor, majd hozzátette: „Magyarországon fogják a fogyasztók a legalacsonyabb rezsiköltségeket fizetni”.

Kapcsolódó tartalom

Litkei Máté a Mathias Corvinus Collegium szakértője szerint a magyarok többsége – mintegy háromnegyede – az átlag alatt fogyaszt. De azokat is védi a kormány, akik átlépik a limitet. Nekik sem kell ugyanis a teljes piaci árat kifizetniük a limit fölötti energiáért.

„A magyar kormány jelen intézkedése az nem szolgál mást, minthogy a rezsicsökkentést az minél nagyobb mértékben, minél több háztartás számára változatlan formában fenn tudják tartani. Az átlagfogyasztás fölött pedig még mindig egy moderáltabb ár került meghatározásra, tehát egyetlen fogyasztó sincs kilökve a világpiaci körülmények közé”

– mondta a Klímapolitikai Intézet igazgatója.

Ajánljuk még