logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó Péter: Mit is jelent a 15 százalék?

| Szerző: hirado.hu
A külgazdasági- és külügyminiszter emlékeztetett: az Európai Bizottság azt javasolta, hogy 15 százalékkal kelljen csökkenteni a gázfogyasztást Európában. Szijjártó Péter szerint azonban nem kellett volna kommunikációs akciókkal átverni az embereket, hanem világosan el kellett volna mondani, mi a helyzet. Ehelyett a Bizottság most politikailag próbálja menteni a menthetőt.

Szijjártó Péter a közösségi oldalán közzétett videóban elmondta, hogy vita zajlik az Európai Bizottságon belül. Különféle előterjesztések vannak, azonban ezek folyamatosan alakulnak.

 

A miniszter közölte: „holnap fontos ülésünk lesz Brüsszelben, az energiaügyi miniszterek fognak ülésezni, ott én képviselem Magyarországot”.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy az európai bizottság szerint 15 százalékkal kellene csökkenteni a gázfogyasztást Európában. Véleménye szerint azonban

nem lett volna szabad „kommunikációs akciókkal átverni az embereket, mert ez történt”. Ehelyett „világosan el kellett volna mondani, hogy mi a helyzet”.

A Bizottságban most próbálják menteni a menthetőt politikailag, de ez megint csak egy kommunikációs akció, amely rengeteg technikai problémát hoz magával – tette hozzá.
„Mit jelent az, ha 15 százalékkal csökkenteni kell a gázfogyasztást Európában? Hogy minden országnak ennyivel kell csökkenteni? Vagy Magyarország – vagy bármelyik ország  – esetében ez mit jelent? 15 százalékkal kevesebbet kell mindenkinek? Az ipari fogyasztóknak? A lakástulajdonosoknak? A háztulajdonosoknak? Vagy valaki megmondja, hogy a 15 százalék, az azt jelenti, hogy ennyivel kevesebbet égethetjük a villanyt, ennyivel kevesebbet fűthetünk, ennyivel kevesebbet főzhetünk? Hogy fog ez alakulni?”
– sorolta a felvetődő kérdéseket a miniszter.
Hozzátette, hogy a Bizottság

„megint belemegy egy olyan kizárólag kommunikációs jelentőségű akcióba, aminek a fizikai levezénylése gyakorlatilag a lehetetlennel egyenértékű”.

Álláspontja szerint a Bizottságnak inkább újabb gázforrások után kellene nézni és új megállapodásokat kellene kötni, ezen a ponton azonban ismét felvetődik „a szankciók kérdése, amelyeknek az eredményességét majd előbb-utóbb meg kell vitatni”.
Szijjártó elgondolkodtatónak nevezte azt, hogy

„nem abban az országban van energiavészhelyzet, (amire) az EU kivetette a szankciókat, hanem nálunk, akik kivetettük a szankciókat”.

Megjegyezte: „egyszer majd érdemes lesz átgondolni, hogy ez jó volt-e így”.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még