logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kormányinfó: Marad a lakosságnak a benzinárstop

| Szerző: hirado.hu
Csak a magántulajdonú gépjárművek, mezőgazdasági erőgépek, traktorok, valamint a taxik kaphatják a 480 forintos garantált áron az üzemanyagot, a Mol javaslatára, a kormány döntése értelmében - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, Budapesten.

Szükséges a MOL százhalombattai finomítójának karbantartás miatti leállítása, amelyet egyszer már elhalasztottak és mivel az Oroszország felőli behozatalra az uniós szankciók miatt nem lehet számítani, a kormány úgy döntött, hogy szombat 12 órától csak a taxiknak és a magántulajdonban lévő autóknak, mezőgazdasági gépeknek marad fenn a 480 forintos benzinár – mondta Gulyás Gergely a szombati Kormányinfón.

Kapcsolódó tartalom

Gulyás Gergely elmondta, hogy a háború okozta bizonytalanságok miatt a stratégiai készletek teljes felszabadítása nem lehetséges, ezért a kormány úgy döntött, hogy mintegy egynegyedét szabadítják fel a készleteknek, de ez a MOL tartalékaival együtt nem elegendő arra, hogy a jelenlegi fogyasztási mennyiség mellett fedezze az ország teljes üzemanyag igényét.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a háború okozta bizonytalanságok miatt a stratégiai készletek teljes felszabadítása nem lehetséges, ezért a kormány úgy döntött, hogy mintegy egynegyedét szabadítják fel a készleteknek, de ez a MOL tartalékaival együtt nem elegendő arra, hogy a jelenlegi fogyasztási mennyiség mellett fedezze az ország teljes üzemanyag igényét.

Ennek megfelelően a jövőben a 480 forintos ár csak a magántulajdonban lévő gépjárművekkel, mezőgazdasági erőgépekkel, traktorokkal, taxikkal vehető igénybe, az ellenőrzés a vonalkóddal történik majd.

A 7,5 tonna feletti járműveknek és a nem magánszemély által üzemeltetett járműveknek – azaz céges autóknak – a jövőben a piaci árat kell megfizetni.

Az erről szóló kormányrendelet megjelent, ide kattintva láthatja a részletes is szabályozást.

Gulyás Gergely elmondta, hogy bizonytalan, hogy a százhalombattai finomító karbantartása mikorra fejeződik be. Ennek oka, hogy az újraindítás nem automatikus, illetve az újraindításnál keletkezhetnek olyan hibák, mint a schwechati finomító esetében.

A pedagógusbéreket a diplomás átlagbérhez kell igazítani

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, hogy a tárgyalások szinte napi rendszerességgel folynak a brüsszeli illetékesekkel az uniós pénzek folyósításáról.

Komoly szakmai viták nincsenek, a Bizottság igyekszik olyan megállapodást elérni, amit politikailag is követni tud – húzta alá a miniszter.

A héten fontos momentum volt, hogy amagyar kormány is elfogadta, hogy az uniós ciklus végére a pedagógusbéreket az akkori diplomás átlagbérhez kell igazítani.

Az nagy segítség volna, hogy a magyar baloldal képviselői havi 5 millió forintos fizetésért az Európai Parlamentben ne amellett lennének, hogy megakadályozzák a pedagógusbérek emelését – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

A héten hozott brüsszeli gáztakarékossági rendeletéről szólva elmondta, hogy az európai uniós rendelet annyit finomodott, hogy nem lett kötelező a fogyasztáscsökkentés, csupán önkéntes alapú.

Ha öt uniós országban veszélybe kerül a gázellátás, akkor lép életbe ez a szabályozás – ismertette.

Az Európai Uniónak ebben a témában nincs hatásköre, mert az energiamixét minden tagállam saját maga határozza meg – hangsúlyozta.

Ettől a szabálytól legfeljebb az összes uniós ország egyhangú döntésével lehetne eltérni. Ebben a kérdésben Lengyelország és Magyarország között egyetértés van.

Kapcsolódó tartalom

Az ország déli határán ismét pattanásig feszül a helyzet. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta, hogy korábban is felmerült, hogy a migránsválság 2015-ös kezdete óta 1,6 milliárd eurót költött a magyar állam határvádelemre és a kerítésre.

Ennek az Európai Unió mindössze két százalékát térítette meg, annak ellenére, hogy nem csak Magyarország, hanem a schengeni térség külső határait is védjük.

Gulyás Gergely megjegyezte, hogy nagyon hasznos lenne, ha a szerbek a saját déli határukat védenék.

Akkor az a nyomás, ami a magyar déli határon van, már a szerb határon megállna – hangsúlyozta.

A probléma Gulyás szerint, hogy mivel Szerbia az Európai Unióhoz szeretne csatlakozni, és Brüsszel nem igazán támogatja a határvédelem felé tette lépéseket, ezért Gulyás Gergely szerint Szerbia nem tesz meg mindent, hogy a saját határainál megállítsa az illegális migránsokat. Mindezt azért, hogy ne érje hátrány az országot a csatlakozási tárgyalások során.

Gulyás Gergely a témában azt is felidézte, hogy nemrég Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára jelezte, hogy a magyar börtönökben fogvatartottak több mint 10 százaléka embercsempész.

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg mintegy kétezer fogvatartott van, akik embercsempészet miatt töltik szabadságvesztésüket. A 88 százalékuk nem magyar állampolgár, és 97 százalékuk férfi – számolt be róla a miniszter.

Kapcsolódó tartalom

Gulyás emlékeztetett, hogy az átlagfogyasztásig mindenki számára továbbra is biztosított a rezsicsökkentés, így havi 150 ezer forint fölötti támogatást kap minden család.

Hozzátette, a gázfogyasztásnál a három gyermekes családok további hatszáz köbméter kedvezményes gázt kapnak évente, illetve ennek igénybevételére van lehetőségük. Minden további gyermek után ez háromszáz köbméterrel nő.

Kapcsolódó tartalom

A héten bejelentett változásokról, mely a felsőoktatást érinti, és többek közt eltörli 2024-től a felvételizők számára a nyelvvizsga-kötelezettséget, a miniszter úgy fogalmazott: „a generális nyelvvizsgaelőírásnak – most hogy a bolognai rendszernek köszönhetően – főiskolákból is egyetemek lettek – nincs értelme”.

A kormányinfón felvetődött, hogy Karácsony Gergely főpolgármester korábban még a 2019-es önkormányzati választási kampányban megígérte, hogy rezsihozzájárulást ad a fővárosi nyugdíjasoknak, ezt azonban még mindig nem kapták meg a nyugdíjasok.

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta, hogy „nem tudjuk, hogy mi az oka annak, hogy ez lassan három éve, az önkormányzati választás után még mindig nem sikerült. Bízunk benne, hogy sikerülni fog a főpolgármester úrnak, és a nyugdíjasok megkapják ezt a 20 ezer forintos támogatást, amire ígéretet tett neki a kampányban a főpolgármester.”

Kapcsolódó tartalom

Tordai Bence házépítési botrányára is reagált a miniszter. Gulyás Gergely kiemelte, hogy „a törvényeket mindenkinek, még az ellenzéki képviselőknek is be kell tartani”.

Hozzátette, a hatósági vizsgálatot a kormányhivatal folytatja le.

A miniszter szerint a a határozat bármilyen okból Tordai Bencére nézve sérelmes lesz, akkor a baloldali képviselő bírósághoz fordulhat vele, és a bíróság dönti majd el, hogy a kormányhivatal a jogszabályoknak megfelelően járt-e el.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még