logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Négymillióra büntették Cseh Katalin családi nyomdáját

| Szerző: hirado.hu
Négymillió forintra büntette Cseh Katalin családi nyomdacégét, a Pannónia Nyomda Kft-t a Közbeszerzési Hatóság, miután kiderült, hogy egy közbeszerzési eljárás során a megrendelővel együtt szabálytalanul módosítottak a szerződésen.  

Miután négymillió forintra büntette a Pannónia Nyomda Kft-t a Közbeszerzési Hatóság, a döntést a nyomda a Fővárosi Törvényszéken megtámadta, ám a verdikt szerint jogos volt a büntetés. Ismert: a Pannónia Nyomda korábbi pályázati ügyleteivel összefüggésben az adóhatóság költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást, a büntetőeljárás jelenleg is folyamatban van.

 

Forrás: MTVA

A jogerős ítélet szerint a Közbeszerzési Hatóság (KbH) megalapozott döntést hozott, amikor négymillió forintra büntették a Cseh Katalin momentumos EP-képviselő családjának érdekeltségébe tartozó Pannónia Nyomda Kft-t egy közbeszerzés során történt szabálytalanság miatt – adta hírül a Magyar Nemzet.

Kapcsolódó tartalom

Az ügy előzménye: a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont 2020. novemberében írt ki egy közbeszerzést Magyarország Nemzeti Atlasza „Társadalom” című kiadványának nyomdai előállítására, amelynek magyar nyelvű változatából tízezer darabot terveztek rendelni, míg az angol nyelvű változatból kétezret. A kutatóközpont összesen 63 millió forintot szánt a projektre, amelyre három ajánlat érkezett: egy 28 milliós, egy 55 milliós és a Pannónia Nyomda 58 millió forintos ajánlata, amely a „legjobb ár-érték arány” miatt megnyerte a pályázatot. 2021. februárjában meg is kötötték a szerződést, ám 2021. március elsején leállt a munka, ugyanis a kiadványon dolgozó három nyomdász és könyvkötő szakember közül az egyikük koronavírusos lett, így a csapat „home office”-ba vonult.

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselőjeként Brüsszelben a nők abortuszhoz fűződő jogából akart emberi jogot kreálni. Emlékezetes kijelentése szerint a Fidesz a nők jogaira és egyenlőségére mondott nemet azzal, hogy nem szavazta meg azt az EP állásfoglalást, amely szerint a férfiak is szülhetnek. A momentumos politikus emellett kiállt a gender-ideológia mellett.

Az atlaszokat a szerződés szerint 2021. április 19-ig kellett volna leszállítani, ám a Pannónia Nyomda a megbetegedések miatt 5 hét haladékot kért. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont ebbe beleegyezett. Május 24-ére halasztották a teljesítés határidejét, s a kutatóközpont május 11-én kifizette a teljes vételárat.

A Közbeszerzési Hatóság (KbH) hivatalból 2021 októberében vizsgálta meg a közbeszerzést, és arra jutott, hogy a szerződésmódosítás során nem lehetett volna hivatkozni Covid-megbetegedésre. A KbH döntésében felidézte, hogy a kormány már 2020. márciusában egészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett az egész országra, így a nyomdát nem érhette váratlanul, hogy egyik munkatársuk megbetegedett.

Éppen ezért utasította el a Pannónia Nyomda és a kutatóközpont azon észrevételét, hogy ez egy előre nem látható probléma volt. A hatóság hozzátette: a nyomdának nem kellett volna feltétlenül karanténba küldeni az összes, a projekten dolgozó munkavállalóját 10 napra, hiszen esetükben egy PCR-teszttel is meggyőződhettek volna arról, hogy fertőzöttek-e.

A KbH arra jutott, hogy a szerződés módosításával a felek megszegték a közbeszerzési törvényt, emiatt 4-4 millió forintnyi bírságot szabtak ki a nyomdára és a kutatóközpontra.

A döntést a Cseh Katalin családjának tulajdonában levő nyomda megtámadta a Fővárosi Törvényszéken egy közigazgatási perben, amelyben a bírói tanács végül elutasította keresetüket.

Kapcsolódó tartalom

Emlékezetes, hogy a Pannónia Nyomda Kft. az egyik főszereplője a nyomdabotrány néven elhíresült ügynek, amelyben jelenleg is büntetőeljárás zajlik. A hatóságok gyanúja szerint Cseh Katalinék köre szabálytalanul részesülhetett pályázati támogatásokban. A momentumos politikus 2016 és 2018 között a nyomda ügyvezető igazgatója volt, jelenleg az édesapja vezeti a céget.

A nyilvános adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a Cseh Katalinhoz és üzlettársaihoz köthető cégháló tagjai működésüket összehangolva pályáztak uniós pénzekre és gyanús körülmények között nyertek el 4,8 milliárd forintot. A vállalkozások szisztematikusan együttműködve, a székhelyeikkel, fióktelepeikkel trükközve maximalizálhatták a profitot. A költségvetési csalás miatt zajló eljárásban az adóhatóság nyomozói azt valószínűsítik, hogy a cégháló tagjai tíz pályázaton teljesen, vagy legalább részben ugyanazzal a fejlesztéssel vettek részt.

Kapcsolódó tartalom

Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon kívül a Gazdasági Versenyhivatal, a Közbeszerzési Hatóság és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódik.

Ajánljuk még