logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szigorodik az Elf Bar elleni küzdelem

| Szerző: hirado.hu
Számos intézkedéssel küzd a dohányügyi felügyeletet ellátó Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) az Elf Bar-jelenség ellen – mondta Biró Marcell, az SZTFH elnöke gazdasági bizottsági meghallgatásán. A gyártók leplezetlenül a 10–14 éves tinédzsereket célozzák meg a hagyományos dohányárúnál jóval magasabb nikotin mennyiséget tartalmazó termékkel.

 

Az Elf Bar azt a benyomást kelti, mintha egészséges lenne, pedig valójában keveset tudni arról, hogy milyen adalékanyagokat tartalmaz. Az azonban biztos, hogy a hagyományos és az elektromos dohányárunál jóval magasabb a nikotintartalma. Van olyan termék, amelyben tizenöt doboznak megfelelő a nikotin mennyisége – fejtette ki ki Biró Marcell, hangsúlyozva, hogy igyekeznek nagyon határozottan fellépni a jelenséggel szemben.

„Az Elf Bar-jelenség elleni küzdelem jegyében elindítottuk az 1828-as ingyenesen hívható tájékoztató és bejelentő zöldszámot, ahol akár névtelenül is információt közölhet az, aki valahol illegális termékértékesítésről szerez tudomást”

– mondta.

Kapcsolódó tartalom

A termék magyarországi megjelenésekor felvették a kapcsolatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), amely azóta több mint harmincezer ilyen illegális eszközt foglalt le, az SZTFH pedig több millió forint bírságot szabott ki.

Biró Marcell emellett levélben fordult a nagyvárosok polgármestereihez, arra kérve őket, hogy a közterület-felügyeletek közreműködésével segítsék az Elf Bar visszaszorítását, illetve a nagy reklámcégekkel is felvette a kapcsolatot annak érdekében, hogy tartózkodjanak a termék reklámozásától.

A gyermekek védelme kiemelt jelentőséggel bír, így az Erzsébet-táborokban szintén felhívják a figyelmet az eszköz veszélyességére, ősztől pedig 3500 iskolában külön osztályfőnöki órán mutatják majd be az Elf Bar káros hatásait. A szakember figyelmeztetett, az Elf Bar látszólag veszélytelen, mert nincs kellemetlen illata, trendi, gyerekjátékra emlékeztető, színes kiszerelésű, és a dobozán feltüntetett gyümölcsök azt a benyomást keltik, mintha valami egészséges dolog lenne. A gyártók leplezetlenül a 10–14 éves tinédzsereket célozzák meg ezzel.

Magyarország már évekkel ezelőtt betiltotta az ízesített dohánytermékek árusítását, mert azok rászoktatják a gyermekeket a dohányzásra. Az Európai Bizottság most azt tervezi, hogy az ilyen árucikkek forgalmazását mindenhol betiltsa

– jegyezte meg Biró Marcell.

Ezen túl a dohány-kiskereskedelem helyzetét úgy értékelte, hogy a tíz éve létrehozott trafikrendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Hazánkban a dohányosok számát érdemben sikerült mérsékelni, sőt a 18 év alattiak körében majdnem megfeleződött a dohánytermékeket rendszeres időközönként használók száma – bár ezt még tovább kell csökkenteni. Biró Marcell arról tájékoztatta a gazdasági bizottság tagjait, hogy

a magyar dohányügyi rendszer nemzetközi szinten is elismerést váltott ki, és nagy esély van arra, hogy Ausztriában a magyar szisztémához hasonlót vezetnek be a közeljövőben.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még