logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elkészült a rezsicsökkentés új szabályozása, a részleteket Németh Szilárd ismertette

| Szerző: hirado.hu
Elkészült a rezsicsökkentés új szabályozása, melynek részleteit Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos ismertette csütörtök délelőtt. Elmondta: megmarad a gázfogyasztásnál a nagycsaládos kedvezmény, és egy új kedvezményt is bevezetnek az egy gázmérővel rendelkező társasházak számára.

A fideszes politikus kifejtette, hogy az orosz–ukrán háború és az arra adott rossz szankciós válaszok nem maradtak következmények nélkül: elképesztően elszabadultak az energiaárak, ami „brutális energiaválságot” okozott szerte Európában.

A földgázt a tavalyihoz képest hatszoros áron, kőolajat pedig ötszörös áron lehet beszerezni a piacokon. Ma már nem az a kérdés, hogy mennyibe fog kerülni az energia, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán – jelentette ki Németh Szilárd.

A kormány ezt érzékelve kihirdette az energia-veszélyhelyzetet, melynek része a rezsicsökkentés átalakítása.

Jelen helyzetben nem tartható fenn az, hogy mindenki korlátlanul fogyasszon csökkentett áron, ugyanakkor a családokra sem szabad ráereszteni a piaci árakat. Ezért a kormány fogyasztási limitet vezetett be, ez a gáz tekintetében évi 1729 köbmétert, áram tekintetében pedig 2523 kWh. Eddig a határig minden magyar fogyasztó rezsicsökkentett áron kapja az áramot és a gázt is.

Németh Szilárd elmondta, hogy a kormány bevezetett egy új tarifát is, az úgynevezett lakossági piaci árat, amely jóval alatta marad a piaci árnak.

  • Villamosenergia tekintetében 2523 kilowattóra/év fogyasztásig 36 forint/kWh,
  • a limit átlépése után pedig 70,1 forint/kilowattóra
  • Az éjszakai áram tekintetében a kedvezményes ár 23 forint,
  • a fölött pedig 62,9 forint
  • a versenypiaci ár 268,9 forint.

A földgáz esetében a kedvezményes tarifa 1729 köbméterig áll, itt

  • a köbméterenkénti ár 102 forint,
  • a limiten túli fogyasztás esetében 747 forint/köbméter,
  • a piaci ár ezzel szemben 1020 forint.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a hőszivattyúval rendelkező háztartásokat a rendelet nem érinti, tehát ott a kedvezményes áram ára 36 forint/kilowattóra marad továbbra is.

A gázfogyasztás esetében továbbra is megmarad a nagycsaládosok kedvezménye, 3 gyermeknél 600 és minden további gyermeknél 300 köbméterrel nő a kedvezményes mennyiség.

Magyarországon 300 ezer nagycsaládos él, közülük 26 ezer vette igénybe ezt, Németh Szilárd arra biztat mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel

A társasházaknál új kedvezményt vezet be a kormány, a központi fűtés esetében – amennyiben a társasház nyilatkozik a szolgáltatójánál –, egy 60 lakásos társasháznál a kedvezmény a 60-szorosára nő.

A rezsicsökkentés egész Európában egyedülálló intézmény, amely védi a családokat az energiaválságtól és továbbra is fennmarad – hangsúlyozta Németh Szilárd.

Címlapfotón: Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatót tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, az erdélyi Tusnádfürdőn, 2022. július 21-én (MTI/Veres Nándor)

Ajánljuk még