logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Katatörvény-módosítás: bezárja a kiskapukat a kormány

| Szerző: hirado.hu
Nem fogadható el, hogy amíg egy katás havi 50 ezer forint adót fizet úgy, hogy munkaviszonyt vált ki, addig egy ápolónő átlagosan havi 184 ezer forintot – ezt mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett: a katáról szóló törvény elfogadásakor – amelyet akkor egyetlen ellenzéki párt sem szavazott meg – a kormány célja az volt, hogy a lakossági szolgáltatást végző kisvállalkozóknak vezessenek be egy átalányadót. Hozzátette, hogy a szabályozás lehetőséget adott az eredeti cél kijátszására, és ezt most megszüntette a kormány – hangzott el az M1 Híradójában.

„A Pénzügyminisztérium adatai szerint a katában lévő vállalkozók kétharmada ma már munkaviszonyt vált ki” – közölte Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, ezért is kellett megváltoztatni a szabályokat. Hiszen olyanok katáztak, akiknek a törvény szerint munkaviszonyban kellett volna állniuk és ennek megfelelően kellett volna adózniuk. Ehelyett lényegében munkaadójuknak katás vállalkozóként számláztak. Gulyás Gergely szerint ez elfogadhatatlan, amit egy példával is alátámasztott.

Kapcsolódó tartalom

„Míg egy katás havi 50 ezer forint adót fizet úgy, hogy munkaviszonyt vált ki, egy ápolónő pedig átlagosan havi 184 ezer forintot. Ez egy helytelen, rossz gyakorlat” – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kisadózó vállalkozók tételes adójának új szabályozásával bezárja a kiskapukat. Adószakértők szerint akik eddig katáztak, de a változások miatt már nem tudnak ebben az adózási formában maradni, úgy több lehetőség közül is választhatnak.

Amennyiben a korábbi katás vállalkozó egyéni vállalkozó marad, akkor a legvalószínűbb, hogy a továbbiakban a szintén nagyon egyszerű adózást biztosító átalányadózást választhatja. Ez jelenleg 24 millió forint bevételig érhető el. Az átalányadózás lényege, hogy a vállalkozónak nem kell költségszámlákat gyűjtenie, hanem a bevétele alapján kell kiszámolni a jövedelmét.

A nem egyéni vállalkozók választhatják a kivát, amely kiváltja a szociális hozzájárulási adót és a társasági adót.

A kiva mértéke idén január 1-től csak az adóalap 10 százaléka – ez az adózás minden vállalkozónak kedvező lehet.

Az előadóművészek, színészek, újságírók, operatőrök, diszlettervezők és sok más hasonló szakma képviselői, valamint a sportolók és az edzők továbbra is választhatják az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást, közismertebb nevén az ekhót, amely szintén egy egyszerű, csökkentett terhekkel működő adónem.

Szerdán is szerveztek tüntetést a katatörvény ellen a fővárosban, a parlament elé.

A demonstrációt a Momentum Mozgalom jelentette be. Először civilek szólaltak fel, majd a párt elnöke lépett a mikrofonhoz. Gelencsér Ferenc azt mondta: rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi, és törvénymódosítást nyújtanának be azért, hogy a katatörvény módosítása ne léphessen hatályba. Ha ezt nem fogadja el az Országgyűlés, akkor az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Ajánljuk még