logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Feljelentették Tordai Bencét – villabotrányát már az ügyészség vizsgálja

| Szerző: hirado.hu
Miután egy magánszemély feljelentést tett, már az ügyészség vizsgálja Tordai Bence villabotrányát. A Párbeszéd új társelnökéről a napokban derült ki, hogy az építési előírásokat kijátszva építhetett százötvenmilliós villát Budapest egyik legdrágább kerületében.

 

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) alárendeltségébe tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vizsgálja a Tordai Bence villabotrányával kapcsolatos feljelentést – tájékoztatta a Mediaworks Hírcentrumát az Origo beszámolója szerint Szabadi Péter. A KNYF helyettes szóvivője hozzátette: a feljelentés elbírálása még folyamatban van.

Tordai-ügyben a feljelentéseiről elhíresült Tényi István fordult a hatósághoz, feljelentésében pedig a Metropol pár nappal ezelőtti cikkét idézte, miszerint a Párbeszéd társelnöke vett magának egy parasztházat Budapest egyik legdrágább részén, a II. kerület kertvárosában, ám a baloldali politikus lényegében e mögé a parasztház mögé „bújva” játszhatta ki az építési előírásokat, mivel a kérdéses telekre a szigorú előírások miatt nem kaphatott új épületre engedélyt.

Kapcsolódó tartalom

A képviselő azt állította, csak felújítja az eredeti házat, miközben teljesen lebontatta, és a helyére egy vadonatúj, százötvenmillió forint értékű villát épített. Tényi a hatóságoknak azt is leírta, a Metropol megszerezte az építkezéseken kötelező e-naplót, ami egyértelműen lebuktatta a politikust. Ebből kétséget kizáró módon kiderül, hogy a régi házat a hatóságokat becsapva teljesen elbontották, és egy új háznak ástak géppel vadonatúj alapokat.

A lap információi szerint a szakértői vizsgálat megállapította, hogy a terveken szereplő meglévő, megmaradó falak nem találhatók meg, helyette teljesen új vázkerámia lett kivitelezve. Az építés fázisait nyomon követő úgynevezett e-napló azt is tartalmazza, hogy teljes bontás és gépi alapásás történt.

Kapcsolódó tartalom

Vagyis a ház engedély nélküli, illegális építkezésnek minősül, s mint ilyet, egyértelműen le kell bontani – áll Tényi ügyészségnek írt beadványában, amelyben az is szerepel, hogy bizonyítottság esetén felmerülhet a csalás és a hivatali visszaélés gyanúja. Arról persze az ügyészség fog dönteni, hogy indít-e nyomozást, és ha igen, milyen bűncselekmény gyanújával.

A politikus cáfolta, hogy ne lett volna engedélye. A képviselő kiemelte: az épületre nem vettek fel sem csokot, sem hitelt, újlipótvárosi lakásuk eladásának árából tudták azt megvásárolni és „felújítani”. Ugyanakkor arról a képviselő nem beszélt, hogy mennyiért adták el a szóban forgó újlipótvárosi ingatlant, és az új ház pontosan mennyibe került.

Kapcsolódó tartalom

Tordai 2018 óta országgyűlési képviselő, azóta minden évben vagyonnyilatkozatot kell tennie, amelyekben már szerepel a II. kerületi ingatlan, de a pénzmozgásokat és a megtakarításokat nézve korántsem találhatók ilyen mértékű összegek. Vagyonnyilatkozatából mindössze annyi látható, hogy a képviselő megtakarításai eltűntek, és egy körülbelül húszmillió forintos lakáshitelnél adóstársként van feltüntetve.

Megjegyzendő, hogy a párbeszédes politikustól a II. kerület szocialista polgármestere is elhatárolódott. A Metropol kérdéseire Őrsi Gergely kijelentette, hogy a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még