logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csák János: Magyarországnak cselekvőképesnek kell lennie

| Szerző: hirado.hu
Magyarországnak cselekvőképesnek kell lennie - mondta a kultúráért és innovációért felelős miniszter a Vállalkozásfejlesztési Tanács hétfői budapesti ülésén, ahol átadta az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj nemzeti fordulója győzteseinek járó elismerő okleveleket.

A kormány el akarja érni, hogy Magyarország, „mi magyarok, a vállalataink, a fiatal vállalkozóink” cselekvőképesek legyenek, hogy akár jól, akár rosszul fordul a szél, előre tudjanak lépni – közölte Csák János.

Az ember akkor tud elérni bármilyen teljesítményt, ha van identitása és valamilyen módon rendelkezik a sorsa felett – tette hozzá.

„Hiába vagyok képes az önrendelkezésre, ha nem vagyok cselekvőképes, ha nem fejlesztem azokat a képességeimet, amelyekkel tipizálni tudom azt a tudást, identitást, történelmi tudatot és szakmai tudást, tapasztalatot, ami bennem van”. Mindez nemcsak a személyekre, hanem a vállalatokra, a minisztériumokra és a nemzetre is érvényes – tette hozzá a miniszter.

A rendezvényen elhangzott, hogy az Európai Bizottság 2006 óta teszi közzé az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj felhívását. A díjjal a legkreatívabb és legsikeresebb vállalkozásfejlesztési programokat ismeri el a testület.

A nemzeti fordulóra beérkezett legjobb pályázatokat két kategóriában terjesztették fel a nemzetközi fordulóra. A vállalkozói kedv ösztönzése kategóriában a Youth Business Group Egyesület, a vállalkozói ismeretek művelése kategóriában pedig a Junior Achievement Alapítvány részesült elismerésben.

A díjátadón közölték, a Youth Business Group Egyesület programjának fő célja a hallgatói kiválóságot elősegítő és tudatos karrierépítést támogató, gyakorlatorientált diákszervezeti tevékenység ösztönzése a felsőoktatási intézményekben. A képzésben résztvevők szakmai előadásokon ismerhetik meg a piaci szereplők gondolkodásmódját és a legújabb iparági trendeket.

A 2014-ben a Budapesti Corvinus Egyetemről tíz emberrel induló kezdeményezés jelenleg négy ország, 12 egyetemén 21 diákszervezetet működtet, aktív tagjainak száma 1200.

A Junior Achievement Alapítvány a vallalkozzokosan.eu elnevezésű programjával a digitális készségek növelését segíti, tananyagokat fejleszt a 12-25 éves korosztálynak. A portálon elérhető főbb témák kapcsolódnak az alapvető vállalkozói ismeretekhez. A tavaly februárban létrehozott portálnak 1838 regisztrált felhasználója van, az elvégzett kurzusok száma meghaladja a 17 ezret.

A helyszínen kiadott háttéranyag szerint az Európai Vállalkozásfejlesztési Díjra vállalkozások, civil szervezetek, önkormányzatok vagy állami szervek jelentkezhetnek legalább 15 hónapja sikeresen működő programokkal.

Az európai zsűri fődíját az a pályázat nyeri el, amely az adott évben Európa legkreatívabb és leginspirálóbb vállalkozásfejlesztési programjának bizonyul. Magyarország eddigi legjelentősebb sikerét 2014-ben érte el, amikor a Gazdagmami Kft. nyerte el az európai zsűri fődíját.

Ajánljuk még