logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szakértő: Európa az egyik legnagyobb vesztese az energiaárrobbanásnak

| Szerző: hirado.hu
Európa az egyik legnagyobb vesztese az energiaárrobbanásnak, mivel kevés saját készlettel rendelkezik, azaz importra szorul az energiahordozók terén. Ezzel szemben viszont az uniós iparnak és lakosságnak hatalmas az energiaigénye – erről Tóth Gergely, a Nemzeti Közszolgálati egyetem tudományos munkatársa beszélt az M1 Ma Reggel című műsorában. A szakértő hangsúlyozta: a rezsicsökkentés működőképes, nélküle az átlagjövedelem kétharmadát, vagy akár háromnegyedét is felemésztenék a világpiaci árak.

Tóth Gergely ismertette, hogy a világpiaci energiaárak már a háború kitörése előtt is 4–5-szörösre emelkedtek, viszont a háború kitörésével az vált nemzetközi szinten kérdéssé, hogy lesz e egyáltalán földgáz. Ennek hatására minden tagállam raktározni kezdett. Magyarország helyzete rendkívül kedvező, mivel hazánk nagy gáztároló kapacitással rendelkezik – mondta.

 A 700 millió köbméteres készlet is egy tartalékot képez

– véli Tóth Gergely. Az európai tagállamok versenyeznek a földgázért, ennek Magyarország is a részese – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Közszolgálati egyetem munkatársa.

Kiemelte:

Európa az egyik legnagyobb vesztese az energiaárrobbanásnak, mivel kevés saját készlettel rendelkezik, azaz importra szorul az energiahordozók terén. Ezzel szemben viszont az uniós iparnak és lakosságnak hatalmas az energiaigénye.

Sok vállalat esetén már látható, hogy a kereslet-kínálati egyensúlynak a végén járnak. Magyarországon a lakossági árak esetében elmondható, hogy az új rezsicsökkentési programmal is az egyik legolcsóbb az energiaár hazánkban, viszont a vállalatokra nem vonatkozik a kedvezmény.

Tóth Gergely szerint a gondot a műtrágyaipar kitettsége okozza, mivel az előállított termék nagy mennyiségű energiát és földgázt igényel. A műtrágya viszont nélkülözhetetlen a mezőgazdaságban, annak hiánya élelmiszerellátási problémákat hozhat magával

– emelte ki. A háború előtt arra számítottak, hogy az idei év második felére már normalizálódnak az energiaárak, viszont a háború kitörtével már nincsenek ilyen várakozások – mondta. Arra számít mindenki, hogy a jelenlegi árak konzerválódnak, viszont ha Oroszország elzárja a gázcsapot, vagy valami oknál fogva nem érkezne gáz Európába, az árak tovább emelkedhetnek – figyelmeztetett a tudományos munkatárs.

Tóth Gergely arra is felhívta a figyelmet, hogy a napokban tapasztalt hőségek ellenére hamarosan itt a tél, a hosszú távon megoldást jelentő energiahatékonysági beruházások, vagy az Európai Bizottság által javasolt 15 százalékos energiafelhasználási csökkentés nem jelent megoldást az idő szűke miatt. A szakértő szerint a következő években meghatározó stratégia lesz az alternatív energiabeszerzési lehetőségek felkutatása és az energiahatékonyság.

Hazánkban rezsicsökkentett az ár az átlagfogyasztásig, az fölött lakossági piaci árat kell fizetni, ez máshol Európában nem megfigyelhető, egyedi magyar modell.

Amely működőképes, nélküle az átlagjövedelem kétharmadát, vagy akár háromnegyedét is felemésztenék a világpiaci árak – hangsúlyozta Tóth Gergely.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még