logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Corvinus: Kevesebb felvett diák, magasabb átlagpontszámok

Tíz százalékkal kevesebb diákot vettek fel idén a Budapesti Corvinus Egyetemre, mint tavaly, magasabb átlagpontszámmal – közölte a felsőoktatási intézmény csütörtök.

A közlemény szerint az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapszakra 478 ponttal, a magyar nyelvű nemzetközi tanulmányok alapszakra 477 ponttal, az angol nyelvűre 474 ponttal lehetett bekerülni. Az egyetem nemzetköziesítésének köszönhetően a 2022/23-as tanévtől az alapszakok több mint fele, a mesterszakok nyolcvan százaléka csak angolul vagy angolul is elvégezhető – írták.

Az intézmény értékelése szerint a „Corvinusra jelentkező diákok magas felvételi pontszámai idén is visszaigazolják az egyetem három évvel ezelőtti modellváltásának eredményességét”.

Közölték,

a következő tanévre a központi felvételi eljárásban 2059 hallgatót vettek fel.

Alapképzésen 1530, mesterképzésen 452, osztatlan képzésen pedig 77 hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben. Ezen kívül nemzetközi felvételi útján alapszakon 268, mesterszakon 329 külföldi diákot vett fel a Corvinus, a jelentkezők 75 országból érkeztek, a felvett diákok több mint 20 százaléka külföldről érkezik.

Az idén nappali alapszakra felvett hallgatók csaknem 70 százaléka, a nappali mesterképzésre felvetteknek pedig a 90 százaléka tanulhat térítésmentesen, az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány által biztosított Corvinus-ösztöndíjprogram keretében.

A legjobb hallgatóknak akár havi 70 ezer forint tanulmányi ösztöndíjat is biztosít az alapítvány, ez több mint a kétszerese az állami ösztöndíjnak – ismertette az egyetem.

Stratégiai célnak nevezték, hogy az intézmény 2030-ra a közép-kelet-európai régió legjobb egyetemévé váljon a gazdaság- és társadalomtudományok területén, ezt „az elitképzéssel és a nemzetköziesítéssel” kívánják elérni.

A minőségi oktatás érdekében az egyetem fokozatosan csökkenti az egy oktatóra jutó hallgatók arányát, így az idei évben 10 százalékkal kevesebb diákot vett fel, mint tavaly, magasabb átlagpontszámmal” – olvasható a tájékoztatásban. Kiemelték, a legtöbb alapszakon tovább nőtt a ponthatár a tavalyihoz képest.

A gazdálkodási és menedzsment szakon 455, angol nyelvű képzési formáján 466 pont kellett a bekerüléshez.

„Nagyot emelkedett” a bejutási küszöb a pénzügy és számvitel alapszakon: míg tavaly 448, idén már 460 pont kellett. A gazdaságinformatikus alapszak támogatott képzésének ponthatára a tavalyi 429-ről 446-ra nőtt.

Az “országban egyedülálló” alkalmazott közgazdaságtan magyar nyelvű alapszakra való bejutáshoz is több pont kellett a tavalyi 445-nél, ösztöndíjas helyre 459 ponttal lehetett bekerülni, angol nyelvű támogatott képzési formájára pedig a tavalyi 442 helyett 458 ponttal.

A magyar nyelvű kommunikáció- és médiatudomány alapszakon 458 pontra volt szükség (tavaly 447-re). Az angol nyelvű nemzetközi tanulmányok alapszakra 474 pont, amíg az angol nyelvű kommunikáció- és médiatudomány alapszakra 442 pont kellett a támogatott képzési helyre való felvételhez.

Kitértek arra is, hogy

idén is „kiugróan magas”, 478 pont kellett a tavaly óta csak angol nyelven induló nemzetközi gazdálkodás alapszak ösztöndíjas helyére való bejutáshoz,

így ebben az évben is ez a szak lett a bekerülési pontszám rekordere.

Felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon elsőként 2023 őszén a Budapesti Corvinus Egyetemen indul “filozófia, politika, gazdaság” alapképzés.

Közölték azt is, hogy bár egyre nagyobb a kereslet az adatelemzésen alapuló szakértői munkára, üzleti adatok professzionális elemzéséhez szükséges egyetemi alapképzés eddig nem létezett Magyarországon. „Ezt az űrt tölti be a Corvinus új alapszakja, a szintén 2023 őszétől induló üzleti adattudomány” – írták, jelezve, hogy „a képzés alapszakként szintén régiós unikum”.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még