logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Holnap érkezik a megemelt nyugdíj, két utalás várható

Holnap érkezik az emelt nyugdíj azoknak, akik bankszámlán kapják a juttatást. Két utalás várható: az egyik az emelt júliusi nyugdíjat tartalmazza, a másik pedig a visszamenőleges különbözetet egészen januárig. A háborús infláció miatt júliusban újabb 3,9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Így átlagosan 52 ezer forint plusszal számolhatnak az arra jogosultak – hangzott el az M1 Híradójában.

Egy, az M1-nek nyilatkozó nyugdíjas már nagyon várja az e havi nyugdíjat. Azt mondja: a növekvő árak miatt szüksége van a megemelt járandóságra.

„Most azért van árdrágulás is és azért az ember a megélhetésén észreveszi, amikor bemegy a boltba, hogy már nem annyiba kerül, mint azelőtt került, és ezt az inflációt azért megérzi az ember, nagyon megérzi” – fogalmazott.

Egy másik nyugdíjas az M1-nek azt mondta: azért várja, hogy megérkezzen a megemelet nyugdíj, mert új növényeket szeretne ültetni.

A nyugdíjakat idén már másodszor emeli a kormány.

Azért döntöttek így, hogy az illetmények kövessék az inflációt. Elsőként

januárban 5 százalékkal emelkedtek ebben a hónapban pedig további 3,9 százalékkal megemelt  nyugdíjak érkeznek. Az emelés januárig visszamenőleg jár, amibe beletartozik a 13. havi nyugdíj is. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok júliusban átlagosan 52 ezer forint pluszpénzt kapnak.

A nyugdíjemelés 2 és fél millió embert érint, akiknek összesen 184 milliárd forint pluszpénzt fizet ki az állam.

A nyugdíjak növekedése ezzel nem áll meg. Az idei két lépésben végrehajtott 8,9 százalék után, novemberben további inflációkövető emelés várható. Jövőre pedig az ideihez képest 1000 milliárd forinttal fordít többet nyugdíjara- és nyugdíjszerű ellátásokra a kormány.

A megemelt nyugdíjakat azok, akik a számlájukra kérik, kedden kapják meg. Két utalás érkezik majd: az első a júliusi, 3,9 százalékkal emelt nyugdíj, míg a második a január-júniusi időszakra visszamenőlegesen járó emelés összege és a 13. havi nyugdíj különbözete. A postai kifizetések a megszokott naptári napon történnek, az utalványokon pedig a két kifizetés összege látható majd.

Ajánljuk még