logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

AM-államtitkár: Hangsúlyos ágazattá vált az élelmiszeripar a magyar agrárgazdaságban

A magyar agrárgazdaság hangsúlyos ágazatának nevezte az élelmiszeripart az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban a szlovák és román szakemberekkel tartott pódiumbeszélgetésen csütörtökön Tusnádfürdőn.

Nobilis Márton emlékeztetett, a 4 ezer milliárd forint értékű élelmiszerpiac 33 ágazattal rendelkezik, az előző uniós költségvetési ciklusban a Vidékfejlesztési Program keretében 469 milliárd forint támogatást kapott, a mostani hétéves ciklusban ez az összeg 750 milliárd forintra emelkedett.

A hazai piaci szereplők mintegy ötöde exportál, ezek nagyrészt nagyvállalatok, amelyek a profit nyolcvan százalékát viszik el és az ágazatban dolgozó munkavállalók hetven százalékát foglalkoztatják. Utóbbit kell bővíteni és elérni azt, hogy a minőségi magyar élelmiszerek minél több helyen jelenjenek meg Európában – vélekedett az államtitkár.

Elmondta, az orosz-ukrán háború felhívta a figyelmet az önellátás fontosságára.

Magyarország az élelmiszer szempontjából teljesítette ezt az elvárást, egyedül a koronavírus-járvány két éve alatt mutatkoztak kisebb aggodalmak, mint amikor a tejiparban a dobozgyártás okozott problémát.

Ez felhívta a figyelmet a kapcsolódó iparágak, mint például a csomagolóipar fejlesztési szükségességére, de alapvetően a Kárpát-medence és benne Magyarország Európa egyik éléskamrájának bizonyult – fogalmazott Nobilis Márton.

Szlovákiában az élelmiszeripar a mezőgazdaság második pillérének tekinthető – közölte Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke. Emlékeztetett, az ágazat társfinanszírozását a szlovák állam 26,7 százalékban határozta meg az elmúlt tervezési időszakban, ez az adat a jelenlegi ciklusban 37,6 százalékra emelkedett, de ez is mesze elmarad Magyarország nyolcvan százalékos arányától.

Szlovákiában az élelmiszeripart eddig elég mostohán kezelték, és most is csak a közepes nagyságú élelmiszeripari üzemek tudnak pályázni a Vidékfejlesztési Program kiírásaira, a többieknek a gazdasági minisztérium pályázatai állnak csak rendelkezésre – mutatott rá a szakember.

Nehézséget jelent továbbá, hogy Csehszlovákia szétválása után Szlovákia területén nagyon kevés élelmiszeripari üzem maradt,

az alapanyagokat kiviszik az országból, és feldolgozott termékként érkeznek vissza Szlovákiába. Nem önellátók az étolaj, a sertéshús és a baromfi tekintetében sem, az utóbbi két ágazatot most a szlovák kormány jobban szeretné támogatni – jelezte Patasi Ilona.

Fazekas Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros megyei szervezetének elnöke hangsúlyozta, Romániának nagy problémát jelent, hogy szinte minden mezőgazdasági termékből importra szorul, drágán és kevés mezőgazdasági terméket termel. Nem versenyképes a feldolgozóipara, termékei szinte „labdába sem rúgnak” – értékelt a szakember.

Az ország kilencmillió hektárnyi területre kapott támogatást az Európai Uniótól, ez körülbelül 16 milliárd eurót jelent, ebből tízmilliárd megy el az első pillérre, vidékfejlesztésre pedig 5 milliárd eurót fordítanak a teljes büdzséből.

A szakmai szervezetek az elmúlt években igyekeztek olyan stratégiát felvázolni, amivel a feldolgozóipart szerették volna segíteni,

ennek eredménye azonban nem meggyőző – tette hozzá.

Fazekas Miklós megjegyezte, történtek próbálkozások a nagyobb üzemek pályázati lehetőségeinek kibővítésére, de az alapproblémát – vagyis a megfelelő mennyiségű és áru alapanyag hiányát – nem sikerült megoldani.

Cseh Tibor, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) főtitkára a területalapú támogatásokról szólva arról beszélt, a magyar kormánynak egy célja volt az új ciklusban az uniós agrártámogatások elosztása során: a magyar gazdák a lehető legnagyobb támogatást kapják.

A brexit és a közös agrárpolitika büdzséjének csökkentése mellett kellett fenntartani, vagy legalábbis megőrizni a korábbi támogatási intenzitást a magyar gazdák számára, ezt sikerült elérni – mondta Cseh Tibor.

Ajánljuk még