logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Paksi Atomerőmű biztonságosságát nem befolyásolja a Duna nyári melegedése

A Paksi Atomerőmű biztonságosságát nem befolyásolja a Duna nyári melegedése – közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kedden.

A cég közleményében kifejtette: a Duna felmelegedett vize miatt az atomerőmű blokkjainak kondenzátorai némiképp kisebb hatásfokkal működnek, de ez semmilyen hatással nincs sem a biztonságra, sem pedig a termelés menetére, technológiájára. Ez a jelenség a működésnek teljesen normális, minden meleg nyári időszakban megfigyelhető velejárója – tették hozzá.

Mindezek következményeképpen az erőmű teljesítménye jelenleg blokkonként 20-40 megawattal eltér a téli időszakban jellemző teljesítménytől, szándékos termeléscsökkentés – úgynevezett leterhelés – azonban nem történt.

A közlemény kitér arra, hogy

a Paksi Atomerőmű a Duna alacsony vízállásához kapcsolódóan is rendelkezik intézkedési tervvel.

A fokozatok meghatározott vízszintek elérésekor lépnek hatályba. Jelenleg a 4 fokozatból az első fokozat érvényes, amely műszaki előkészületeken kívül nem igényel további intézkedést, az erőmű működésére nincs hatással, és az energiatermelést nem befolyásolja – szögezték le.

A Paksi Atomerőmű négy, egyenként bruttó 500 megawatt teljesítményű reaktorblokkal rendelkezik. Az erőmű 2021-ben mintegy 16 ezer gigawattóra áramot termelt, ezzel a hazai bruttó villamosenergia-termelés csaknem felét, a hazai bruttó villamosenergia-igény 34 százalékát adta.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még