logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nyilvánosak az idei felsőoktatási ponthatárok

| Szerző: hirado.hu
Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este. Ezzel eldőlt, hogy a több mint 99 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A ponthatárok kihirdetését a hirado.hu és az M1 is élőben közvetítette.

20 óra előtt 15 perccel György László államtitkár és Vanó Renáta felsőoktatási elnökhelyettes asszony lépett a színpadra, megtartva rövid beszédüket. 20 órakor az államtitkár és elnökhelyettes asszony egyszerre nyomta meg a gombot.

A diákok ekkor a bevált gyakorlat szerint SMS-ben közvetlen értesítést kaptak arról, hogy az általuk megjelölt melyik képzésre kerültek be, ezzel párhuzamosan a felvi.hu oldalon tájékozódhatnak a ponthatárokról. A felvi.hu statisztikái szerint idén 99 192 diák jelentkezett az ősszel induló felsőoktatási képzésekre.

A ponthatárok határozzák meg, hogy a jelentkező az általa megjelölt melyik képzésre kerül be. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), az Oktatási Hivatal (OH) és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. a fővárosban a Városligetben rendezte meg a Pont ott partit, ahol a felvételizők a ponthatárok mellett a felsőoktatási lehetőségeket bemutató programokon is részt vehettek.

Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a ponthatárváró eseményen népszerű könnyűzenei előadók léptek fel, továbbá számos felsőoktatási intézmény és az OH is információs pulttal várta az érdeklődőket. Így a felsőoktatási tanulmányok előtt állók tájékoztatást kaphattak a többi között a felvételi, illetve a pótfelvételi eljárásról, a magyar állami ösztöndíjról és az egyetemi élet nyújtotta lehetőségekről.

A ponthatárok kihirdetését a felvételizők idén sem csak a budapesti helyszínen kísérhették figyelemmel, több vidéki városban – Debrecenben, Egerben, Győrön, Miskolcon, Pécsen, Salgótarjánban és Szegeden – is volt ponthatárváró rendezvény.

A ponthatárok kihirdetése előtt György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és vállalkozásfejlesztésért felelős államtitkára a fiatalokhoz szólva azt mondta: életük egyik legszebb időszaka vár rájuk. Felhívta a figyelmüket arra is, hogy diplomával másfélszer, kétszer annyit kereshetnek majd, mint középfokú végzettséggel.

Az államtitkár úgy fogalmazott: „jó ma Magyarországon egyetemistának lenni”. Ugyanis – mint mondta – a magyarországi egyetemeken tanulók kétharmada a világ top öt százalékába tartozó intézmény hallgatója. György László azt mondta: azon dolgoznak, hogy 2030-ra Magyarország Kelet-Közép-Európa tudásközpontja legyen.

Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese azt hangsúlyozta: ezt a napot nemcsak az a csaknem 100 ezer diák várta, aki jelentkezett a felsőoktatásba, hanem az ország nagy része, és a felsőoktatási és ágazatvezető intézmények, köztük az OH is.

A felvett fiataloktól azt kérte, hogy a következő 2-5 évben járjanak be az egyetemre, ne hagyják ki az előadásokat, és mindeközben kössenek életre szóló barátságokat. A felsőoktatási képzésekre jelentkezők a felvi.hu oldalon is ellenőrizhetik, hogy sikerült-e felvételt nyerniük.

A képre kattintva galéria nyílik!

Rekordszámú jelentkezőt vett fel az ELTE

Rekordszámú jelentkezőt, 11 355 hallgatót vett fel képzéseire az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) az idei felvételi eljárás során, „népszerűsége töretlen” – közölte az intézmény csütörtök este.

Közleményükben ismertették, hogy alapszakra 7248, mesterszakra 2666, osztatlan szakra 1251, felsőoktatási szakképzésre 190 hallgató került be. Közülük 9272 jelentkező nappali, 1943 levelező, 140 pedig esti munkarendben kezdi meg tanulmányait. Az egyetem elsőéveseinek mintegy 90 százaléka, 10 021 hallgató állami ösztöndíjas finanszírozási formában tanulhat.

BME: Kiemelkedően magasak az átlagpontszámok

Kiemelkedően magas átlagpontszámok és magas felvételi létszámok jellemezték a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) az idei felvételit – közölte a felsőoktatási intézmény csütörtök este. A Műegyetemen mintegy 4800 új hallgató kezdheti meg tanulmányait idén szeptemberben.

A közleményben azt írták, az elmúlt években követett stratégiát folytatva idén is magas felvételi pontszámokat állapított meg a BME: az alapképzésekre felvett állami ösztöndíjas hallgatók átlagpontszáma 425 pont. A tanulmányaikat idén szeptemberben megkezdő elsőévesek száma (4776) az előző évhez képest 1 százalékkal nőtt, az alapképzési és osztatlan szakokon a növekedés több mint 4 százalék.

Corvinus: Kevesebb felvett diák, magasabb átlagpontszámok

Tíz százalékkal kevesebb diákot vettek fel idén a Budapesti Corvinus Egyetemre, mint tavaly, magasabb átlagpontszámmal – közölte a felsőoktatási intézmény csütörtök.

A közlemény szerint az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapszakra 478 ponttal, a magyar nyelvű nemzetközi tanulmányok alapszakra 477 ponttal, az angol nyelvűre 474 ponttal lehetett bekerülni. Az egyetem nemzetköziesítésének köszönhetően a 2022/23-as tanévtől az alapszakok több mint fele, a mesterszakok nyolcvan százaléka csak angolul vagy angolul is elvégezhető – írták.

Több mint 1900 elsőéves kezdhet szeptemberben az NKE-n

Idén szeptemberben több mint 1900 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE). A hadtudományi kar szakjait 37 százalékkal többen jelölték meg első helyen, mint tavaly.

Az NKE az MTI-hez csütörtök este eljuttatott közleményében emlékeztetett: 2021-ben 24 százalékkal többen jelentkeztek az NKE-re, mint az azt megelőző évben. Ez felülmúlta a felsőoktatásba jelentkezők számának 11 százalékos növekedését, ráadásul a bejutni vágyók csaknem 71 százaléka első helyen jelölte meg az intézményt. Idén további 2 százalékkal nőtt a jelentkezők száma.

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => György László, a KIM innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és vállalkozásfejlesztésért felelős államtitkára és Vanó Renáta, az OH felsőoktatási elnökhelyettese elindítja a felsőoktatási ponthatárok kihirdetését a Pont ott partin! - fotó: hirado.hu
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2022/07/Gyorgy-Laszlo-2-HPGy-e1658430331384-1024x576.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Ajánljuk még