logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

KTK: Évente több mint 2 millió forintot takarít meg egy család a rezsicsökkentésnek köszönhetően

| Szerző: hirado.hu
Továbbra is jár a rezsicsökkentés a lakossági fogyasztóknak, ez egy magyar háztartásnak havi 181 101 forint, illetve évi 2 174 829 forint megtakarítást jelent. A kormány rendelete alapján annyi változott, hogy a kabinet meghúzta azt a plafont, ameddig rezsicsökkentett áron lehet igénybe venni a földgáz- és villamos energiát. A magasabb fogyasztást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendeletében meghatározott áron számlázzák.

A rezsicsökkentett ár minden magyar családnak biztosított a lakossági átlagfogyasztásig: ez egy magyar háztartásnak havi 181.101 forint, éves szinten 2 174 829 forint megtakarítást jelent – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ, miután megjelentek a rezsicsökkentés új szabályai.

MTI/EPA/Filip Singer

A kormányrendelet értelmében augusztus elsejétől a lakossági ügyfelek mérési pontonként, azaz mérőóránként a villamos energia esetében évi 2523 kWh, míg a földgáz esetében évi 1729 m3, azaz 59 132 MJ fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árszabást – olvasható a Magyar Villamos Művek (MVM) honlapján. A tájékoztató szerint ha ennél a mennyiségnél nagyobb a fogyasztás, akkor annak az elszámolása a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendeletében meghatározott áron történik.

A változások miatt nem kell a szerződéseket módosítani, a rendeletben meghatározott árak ugyanis automatikusan az energiavásárlási szerződések részévé válnak.

Az éves elszámolási időszak alatti fogyasztását minden mérővel rendelkező ügyfél megtalálhatja az éves elszámolószámlája 3. oldalán vagy az online ügyfélszolgálati felületeken, illetve a mobilapplikációkban. Az ügyfelek a kedvezményes mennyiségeket időarányosan vehetik igénybe.

A rendelet nem érinti a nagycsaládosok részére már eddig is biztosított földgázkedvezményt, amit a jövőben is változatlanul igénybe lehet venni.

Nem érinti továbbá a B GEO tarifán vételezők által elfogyasztott, és a H tarifán fűtési idényben elfogyasztott energiamennyiséget sem.

A lakossági fogyasztónak minősülő társasházaknak és lakásszövetkezeteknek földgáz vonatkozásában a rezsicsökkentett áron igénybe vehető kedvezményes mennyisége a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások számának szorzata alapján határozható meg. A többletmennyiség igénybevételéhez a társasházaknak, illetve lakásszövetkezetnek az MVM Next honlapján elektronikus formában nyilatkozniuk kell a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások és az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek számáról. Amennyiben az elektronikus nyilatkozat 2022. augusztus 15-ig beérkezik, a kedvezményes mennyiséget 2022. augusztus 1-jétől kell figyelembe venni. Ezt követően a kedvezményes mennyiség a nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazható – olvasható az MVM honlapján.

Kapcsolódó tartalom

Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt egész Európában drasztikusan emelkednek az energiaárak, és energiaválság alakult ki – írta a rezsirendeletet követő közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ, emlékeztetve, hogy egy év alatt az áram ára több, mint ötszörösére, a gázé pedig több, mint hatszorosára nőtt, és az áremelkedés tovább folytatódik.

Azt is felidézték, hogy a magyar lakosság és gazdaság energiaellátásának a védelmére – több más országhoz hasonlóan – a magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet és hét pontból álló intézkedési tervet hirdetett, amely augusztusban lép életbe. Mint írták: a várhatóan tovább emelkedő energiaárak mellett is megvédjük a lakossági rezsicsökkentést. Európában ez egy egyedülálló segítség, sehol máshol nincs olyan intézkedés, mely a családokat védené az elszabaduló energiaáraktól – fogalmaztak.

A tájékoztatási központ szerint

havi szinten az átlagfogyasztásig – a lakossági rezsicsökkentett áron – az áramért 7560 forint fizetendő, a gázért 14 688. A valós piaci tarifával számolva ez 56 469, illetve 146 880 forint lenne.

Így a havi megtakarítás átlagfogyasztásig 48 909 (áram), illetve 132 192 forint (gáz), összesen tehát 181 101. Tizenkét hónapra kivetítve ez 2 174 829 forint – írták.

Ajánljuk még