logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Minden, amit a mától életbe lépő rezsiszabályozásról tudni kell – az átlagfogyasztásig mindenkinek megmarad a rezsicsökkentés

| Szerző: hirado.hu
Mától lép életbe a rezsicsökkentés újraszabályozásáról szóló rendelet. A háború és a szankciók következtében energiaválság alakult ki Európában: az áram és a gáz ára is megsokszorozódott, az áremelkedés pedig tovább folytatódik, amit fokoznak az ellátási problémák. Az új szabályoknak megfelelően a rezsicsökkentés részeként bevezetett limitált árat augusztus 1-jétől a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítják. A hirado.hu összeszedte a legfontosabb tudnivalókat az új rezsiszabályokról.

Kapcsolódó tartalom

Augusztustól energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 13-i Kormányinfón. A politikus emlékeztetett, hogy Európa jelentős részén energiaválság van.

Az áram ára egy év alatt több mint ötszörösére, a gáz ára több mint hatszorosára növekedett, és nem látni, hol van ennek a vége – mondta.

Úgy tűnik, hogy a téli időszakra nem lesz elég gáz Európában, így több országot követve Magyarországon is energiaveszélyhelyzetet hirdet a kormány. Ennek célja, hogy felkészüljünk a válságra és megerősítsük az energiabiztonságot.

„A rezsicsökkentés az átlagfogyasztás mértékéig marad érvényben, ami azt jelenti, hogy a családok háromnegyede számára továbbra is fennmarad az intézkedés” – ismertette akkor Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos.

A villamosenergia sávhatára 210 kW havonta, gáznál pedig 144 köbméter. Ez éves mértékben 2523 kWh áram és 1729 köbméter gázt jelent. A háztartások háromnegyedét nem érinti a változás, az átlagfogyasztásig pedig mindenki számára elérhető marad a rezsicsökkentés.

Az átlagfogyasztásig a jövőben is mindenki havi mintegy 159 ezer forintot – évi 1,9 millió forintot – spórolhat meg a rezsicsökkentéssel.

Németh Szilárd később újabb részleteket közölt az intézkedésről: megmarad a gázfogyasztásnál a nagycsaládos kedvezmény, és egy új kedvezményt is bevezetnek az egy gázmérővel rendelkező társasházak számára.

A fideszes politikus kifejtette, hogy az orosz–ukrán háború és az arra adott rossz szankciós válaszok nem maradtak következmények nélkül: elképesztően elszabadultak az energiaárak, ami „brutális energiaválságot” okozott szerte Európában.

Ezért a kormány rendkívüli intézkedésekkel biztosítja, hogy az országnak legyen elég energiája télen is, a rezsicsökkentés pedig fenntartható maradjon. Azt is bejelentette, hogy

a háztartásoknak az átlagfogyasztáson felül – a rezsicsökkentés újraszabályozásával – sem kell piaci árat fizetniük, ugyanis a kormány bevezette az úgynevezett lakossági piaci árat, amely jóval alatta marad a versenypiaci árnak.

A lakossági piaci energiaárak pedig a következőképpen alakulnak:

  • Villamosenergia tekintetében 2523 kilowattóra/év fogyasztásig 36 forint/kWh,
  • a limit átlépése után pedig 70,1 forint/kilowattóra.
  • Az éjszakai áram tekintetében a kedvezményes ár 23 forint,
  • a fölött pedig 62,9 forint,
  • a versenypiaci ár 268,9 forint.

A földgáz esetében a kedvezményes tarifa 1729 köbméterig áll, itt

  • a köbméterenkénti ár 102 forint,
  • a limiten túli fogyasztás esetében 747 forint/köbméter,
  • a piaci ár ezzel szemben 1020 forint.

Kapcsolódó tartalom

A  hőszivattyúval rendelkező háztartásokat a rendelet nem érinti, tehát ott a kedvezményes áram ára 36 forint/kilowattóra marad továbbra is.

Fontos, hogy a nagycsaládosok továbbra is kedvezményesen kapják a gázt. Náluk ugyanis a fogyasztási korlát jóval magasabb, mint más háztatásoknál, ráadásul minden gyermek után plusz 300 köbméter gázfogyasztásra jogosultak évente.

Az 1729 köbméteres átlagfogyasztás egy háromgyermekes családnál 600 köbméterrel emelkedik, és minden egyes gyermek után még 300 köbméterrel nő.

Azonban a nagycsaládos gázár-kedvezmény nem jár automatikusan, igényelni kell.

A rezsicsökkentésen túli gázár-kedvezményt a nagycsaládosok a kormányhivatalokban igényelhetik – hívták fel a kormány hivatalos Facebook-oldalán.

A nagycsaládosoknak járó kedvezményt a kormányhivatalokban, kormányablakokban kell igényelni, ahol megtalálhatóak az igénylőlapok.

Az igénylőknek magukkal kell vinniük a legutolsó gázszámlájukat és a szolgáltatási szerződésüket, és a kedvezményt csak az a szülő veheti igénybe, akinek a nevére szól a gázszámla

Kedvezményt kapnak a társasházak

A társasházaknál is új kedvezményt vezet be a kormány, a központi fűtés esetében – amennyiben a társasház nyilatkozik a szolgáltatójánál –, egy 60 lakásos társasháznál a kedvezmény a 60-szorosára nő. Nekik augusztus 15-ig kell nyilatkozniuk a kedvezményes ár igénybevételéhez arról, hány lakás van az épületben.

A rendeletekből az is kiderül, hogy a kormány a rendelkezéseket negyedévente felülvizsgálja. Az első felülvizsgálat tervezett időpontja 2022. december 30.

Rendkívüli diktálási lehetőségre hívja fel a figyelmet az MVM

Az augusztus 1-jei árváltozás miatt a fogyasztóknak lehetőségük van augusztus 5-ig bediktálniuk az óraállást – olvasható az energiaszolgáltató honlapján.

Azon ügyfelek is megadhatják a mérőállásukat, akiknek nem most van a diktálási időszakuk, vagy az energiaszolgáltató állapítja meg a havi részmennyiséget.

Amennyiben a fogyasztó nem diktálja be az óraállást, akkor a szolgáltató becslés alapján fog számlázni.

Kapcsolódó tartalom

Díjkalkulátor segít kiszámolni a háztartások rezsiköltségét

Díjkalkulátor segítségével teszi könnyebbé a várható rezsitételek kiszámítását a MVM. Az ingyenes szolgáltatással a földgáz és az áram költségeit tudjuk kiszámolni, a lehetőséggel a lakossági ügyfelek élhetnek.

Az átlag felett fogyasztó háztartások rezsiköltségeiben augusztustól várhatók változások. Az MVM díjkalkulátor segítségével teszi könnyebbé a várható rezsitételek kiszámítását.

A kalkulátor segítségével bárki kiszámolhatja az áramra és földgázra vonatkozó várható költségeit.

A szolgáltatás a lakossági ügyfelek számára teszi lehetővé költségeik kiszámolását, az áram esetében ez 2022. augusztus 1-től 2022. december 31-ig lehetséges, a földgázt tekintve pedig 2022. augusztus 1-től szeptember 30-ig tartó időszakra érvényes árakkal számol az MVM. Az árak tájékoztató jellegűek.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még