logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Négyszázmilliós adócsalás miatt emeltek vádat hat ember ellen

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás, zsarolás és más bűncselekmények miatt vádat emeltek egy szolnoki férfi ellen, aki öt társával együtt az áfafizetés elkerülése érdekében számlagyárat működtetett. A bűnszervezet a költségvetést csaknem négyszázmillió forinttal károsította meg – tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-t.

A vádlottak 2015 és 2019 között olyan számlagyárat működtettek, amely – belföldi beszerzések látszatát keltve – hamis számlákat biztosított fa- és fűrészáru-kereskedelemmel foglalkozó cégeknek – közölték.

A számlagyártól kapott hamis számlák segítségével a cégek előnyösebb piaci helyzetbe kerültek, vevőik kedvezőbb áron tudták megvásárolni a faárut. A vádlott az érintett cégek havi forgalmából is részesedést kapott – tették hozzá.

Emellett a szolnoki férfi megbízásából társai Németországból nagy értékű gépjárműveket hoztak be áfamentesen, mintegy 650 millió forint értékben, amelyeket ő Magyarországon továbbértékesített. A vádlott szintén hamis számlákkal, valótlanul belföldi beszerzést igazolva kerülte el az áfa megfizetését.

A bűnszervezet a költségvetést csaknem négyszázmillió forinttal károsította meg – emelték ki a közleményben.

Az ügyészség szerint a férfi a pénzből – jelentős kamatteherrel – kölcsönöket is nyújtott, majd adósait a büntetőeljárásban hamis tanúzásra kényszerítette.

Az ügyészség a férfit bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős kárt okozó költségvetési csalás, pénzmosás, jogosulatlan pénzintézeti tevékenység, zsarolás és kényszerítés hatósági eljárásban bűntettével vádolja, és fegyházbüntetés kiszabását indítványozza, azzal, hogy feltételes kedvezménnyel nem szabadulhat.

Emellett az ügyészség a vádlottak bűnszervezet ideje alatt szerzett vagyonának elkobzását is indítványozza; a nyomozás alatt több nagy értékű ingatlan és gépjárművet vettek zár alá.

A letartóztatásban lévő férfi és a társai bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni – áll a közleményben.

Ajánljuk még