logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hiba lenne, ha az EU a regionális identitás eltörlésére törekedne – az unió és Magyarország viszonyáról vitáztak Tusványoson

Az Európai Unió jövőképeiről, és a magyar jövőről rendeztek pódiumbeszélgetéseket pénteken a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban. Orbán Viktor miniszterelnök a hagyományos szombat délelőtti előadása előtt a Kárpát-medencei magyar szervezetek vezetőivel találkozott, és a találkozón egyetértettek abban, a háború okozta válság ellenére is meg kell védeni az elmúlt tizenkét évben elért eredményeket – számolt be az M1 Híradója.

A tehetséggondozás fontosságát hangsúlyozta kulturális és innovációs miniszter a Tusványos Magyar jövő 2030 címmel megrendezett pénteki pódiumbeszélgetésén. Csák János szerint a magyar nemzet 33 nemzedéken keresztül a leleményességére, a tehetségek kiaknázására támaszkodva tudott fennmaradni.

„A kormánynak az a célja, hogy minél több magabíró ember legyen: ezt szolgálják az adócsökkentések, ezt szolgálják a magyar középosztálynak, alulról nyitott középosztálynak a megerősítésére tett intézkedések, mondom, adócsökkentések, családi adózás bevezetése, bölcsődei program” – hangsúlyozta Csák János.

„Nem létezhet európai civilizáció kereszténység nélkül”mondta a „Kereszténység a nyugati világban” című panelbeszélgetésen Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes. A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott:

az a nyugati elképzelés, amely szerint a jövőben eltűnik a vallás, eltűnik a nemzet és relativizálódik a család, az nem progresszió, hanem deviancia.

„Valójában a normalitást és a természet rendjét védjük. És ezért vagyok biztos abban, hogy akármilyen ideológiákat találnak ki, a keresztény értékek, miután az ember antropológiai természetén nyugszanak, a természet rendjén, ebből kifolyólag örökök és mindig győzedelmeskednek” – fejtette ki Semjén Zsolt.

Az Európai Unió jövőképeiről folytatott tusnádfürdői panelbeszélgetésen az igazságügyi miniszter úgy értékelte: az ukrajnai háború, az energiaválság okozta recessziós hangulat lehetővé teszi, hogy az unió jövőjéről szóló vita a valós problémák felé kanyarodjon. Varga Judit szerint most Brüsszel részéről is érzékelhető egy pozitív hangnemváltás.

Kapcsolódó tartalom

„Magyarország jelezte azt a szándékát, hogy mindenképpen a megegyezés irányába szeretne elmozdulni, és erre van most fogadókészség az Európai Bizottságnál is” – fogalmazott a miniszter.

Az európai jövőképekről szóló beszélgetésen

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a régiók Európája mellet tett hitet, ahol a különböző nemzeti közösségek megerősödhetnek és megőrizhetik hagyományaikat.

„Nem hiszem, hogy az Európai Uniónak az uniformizálódásra kellene törekednie, azt hiszem, hogy ez lenne a legnagyobb hiba, hogyha arra törekedne, hogy eltörölje a regionális és helyi identitásokat, hanem ezeket meg kell erősítenie és ez az európai nemzeti őshonos kisebbségeknek is jelenti a megmaradását” – mondta az RMDSZ-elnök.

Orbán Viktor miniszterelnök idén is megtartotta szokásos egyeztetését tusnádfürdői előadása előestéjén a Kárpát-medencei magyar szervezetek vezetőivel.

A miniszterelnöki sajtóiroda tájékoztatása szerint megbeszélésen elhangzott, hogy az ukrajnai háború nemcsak Magyarországot, hanem a határon túli magyar nemzetrészeket is súlyosan érinti, ezért folyamatos egyeztetésre van szükség a gazdasági és társadalmi károk elhárításához. A résztvevők kifejezték szándékukat, hogy a válság ellenére is meg fogják őrizni a magyar nemzetpolitikának eredményeit.

Ajánljuk még