logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Óriási a migrációs nyomás a déli határon – folyamatosan fokozzák a biztonsági intézkedéseket a közeli településeken

Az erősödő migrációs nyomás miatt folyamatosan fokozzák a biztonsági intézkedéseket a déli határhoz közeli településeken. Mórahalom polgármestere a Híradónak azt mondta: mindképpen szeretnék elkerülni, hogy megismétlődjön 2015, amikor hónapokon át naponta ezrek vonultak érkeztek a településre. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint hosszú távú és stabilan működő határőrizeti rendszert kell felállítani Magyarországon, ehhez pedig elengedhetetlen a határvadász ezred létrehozása – hangzott el az M1 híradójában.

Egy legalább 30 fős csoport próbál meg átjutni a biztonsági határzáron a Híradóban bemutatott felvételen, egy részük meglátja a közeledő rendőröket, ezért visszafordulnak. A többieket a magyar oldalon kezdik keresni a rendőrök. Ez a 17 fős tunéziai csoport még 100 méterre sem jutott a kerítéstől.

Az a legfontosabb feladat, hogy azt érjük el, hogy az tudatosuljon bennük, hogy nem lehet akadály és következmények nélkül átjutni” – fogalmazott Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

Kapcsolódó tartalom

A déli határtól alig néhány kilométerre lévő Mórahalmon kormányzati segítséggel megerősíttették a polgár- és mezőőrséget is.

A települést több mint 150 kamerával is figyelik. 2015-ben ugyanis naponta ezrek mentek keresztül a kis városon. A településen most nincsenek migránsok, de a külterületeken naponta okoznak károkat.

Nagyon komoly kártételek jelentkeznek mezőgazdasági terményekben, infrastruktúrákban. Mikor 90 ember vonul végig egy kertészeten azért annak megvan a nyoma és a következménye és az eredménye és legutóbb gyújtogatások is felléptek már amikor takarmány égett el. Illetve a lakosság szubjektív és objektív biztonság érzetét kell, hogy őrizzük, hiszen 2015 eseményei azok mély nyomot hagytak” – tette hozzá a település polgármestere.

A tavalyi évhez képest megháromszorozódott a határsértések száma, ezen a héten már a 160 ezret is elérheti. Éppen ezért a döntött a kormány arról, hogy emelni kell a határon szolgálatot teljesítő rendőrök létszámát.

Kapcsolódó tartalom

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Mivel minden információ arról szól, hogy egy tartós tendenciáról van szó, vagyis egy hosszú távú stabilan működő határőrizeti rendszer kialakítása a feladat, nem pedig ideiglenes vezényléseké, ezért döntött úgy a kormány, hogy határvadász ezredet állít föl, több határvadász századdal, akiknek az lesz a feladata, hogy a helyi rendőri erőkkel közösen hatékony határőrizetet valósítsanak meg”.

Kapcsolódó tartalom

Azért sem várható, hogy a közel jövőben csökken az illegális határátlépők száma, mert Szerbiába idén már legalább 50 ezren érkeztek. Az országban működő 18 befogadó tábor mindegyike túltelített.

A zombori befogadóközpontban jelenleg 770 személy tartózkodik. Ezek az emberek Szíriából, Irakból és Palesztinából érkeznek, és nagyjából 20 napot töltenek el nálunk. Ez idő alatt minden személy számára biztosított napi háromszori étkezés és megfelelő orvosi vizsgálat” – mondta a zombori tábor egyik munkatársa.

A nyugat-szerbiai Siden sem jobb a helyzet. Korábban innen Horvátország felé próbálkoztak a migránsok, most inkább visszamennek Szabadkára, hogy onnan a magyar határon keresztül induljanak el.

A rendőröknek péntek reggel 6 órától 24 óra alatt csaknem félezer határsértővel szemben kellett intézkedniük Magyarországon. A legtöbben ezúttal is Csongrád- Csanád megyében próbálkoztak.

Ajánljuk még