logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bővítette magyarországi tevékenységét az Alstom

| Szerző: hirado.hu
Bővítette magyarországi tevékenységét az Alstom: forgóvázkeretet gyárt hidrogénüzemű személyvonatához mátranováki gyárában, amihez száz új munkatárs felvételét tervezi – közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.

Az első forgóváz nemrég készült el Mátranovákon, ahol több mint 1,3 milliárd forintos beruházás zajlik. A cég új fejlesztéseket és létszámbővítést tervez – írták a közleményben.

A Coradia iLint a világ egyetlen hidrogénüzemű személyvonata, amelyet az Alstom gyárt németországi gyárában, Salzgitterben. A nem villamosított vonalakra tervezett vonatból Németország, Olaszország és Franciaország már rendelt – áll a közleményben.

A Magyarországon készülő forgóvázkeret a vasúti kocsik egyik legfontosabb része, arra szerelik fel a tengelyeket, a rugókat és a fékeket. Minősége meghatározó a vasúti biztonság szempontjából. A nógrádi üzemben gyártott termékek minősége kiemelkedő, a “Made in Mátranovák” megjelölés a megbízhatóság és a magas szakmai színvonal védjegyévé vált – közölte az Alstom.

Balázs Gáspár, az Alstom Transport Hungary Zrt. magyarországi vezérigazgatója a közleményben kiemelte: nagy jövőt jósolnak mind Magyarországon, mind Európában a hidrogénmeghajtás alkalmazásának a vasúti közlekedésben, ezért is terveznek folyamatos fejlesztéseket, és ahhoz kapcsolódóan létszámbővítést idén és a következő években.

Az Alstom több mint húsz éve van jelen Magyarországon, az ország egyik legnagyobb metrószerelvény-beszállítója. A cég 2021 januárjában vette meg a forgóvázgyártásra szakosodott mátranováki gyárat, amely 660 alkalmazottal Nógrád megye egyik legnagyobb foglalkoztatója. A gyár az 1970-es évek elején épült, és 1982 óta gyárt forgóvázkeretet.

A franciaországi székhelyű Alstom 70 országban van jelen, és több mint 70 ezer munkavállalót foglalkoztat. Miután a Bombardier Transportation 2021. január 29-én csatlakozott az Alstomhoz, a kibővült csoport összesített árbevétele 14 milliárd eurót tett ki a 2021. március 31-ével lezárult 12 hónapban.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az Alstom Transport Hungary Zrt. a 2020. április 1. és 2021. március 31. közötti üzleti évben 532 millió forint értékesítési nettó árbevételt ért el az előző időszak 640 millió forintjával szemben. A 2021. március 31-ével zárult üzleti évben 62 millió forint veszteséget mutatott az adózott eredménye a bázisidőszak 54 millió forint veszteségével szemben. A cég közlése szerint a 2022. március végén zárult következő üzleti év értékesítésének árbevétele 410,7 millió forint lett.

A Borbardier Transportation Hungary Kft. értékesítésének árbevétele 2021-ben megközelítette a 36 millió eurót – közölte az Alstom. 2020-ban a nyilvános cégadatok szerint az értékesítési árbevétel még 30 millió euró, az adózott eredmény 967 ezer euró volt.

Ajánljuk még