logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Az európai háborús stratégia elgyengült, megbukott, nincs többé

| Szerző: hirado.hu
A jövőben is minden magyar család megkapja a rezsicsökkentett árú áramot és földgázt, de csak az átlagfogyasztás erejéig 0150 hangsúlyozta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Brüsszelben próbálnak összeurópai megoldásokat találni, de azért jobb, ha mi elsősorban magunkra számítunk az energiakérdésben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjújában, hozzátéve, hogy a kormányát úgy irányítja, hogy a magyaroknak meglegyen minden eszköze az energiaellátás biztosítására.

A kormányfő szerint ebből a döntésből is az látszik, hogy az európai háborús stratégia nem működik. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy előzetesen uniós szinten azt gondoltuk, hogy az ukrán hadsereg le tudja győzni Oroszországot, bíztunk a szankciók hatásában, hittük, hogy ezek Európára nehezedő negatív hatásait képesek leszünk kezelni, és azt gondoltuk, hogy a világ belátja, hogy az oroszok az agresszorok. Ezek közül egyik sem jött be, a világ nagy része a saját problémáira koncentrál, azokat akarják megoldani, és minél hamarabb véget akarnak vetni a háborúnak – tette hozzá.

„Az a stratégia, amire a magatartásunk épült, elgyengült, megbukott, nincs többé”

– mondta Orbán Viktor.

Amikor egy létfenntartási terméknek a mennyiségét korlátozni kell, az már a háborús gazdaság előszobája – mondta Orbán Viktor

Hozzátette: ha Brüsszel most nem változtat, akkor októbertől egész Európában háborús gazdaságra kell számítani.

A miniszterelnök visszaemlékezett egy korábbi egyeztetésre, ahol számos európai vezető azt mondta, hogy meg lehet oldani az energia- és élelmiszerhiányt. A magyar álláspont akkor az volt, hogy ez nem lehetséges, mivel nincsenek meg az alternatív források a pótlásra.

A legfontosabb most stratégiát váltani, és a béke oldalára állni. Tüzet oltani sem lángszóróval szokott menni az ember. A szankciós politika szemmel láthatóan nem működik – jelentette ki.

Ezt a háborút már nem az orosz–ukrán tárgyalások fogják megoldani. A Nyugat régóta belekeveredett, így ahhoz, hogy béke lehessen orosz–amerikai egyeztetésre lesz szükség. Nekünk ezt kell támogatnunk – fejtette ki Orbán Viktor.

Magyarországon lesz elég gáz. Szijjártó Péter évek óta azon dolgozik, „üti a dobot”,  hogy alternatív beszerzési forrásokat kell kialakítani. Ennek köszönhetően kialakult egy útvonal, amelyen Törökországon keresztül érkezik földgáz, illetve szerződést kötöttünk a horvátokkal is.

Magyarországnak tehát nem az jelent problémát, hogy legyen elég gáz, hanem az ár, hogy meg tudjuk őrizni a rezsicsökkentést

– hangsúlyozta a kormányfő.

Magyarországon egy okos rendszert építettünk ki, ami több mint tíz évig jól működött. A családok érdekében meghatároztunk egy rezsicsökkentett árat. Amikor emelkedett az áram és a gáz ára, akkor a kormány kipótolta a különbözetet. Ez azonban nagyon felugrott 2022-ben, kétezer milliárd forint fölé nőtt évi 250 milliárdról. Összességében még mindig jól teljesít a magyar gazdaság, és jó növekedési ütemet mutat, de ezt már nem tudja kitermelni. Ezért hoztuk azt a döntést, hogy minden magyar család továbbra is megkapja a rezsicsökkentett árakat, de csak az átlagfogyasztásig. Kifejtette:

ma egy magyar család az átlagfogyasztás szintjéig minden hónapban 181 ezer forintot takarít meg a csökkentett áraknak köszönhetően.

Ebben az évben ez a rendszer biztosan fenntartható. Október–november környékén lesz egy vízválasztó időszak, amikor kiderül, hogy a háborús infláció, illetve az energiaárak tartósan magasak lesznek-e vagy sem. Akkor a magyar kormány ismét döntéskényszerben lesz – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor kifejtette: a lakossági piaci árra azért volt szükség, mivel nem akartak egy olyan helyzetet, hogy az energiaszolgáltatók akár egy forintot is pluszba keressenek a magyar családokon.

Védekeznünk kell

– emelte ki a kormányfő.

Lehet úgy politikát csinálni, hogy a miniszterelnök és kormánya kiáll a nép elé, és közli, hogy ez a helyzet, vészeljük át együtt ezt a helyzetet. Ilyen volt a 2010 előtti baloldali kormány Magyarországon. Tétlenül nézte, hogy az egekbe szöknek a rezsiárak.

Ezt mi nem akarjuk – hangsúlyozta, hozzátéve: mi kidolgoztunk egy tervet, hogy megelőzzük a bajt. Mi harcolni fogunk a recesszió ellen, harcolni fogunk a munkahelyekért, harcolni fogunk az ellen, hogy ne essen vissza a családok életszínvonala. Elmondta, hogy a kormány növekedési kabinetet hozott létre, amely többek között foglalkozott a lakásépítési áfa kérdésével is. A csökkentet lakásáfát további két évig meghosszabbítottuk – fejtette ki.

Az angolszászok még mindig azt hiszik, meg lehet nyerni a háborút

Az angolszászok még mindig azt hiszik, hogy azzal a stratégiával, amivel eddig mentünk, ezt a háborút meg kell nyerni. Ezt a háborút most az amerikaiak finanszírozzák. Hozzávetőleg 50 milliárd dollárt toltak bele eddig Ukrajnába, de hogy a második fél évben vagy 2023-ban ezt ki adja oda, azt nem tudni. Európának erre nincs ennyi pénze – mondta a miniszterelnök. Nem várható el, hogy ekkora összegekkel hozzájárul az ukrán védekezéshez, vagy az ország esetleges újjáépítéséhez.

Erre nem lehet számítani. Ez lehetetlen – fogalmazott a kormányfő. Amerikának talán van, ezért ma az ukrán–orosz háború meghatározó szereplője a Nyugat oldaláról az Egyesült Államok. Az amerikaiak, illetve az angolszászok még mindig azt hiszik, meg lehet nyerni a háborút, ezért nincs béketárgyalás. Ezen a novemberi amerikai félidős választás változtathat, amelynek a kimenetele reményeink szerint a háború helyett a béke irányába befolyásolja majd az amerikai külpolitikát – emelte ki.

Aszályhelyzeti operatív törzs alakult

Magyarországnak komoly bevétele van a mezőgazdaságból. Egy átlagos évben Magyarország képes 20 millió lakost ellátni élelmiszerrel. Az aszállyal sújtott magyar mezőgazdaság a felmérések szerint képes élelmiszerrel ellátni az országot. Az a veszély nincs, hogy ne tudnánk élelmiszerrel ellátni a lakosságot. Jut exportra is, igaz kevesebb, mint az eddigi években.

A gazdák kapnak segítséget

A kárenyhítési alap kifogyott. Ezért létrehoztak egy munkacsoportot, hogy kidolgozzanak számos intézkedést, amivel segíteni, támogatni tudják a magyar gazdákat – ismertette Orbán Viktor. Ugyanis nem tenne jót a nemzeti gazdaságnak, ha családi gazdaságok mennének tönkre az aszály miatt. Hozzátette: a gazdákra szükség van, nemzeti érdek, hogy talpon tudjanak maradni.

 

 

 

Ajánljuk még