logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megbékélés helyett végleg leszámolhat Jakab Péterrel a Jobbik

| Szerző: hirado.hu
Potocskáné Kőrösi Anita szerint kétszáz százalék, hogy Jakab saját pártot alapít. És ezt meg is teheti, alapszabályban rögzített joga, hogy kilépjen a Jobbikból. Ezzel a Jobbik gyakorlatilag elengedte Jakab kezét, sőt a frakció pár napja hozott döntésével csak nagyobb lett a szakadék a párt és annak országgyűlési képviselője között – számolt be az M1 Híradója.

Az Index számolt be arról, hogy a Jobbik megtiltotta a képviselőknek, hogy eltérjenek a párt arculatától.  A lap szerint mindezt arra válaszul, hogy Jakab Péter saját kezdeményezést indított, a “Nép Pártján!” szlogennel, és lemondása óta mellőzte a Jobbik arculati elemeit.

Belső helyezkedések, zsarolások, hátbatámadások jellemzik a Jobbikot – a Magyar Nemzet szerint ez derül ki abból a levélből, amelyet Molnár Enikő írhatott Jakab Péter leváltása előtt a párt tagjainak. A lap birtokába jutott dokumentumról több jobbikos forrás is azt állítja, hogy azt a jobbikigazság@gmail.com e-mail címről Jakab Péter egykori kabinetfőnöke küldte körbe.

„Jakab Péter a Jobbiknak a frakcióvezetője és én mindenkinek együttműködést ígértem” – nyilatkozta a Híradónak a Jakab Péter lemondása után a párt elnökévé választott Gyöngyösi Márton.

Kapcsolódó tartalom

A levél szerint például miközben Gyöngyösi Márton megválasztása után békét hirdetett és azt hangsúlyozta, frakcióvezetőként számít a volt elnökre, a háttérben szinte azonnal lemondásra szólította fel Jakab Pétert azzal az indoklással, hogy

Nyár van, a fű se nő ilyenkor, pihenjen és maradjon stratégiai csendben a következő kampányig”.

Mivel Jakab Péter a Magyar Nemzet szerint erre nem volt hajlandó, megindult a leváltási folyamata, amelyet az azóta a frakcióvezetői poszton őt követő Lukács László György kezdeményezett.

Teljesen más volt az elképzelés arról, hogy a frakció tagjai milyen vezetést szerettek volna”

– árulta el Lukács László György.  A Jobbikos képviselő az ATV-ben arra utalt, a bukott pártelnököt élettársa, Molnár Enikő irányítja: „Sok mindenkinek a tanácsát meg szokták fogadni az emberek, mindenki a legközelebbi tanácsadójának a véleményét fogadja meg. Jakab Péter környékén ez viszonylag könnyen beazonosítható, mi őt is arra szeretnénk kérni, hogy Jakab Pétert kérje arra, hogy a mi közösségünket válassza és ne azon dolgozzon, hogy a párttól eltávolodjon”. 

A Jobbikban hónapok óta tartó belső botrány éppen amiatt robbant ki, hogy sajtóhírek szerint Jakab Péter és élettársa, a korábban kabinetfőnökként mellette dolgozó Molnár Enikő először a Jobbik elnöksége, majd miután ez nem sikerült, a párt frakciója fölött szerette volna átvenni az irányítást.

Kapcsolódó tartalom

Molnár Enikő az idei parlamenti ciklusban többmilliós fizetésért váratlanul a frakció munkatársai között is helyet kapott. Közben Jakab Péter frakcióvezetői leváltásáig szinte a párt teljes pénzügyi keretéről, vagyis évente 600 millió forintról dönthetett egy személyben, kontroll nélkül. Elemzők szerint a pártkassza fölötti bábáskodás állhatott frakcióvezetői leváltása fölött is.

Jakab Péter előkészítette a Jobbik újabb szakadását, elképzelhető, hogy Jakab Péter hamarosan a pártból is távozik, már csak az a kérdés, mennyien követik majd a bukott pártelnököt.

Az M1 korábban levélben kérdezte Jakab Pétert, hogy a Nép pártján oldal megjelenése a Jobbikból való kiválását és egy új párt alapítását vetíti-e előre, a politikus azonban nem válaszolt a megkeresésre.

Ajánljuk még