logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

RMDSZ-es és EMNP-s élénk vitát folytattak a romániai kisebbségi törvény kapcsán

Élénk vita bontakozott ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) politikusai között csütörtökön Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) a román parlamentbe 2005-ben beterjesztett, de el azóta sem fogadott kisebbségi törvény kapcsán.
Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Popa Ilona, erdélyi főszervező, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján az erdélyi Tusnádfürdőn (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke úgy vélte: új törvénytervezetet kell készíteni, mely az erdélyi magyar pártok és a magyar társadalom egészének a támogatását élvezi, és a kulturális autonómia mellett a területi autonómia csíráit is tartalmazza.

Felidézte: a 2003-as alkotmány írja elő a kisebbségi törvény elfogadását, és Románia közel két évtizede mulasztásos alkotmánysértést követ el azáltal, hogy nem fogadott el ilyen törvényt.

Dilemmának látta, hogy jobb-e, ha van törvény, de nem tartalmaz semmi fontosat, vagy inkább ne is legyen.

Szerinte az RMDSZ által kidolgozott 2005-ös tervezet minimalista volt, de ennek ellenére sem sikerült elfogadtatni a parlamenti bizottságokban. Úgy vélte: maximalista tervezetet kell benyújtani, hogy a politikai alku után is elfogadható szintű törvény születhessen.

Toró T. Tibor arra is kitért: nehezíti a magyar igények kielégítését, hogy a többi parlamenti kisebbség nem igényli azokat a jogokat, amelyeket a magyar közösség szükségesnek tart. Szerinte ezt az ellentétet olyan törvénnyel lehet kiküszöbölni, mely a kisebbségekre bízza, hogy a felajánlott lehetőségek közül kiválasszák azt a jogszintet, amely megfelel nekik.

Székely István, az RMDSZ ügyvezető alelnöke viszont azt tartotta célszerűnek, hogy a Tariceanu-kormány által közel két évtizede benyújtott tervezetet javítsák ki és fogadtassák el a parlamentben. Megjegyezte: van egy tervezet, amelyet azonban az RMDSZ belső fórumain sem vitattak még meg.

Szerinte a tervezetet az RMDSZ parlamenti frakcióiban kell megvitatni,

és így képviselőin keresztül a két kisebb magyar párt, az EMNP és a Magyar Polgári Párt (MPP) is beleszólhat a vitába. Úgy vélte: nem cél, hogy olyan tervezet kerüljön a parlament elé, amellyel az egész magyar társadalom egyetért, de amelynek nincs esélye arra, hogy a román többség is megszavazza.

A politikus megemlítette: az RMDSZ-nek több mint két évtizede az az álláspontja, hogy akkor érdemes újra a parlament elé vinni a kisebbségi törvényt, ha az bővíti a kisebbségek jogait. Székely István sérelmezte, hogy a kis magyar pártok az RMDSZ „magyarságdeficitjeként” tekintenek a kisebbségi törvény kérdésére.

„Amíg az autonómia az egyes számú bunkósbot, amit az RMDSZ feje fölött lóbálnak, addig nehéz együttműködést kialakítani. Nincsen meg hozzá a bizalom” – jelentette ki. Toró T. Tibor egyetértett azzal, hogy az erdélyi magyar szervezetek közötti bizalom helyreállításán keresztül kellene eljutni az együttműködéshez.

Zakariás Zoltán, az EMNP parlamenti képviselője elmondta: a kisebbségi törvény elfogadása szerepelt a 2020-as kormányprogramban, és bekerült a jelenlegi nagykoalíciós kormány programjába is. A koalíciós megállapodás azonban tartalmi kérdésekre nem tért ki a törvénnyel kapcsolatban.

Ajánljuk még