logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Visszakapja elvesztett rangját a balatoni hal

| Szerző: hirado.hu
Hazánkban 2004 óta ünnepeljük a balatoni halak napját, amelynek fő célja hazánk legnagyobb tavának, és annak élővilágának népszerűsítése. A Balaton értékes halállománnyal rendelkezik: a tóban találhatunk harcsát, süllőt, pontyot, keszeget és még sorolhatnánk. A Balaton élővilágáról és a horgászati szokásokról Balogh Tibor, a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének elnöke beszélt a hirado.hu-nak.
Résztvevõ a IX. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászversenyen Révfülöp közelében (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Balogh Tibor elmondta: 2013. január 1-jétől Magyarország minden természetes vízterületén felfüggesztették és megszüntették a halászatot.

„Ez egy nagyon okos és nagyon hasznos döntés volt, hiszen azóta nagyon sokat fejlődött a Balaton halállománya”

„A Balatonban 68 különböző halfajta található, a befolyó vizekkel együtt pedig 74” – magyarázta a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének elnöke, és hozzátette, hogy ezekből a horgászok általánosságban pontyot horgásznak a legszívesebben. A Balatonban a ponty intenzív telepítésre kerül, mert a tó maga nem lenne képes azt a kifogott halmennyiséget reprodukálni, mint amennyit a horgászok kifognak. A pontyon túl szép számban lehet keszeget és apró halakat is fogni.

Csak szigorú szabályok betartásával lehet pecázni a Balatonnál

„A gyerekek azután horgászhatnak, hogy regisztrálták magukat egy horgászokat regisztráló rendszerbe, 15 éves kortól pedig vizsgakötelesek a horgászok. A sikeres horgászvizsga után csatlakozni kell egy horgászegyesülethez, ki kell váltani a horgászengedélyt és a területi horgászengedélyt, ezek után lehet horgászni a vízterületeken” – figyelmeztetett Balogh Tibor.

Az utóbbi néhány évben egyre divatosabbá vált a horgászat, több mint 800 ezer regisztrált horgászból legalább 650–670 ezer olyan horgász van, aki rendszeresen vagy legalább évente egyszer horgászik.

Horgászok Balatonakali közelében. (MTI Fotó: H. Szabó Sándor)

Visszakaphatja megfakult rangját a balatoni hal

Nagy István agrárminiszter egy korábbi sajtótájékoztatón elárulta, hogy az Agrárminisztériumban régóta dolgoznak azon, hogy ne lehessen többé balatoni halként emlegetni a tóhoz nem köthető halakat, köztük a hekket.

„Arra törekszünk minden eszközzel, hogy visszaadjuk a balatoni hal rangját, és felhívjuk a figyelmet arra, kiváló őshonos halaink vannak, amelyek méltóak mindennemű gasztronómiai elismerésre”

A Balatoni hal brand a termékek piacra jutását hivatott elősegíteni. Az uniós oltalom szimbóluma, és a most bevezetett brand a fogyasztók számára egyértelművé teszi, hogy kiváló minőségű, ellenőrzött, és szigorú termékleírás szerint előállított hazai terméket vásárolnak, a termelőknek pedig segít a termékük népszerűsítésében és a piaci visszaélések kivédésében – összegezte.

Halászléfőző verseny Balatonbogláron (Fotó: MTI/Friedmann Endre)

Tavaly Balatoni hal elnevezéssel uniós oltalmat kapott a fogassüllő és a ponty, tehát az EU területén Balatoni halnak csak a termékleírásában rögzített követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni. A Balatoni hal tenyésztése pedig kizárólag a Balaton vízgyűjtő területén történhet.

Új lehetőség kapujában állunk azzal, hogy sikerült elérnünk, a balatoni hal újra kapható, és ezzel a branddel újra bekerülhet a köztudatba

– fogalmazott a sajtótájékoztatón a miniszter.

A cél, hogy a Balaton váljon Európa egyik legkedveltebb horgászvizévé

Stratégiai cél a hazai természetes vizek halállományának fejlesztése az ívóhelyek rehabilitációjával, valamint az önfenntartó állományok megóvása. Az agrártárca vezetője ismertette, hogy négy év alatt 75 százalékkal nőtt a regisztrált horgászok száma, a 2018-as 440 ezerről 2021-re csaknem 777 ezerre.

Horgász a Balatonnál, a balatonmáriafürdõi kikötõ mólójánál 2019. július 21-én hajnalban. (Fotó: MTI/Varga György)

Magyarország nagyon komoly beruházásokra készül a vízvisszatartás és a vízgazdálkodás terén, olyan tározótavakat, vízfelületeket szeretnének létrehozni, amelyek lehetőségeket teremtenek a jövő haltermelői, horgászai számára is. A haltermelők és a rekreációs célú halgazdálkodási hasznosítók együttes érdekeit szolgálta az az egyedi intézkedés is, amelynek keretében 2020-ban állami forrásból 800 millió forint értékben került magyar hal az állami tulajdonban lévő vizekbe.

Címlapfotó: Egy férfi horgászik Balatonfenyvesen (Fotó: MTI/Varga György)

Ajánljuk még