logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A rezsicsökkentés továbbra is védi a magyar családokat

| Szerző: hirado.hu
Elkészült a rezsicsökkentés új szabályozása. A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: az átlagfogyasztásig megmarad a rezsicsökkentett ár. Hozzátette, hogy a rezsicsökkentés egész Európában egyedülálló intézmény, amely a magyar családokat védi az energiaválságtól, a jövőben is fennmarad.

Az új szabályok szerint a rezsicsökkentett ár a földgáz esetében 144 köbméter/hónap, a villamosenergia esetében 210 kilowattóra/hónap átlagfogyasztásig megmarad.

Ugyanakkor az átlag feletti fogyasztásra egy új tarifát, lakossági piaci árat vezettek be, amely alacsonyabb a versenypiaci árnál.

Így a villamosenergia kilowattóránként 70 forintba, a földgáz pedig köbméterenként 747 forintba fog kerülni. Megmarad a gázfogyasztásnál a nagycsaládos kedvezmény, és egy új kedvezményt is bevezetnek az egy gázmérővel rendelkező társasházak számára.

A kormány bevezetett egy új tarifát is, az úgynevezett lakossági piaci árat, amely jóval alatta marad a piaci árnak.

  • Villamosenergia tekintetében 2523 kilowattóra/év fogyasztásig 36 forint/kWh,
  • a limit átlépése után pedig 70,1 forint/kilowattóra
  • Az éjszakai áram tekintetében a kedvezményes ár 23 forint,
  • a fölött pedig 62,9 forint
  • a versenypiaci ár 268,9 forint.

A földgáz esetében a kedvezményes tarifa 1729 köbméterig áll, itt

  • a köbméterenkénti ár 102 forint,
  • a limiten túli fogyasztás esetében 747 forint/köbméter,
  • a piaci ár ezzel szemben 1020 forint.

Németh Szilárd felhívta a figyelmet arra, hogy a hőszivattyúval rendelkező háztartásokat a rendelet nem érinti, tehát ott a kedvezményes áram ára 36 forint/kilowattóra marad továbbra is.

A gázfogyasztás esetében továbbra is megmarad a nagycsaládosok kedvezménye, 3 gyermeknél 600 és minden további gyermeknél 300 köbméterrel nő a kedvezményes mennyiség.

A rezsicsökkentés egész Európában egyedülálló intézmény, amely a magyar családokat védi ettől az energiaválságtól, ez a jövőben is így marad – mondta Németh Szilárd a rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos.

Palóc André, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítványának vezető elemzője elmondta, azért fontos, hogy a rezsicsökkentés megmarad és minden háztartás számára elérhető lesz, mivel ez segítséget, biztonságot és kiszámíthatóságot jelent a lakosság számára a világpiacon folyamatosan változó árakkal szemben. Hozzátette: A kormányzat által életbe léptetett lakossági piaci ár jelentősen alacsonyabb, a világpiaci árnál.

A kiszámíthatóság és a megfizethetőség a két kulcsszó amiről beszélünk

-mondta.

Az elemző szerint a cél az volt, hogy a szabályozások illeszkedjenek a családok eltérő élethelyzeteihez. Úgy fogalmazott: A rezsicsökkentésnél az is egy fontos szempont, hogy figyelembe vegye az átlag fogyasztók eltérő szokásait, és láthatjuk, hogy a kormányzat ezt is próbálta szem előtt tartani.

Emellett pedig az átlagfogyasztásig marad a csökkentett ár.

Ahogy arról a kormányinfón is volt szó, a lakosság közel háromnegyede belefér az átlagfogyasztási keretbe, tehát kimondható, hogy az emberek többsége csökkentett áron fog majd tudja majd kifizeti a rezsiköltségeket – mondta Palóc André.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még