logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem enyhül az európai energiaválság, és a helyzetet csak tovább súlyosbítja az újabb brüsszeli döntés

A kormány szerint nem javul az európai energiaválság, ezért nem kellenek olyan javaslatok, amelyek ezt tovább súlyosbítják. Az Európai Unió tagállamai ugyanis megszavazták, hogy mostantól spórolni kell a gázzal. Augusztustól áprilisig 15 százalékkal kellene csökkenteni a fogyasztást, az elmúlt évek átlagához képest. Csak Magyarország szavazott nemmel. A kormány szerint a terv teljesen figyelmen kívül hagyja a magyar érdekeket – hangzott el az M1 Híradóban.

A hét elején jelentette be a Gazprom orosz gázipari vállalat, hogy újabb turbina üzemeltetését állítja le az Északi Áramlat gázvezetéken. A döntését egyebek mellett a berendezés műszaki állapotával indokolták és azt is közölték, hogy szerda reggeltől a vezeték napi teljesítménye csupán a teljes kapacitás 20 százalékát éri el.

A bejelentés ismét megrázta Európát, az energiaválság ugyanis szinte napról-napra mélyül. A német kormány nemrég egy 15 milliárd eurós mentőcsomagról is döntött, hogy megmentse az egyik legnagyobb gázimportőr céget.

Kedden Brüsszelben is energiaügyek voltak terítéken. Az Európai Unió tagállamai – az egyre nehezebb helyzet ellenére is – megszavazták, hogy mostantól spórolni kell a gázzal. A döntés értelmében augusztustól- áprilisig 15 százalékkal kellene csökkenteni a fogyasztást az elmúlt évek átlagához képest.

Most elkezdjük a gázmegtakarítást, és már van tervünk arra, hogy miként tudunk összehangoltan fellépni, amennyiben a helyzet rosszabbra fordul” – üdvözölte Kadri Simson, uniós energiaügyi biztos a tanács döntését.

A Magyarország azonban ezt másképp látja, egyetlen tagállamként nemmel szavazott a javaslatra.

Szijjártó Péter: Az egész nyilvánvalóan nonszensz!

Az európai uniós gáztakarékossági rendelet megalapozatlan, végrehajthatatlan – így reagált a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: komoly vita zajlott, ami nem is meglepő, miután a közösség az elmúlt hónapokban energiaellátási vészhelyzetbe lavírozta saját magát. A miniszter leszögezte: hazánk azért voksolt nemmel, mert a rendelet teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekeit.

Ez egy káros rendelet. Tekintettel arra, hogy elő fog állítani egy olyan helyzetet, hogy mi, magyarok, akik eltudjuk látni magunkat biztonságosan télre, lesz gáz a tárolóban, de majd valaki Brüsszelből esetleg azt mondja, ezt nem adhatjuk oda a magyar fogyasztóknak. Hogyan? Ez egy végrehajthatatlan helyzet és ez mutatja ennek az egész rendeletnek az alkalmatlanságát” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Nem mérséklődik az európai energiaválság, ezért nincs szükség olyan javaslatokra, amelyek tovább súlyosbítják a helyzetet

– ezt már a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára mondta a közösségi oldalára feltöltött videóban. Dömötör Csaba úgy fogalmazott a magyar kormány kezdettől azt mondja, hogy el kell kerülni, hogy magyar emberek fizessék meg a háború árát.

Dömötör Csaba elmondta, hogy „eljutottunk oda, hogy nem abban az országban van energia veszélyhelyzet, amely kirobbantotta a háborút, amelyet pár hete még szankcionálni akartak, hanem egész Európában. Most mi fizetjük a háború árát, ez az amit el akartunk kerülni. És ebben a helyzetben nem olyan javaslatokra van szükség, amelyek csak tovább rontják az egyébként is nehéz helyzetet”.

Kapcsolódó tartalom

Magyarország energiaellátása biztonságban van! –fogalmazott a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az Origónak adott interjúban. Menczer Tamás leszögezte: a helyzet rendkívül nehéz, hiszen a szomszédunkban háború van és ez mindent megváltoztatott. De a magyar kormány megvédi a munkahelyeket, a családtámogatási rendszert, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést is.

Ajánljuk még