logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország biztonságát meg kell erősíteni

Magyarország biztonságát meg kell erősíteni – jelentette ki a honvédelmi miniszter szombaton Budapesten, az altisztavatáson.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf felidézte, hogy a héten elrendelte a haderő készenlétének növelését. A Hősök terén szombaton esküt tett több mint négyszáz altisztnek azt mondta: ebben rájuk is számít;

nekik is kulcsszerepük lesz a megújuló, magabiztos, jól kiképzett és felszerelt, jól szervezett és ütőképes Magyar Honvédség megerősítésében.

Néhány éve megindult a haderő átfogó fejlesztése, de ezt fel kell gyorsítani az ország közvetlen szomszédságában zajló háború és a déli határon fokozódó migrációs nyomás miatt – fejtette ki.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány minden erkölcsi és anyagi támogatást biztosít Magyarország biztonságának megerősítéséhez, a haza védelméhez.

A Magyar Honvédség Altiszti Akadémián idén végzett honvéd altisztek ünnepélyes eskütétele a Hősök terén 2022. július 16-án (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

Felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök döntése nyomán a honvédség teljes állománya „példátlan mértékű” illetményemelésben részesül. A kormány létrehozta a honvédelmi alapot, amely segíti a haderőfejlesztést, a védelmi kiadások a költségvetésben már jövőre elérik a NATO által elvárt 2 százalékos GDP-arányos szintet – sorolta.

A miniszter arra szólította fel az esküt tett altiszteket, legyenek büszkék arra, hogy „megtanulták a mesterséget, annak továbbadását”. Ezzel együtt azt kérte: legyenek a Magyar Honvédség méltó tagjai, példák a katonák számára a szolgálatban és azon kívül is.

A Magyar Honvédség Mi-17-es és Airbus H145M-es helikopter-köteléke Budapest felett az altisztavatási ünnepség alkalmából tartott bemutatón 2022. július 16-án (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka megnyitóbeszédében az altiszti esküt tevő katonákhoz szólva felidézte, hogy

kiképzésük alatt számos akadályt kellett leküzdeniük, részt vettek a koronavírus-járvány leküzdésében, valamint az ország két határszakaszán is segítették a védekezést.

Felhívta a figyelmet, hogy olyan korban lépnek a Magyar Honvédség altiszti állományába, amikor a feladatok nőnek. „A Magyar Honvédség történelmi helyzetben van”, hiszen a szomszédban háború van. Ez pedig egész Európában ráirányította a figyelmet arra, hogy milyen fontos a biztonság, a védelem – emelte ki.

A Magyar Honvédség Altiszti Akadémián idén végzett honvéd altisztek ünnepélyes eskütétele a Hősök terén 2022. július 16-án (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

Szükség lesz átszervezésre is, az adminisztráció csökkentésére, hogy minél több kiképzett, bevethető, harcoló katonával valóban a régió meghatározó ereje legyen a Magyar Honvédség. Ennek megvalósítása mostantól a szombaton esküt tevő altisztek feladata is – jegyezte meg az altábornagy.

A Magyar Honvédség történelmi helyzetben van”, hiszen a szomszédban háború zajlik, ez pedig egész Európában ráirányította a figyelmet arra, hogy milyen fontos a biztonság, a védelem

– emelte ki.

A budapesti Hősök terén szombaton 430, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján végzett katona tette le ünnepélyes altiszti esküjét. Elmondták az úgynevezett altiszti hitvallást, majd egy-egy, helikopterekből és Gripenekből álló kötelék húzott át a Hősök tere felett.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még