logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Agrárminisztérium: A fenntarthatóság és a versenyképesség az agrárium ösztönzői

A kormány agrárpolitikája számára fontos a fenntarthatóság gazdasági, környezeti és társadalmi dimenziója közötti egyensúly megteremtése, amelynek a jelentőségét a mostani rendkívüli helyzet is igazolja – közölte Feldman Zsolt, az Agrármisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a CSR Hungary és a Hipp Kft. társadalmi felelősségvállalásról és fenntartható mezőgazdaságról szóló eseményén, Hanságligeten.

Az Agrárminisztérium kedden kiadott közleménye szerint az államtitkár rámutatott, hogy a 2023 és 2027 közötti Közös Agrárpolitika eszközei úgy kerültek megtervezésre, hogy érdemben járulnak hozzá a mezőgazdaság és élelmiszertermelés fenntartható módon történő folytatásához.

Az agrártárca a mezőgazdasági termelők nézőpontjából úgy közelíti meg az agráriumot érintő zöld célokat, hogy azokat az érintettek képesek legyenek megvalósítani – mutatott rá.

Hozzátette,

egy gazdálkodót nem büntetéssel, nem tiltással vagy korlátozásokkal lehet leghatékonyabban egy fenntarthatóbb gazdálkodási gyakorlatra rávenni, hanem ösztönzéssel vagy pedig a piaci partnerei által motiválva,

a működő gazdasági kapcsolatokon keresztül, amelyre remek példa a Hipp Kft. tevékenysége is.

Feldman Zsolt ismertette, az ökológiai gazdálkodásba vont területek nagysága 5 év alatt megduplázódott, így jelenleg meghaladja a 300 ezer hektárt. Az agrártárca azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ezt az arányt az elkövetkező években folyamatosan 10 százalékra növelje.

Ezért egy olyan új ökológiai gazdálkodást támogató program is indult, amelyben 3300 gazda vesz részt, és amelynek révén ma már 250 ezer hektárnyi területen támogatja a minisztérium vagy az ökológiai gazdálkodásra történő átállást vagy annak fenntartását – tette hozzá.

Feldman Zsolt az Agrárminisztériumot a természeti erőforrások tárcájának tartja,

hiszen kiemelt feladat nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is a környezettudatos gondolkodásmód kialakítása, a szemléletformálás és a fenntarthatósági szempontok érvényesítés.

Az államtitkár kitért arra is, hogy Magyarország számára az élelmiszer-ellátás biztonsága továbbra is alapvető prioritás. A környezeti szempontokat és fenntarthatósági célokat tovább kell erősíteni, de ez a folyamat nem veszélyeztetheti a gazdálkodók versenyképességét – emelte ki Feldman Zsolt.

Ajánljuk még