logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nyakunkon a parlagfűszezon – „Gyomnövénykiállítás” nyílt a Pünkösdfürdői Parkban

| Szerző: hirado.hu
Zavarba ejtő parkrendezési szemlélet megvalósulásának lehetnek szemtanúi a márciusban átadott Pünkösfürdői Park látogatói. A Békásmegyer északi részén park-játszótér-sportpálya koncepcióban létrejött beruházás héthektáros területén ugyanis láthatóan együtt lélegzik a gondozott pázsit és a derékig érő gyomnövényzet, benne a hamarosan virágzó parlagfűvel.

A képre kattintva megtekintheti fotógalériánkat

Július utolsó napjaiban, augusztus elején várható a parlagfű virágzása a Nemzet Népegészségügyi Központ adatai szerint. Magyarországon mostanra 3,5 millióan küzdenek valamilyen allergiával, közülük másfél millióan pedig kifejezetten a parlagfű pollenjére érzékenyek. Noha a kellemtelen gyomnövény irtására akad még néhány hét az érintett területeken, a III. kerületi Pünkösdfürdői Park flórájában uralkodó napokban tapasztalható állapotok alapján kijelenthető, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzat láthatóan nem sieti el a beavatkozást.

Szabó Tímeának a park márciusi átadásán elhangzott szavai és a park flórájának azóta fennálló látképe alapján ugyanakkor kétséges, hogy az önkormányzat részéről egyáltalán fennáll-e a szándék a terület parlagfű- illetve gazmentesítésére.

Fotó: Besenyei Gergely / hirado.hu

„A Pünkösdfürdő Park pontosan azt a szemléletváltást mutatja, ami a 2019-es önkormányzati választás és változás óta végbement Budapesten és a kerületben is”

– fogalmazott akkor párttársa, Karácsony Gergely főpolgármester társaságában az áprilisi országgyűlési választás helyi befutója, az ellenzéki összefogás színeiben indult párbeszédes képviselő.

A hirado.hu fotóriporterének felvételei alapján valóban szembetűnő a szemléletváltás, hiszen a környezetbarát koncepció nem sérült a kialakítással: az akadálymentesített, piknikező-, játszó- és pihenőhelyekkel, és (fizetős) WC-vel is ellátott park önkormányzati gondozói a városvezetés által preferált posztmodern zöldszemléletnek megfelelően láthatóan csupán részlegesen zabolázzák meg a természetet.

A helyi élővilág szignifikáns bemutatásából azonban kimaradt a méheket jelző ismeretterjesztő tábla, amiből a látszat ellenére az következik, hogy a parkrendezők mégsem méhlegelőnek, illetve vadvirágos rétnek szánták a burjánzó növényzetet.

Persze ezt a játszótér közelsége eleve kizárná: ki mászókáztatná a gyerekét rovaretetők közvetlen társaságában?

Noha a Duna-parti kerékpárúttól elválasztó rézsűn és a pihenőhelyeket övező telepített fák körül derékig érő gaz a gyomnövények  biodiverzitásának kiállítóterét sejtetik, a dísznövényekkel és helyenként a rendszeres fűnyírás nyomaival a törődés jelei is felfedezhetők a parkban.

„Pontosan ilyen egy park a 21. század Budapestjén, ahol családdal, gyerekekkel, barátokkal, egyedül, biciklivel vagy kutyával érkezve is otthon érzi magát a városlakó”

mondta a márciusi átadási eseményen Szabó Tímea.

Fotó: Besenyei Gergely / hirado.hu

Arról egyelőre nem tájékozódtunk, miként érzi otthon magát ebben az eklektikus környezetben a békásmegyeri városlakó, a parlagfűkérdés mindenesetre megoldásra szorul a szemléletváltás bemutatóterein is. Márcsak azért is, mivel a Nébih tájékoztatása szerint 15 ezertől ötmillió forintig terjedő büntetést kell fizetnie azoknak, akiknek a területén elszaporodik a gyomnövény, és nem tesz ellene semmit.

Címlapkép/fotógaléria: Besenyei Gergely / hirado.hu

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="8589232" align="aligncenter"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2022/07/PSX_20220726_143216-1024x576.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Ajánljuk még