logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A honvédelmi miniszter utasítást adott a haderő készenlétének fokozására

Kettős biztonsági nyomással - az orosz-ukrán háborúval és az illegális bevándorlókkal - indokolta a Magyar Honvédség készenléti fokozatának emelését a honvédelmi miniszter szerdán Csobánkán, az Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens zárógyakorlatán, sajtótájékoztatón.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte: Magyarország nem várhatja el senkitől, hogy megvédje; magának kell megteremtenie biztonságát.
A magyar hadsereg eddig alacsonyabb intenzitású tevékenységet, békeidőkben szokásos feladatokat végzett. Ezen változtatnak most – mondta.

A miniszter közölte: a magasabb készenléti fokozat azt jelenti, hogy a honvédség nagyobb intenzitású gyakorlatozásba kezd. Ebből az állampolgárok annyit érzékelnek majd, hogy egyre több katonát láthatnak a közterületeken

– tette hozzá.

A tárcavezető korábban Facebook-oldalán kiemelte: „korábban soha nem tapasztalt biztonsági kihívások érnek most bennünket”, mint például a szűnni nem akaró háború Magyarország közvetlen szomszédságában vagy az ország déli határait „ostromló erőszakos illegális migránsok”.

Ezekre Európa-szerte mindenki reagál. Az Egyesült Királyság a haderő mobilizációját jelentette be, Szlovákia rendkívüli állapotot rendelt el, Lengyelország fokozza a készenlétet – sorolta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hozzáfűzve: „nekünk is fel kell vérteznünk magunkat”.

Közölte: „békénk megvédése érdekében” arra utasította Ruszin-Szendi Romuluszt, a Magyar Honvédség parancsnokát, hogy készüljenek fel a haderő készenlétének fokozására.

Ez azt jelenti, hogy a katonák a következő hetekben, hónapokban többet, intenzívebben, nagyobb kötelékekben fognak gyakorlatozni az ország több pontján. Felgyorsul a kiképzés, több tartalékost hívnak be – mondta a miniszter.

„Mindezt családjaink, otthonaink védelme érdekében tesszük. Magyarország védelme a Magyar Honvédség feladata” – közölte.

„Egy korszerű, a kihívásokra azonnal és hatékonyan reagáló honvédség biztosítja, hogy nyugodtak legyenek a nappalaink, békések az éjszakáink” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, kiemelve: „nekünk Magyarország biztonsága az első!”

 

 

Ajánljuk még