logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lebénult a vasúti forgalom Bécs és Budapest között két tehervonat brutális ütközése miatt

| Szerző: hirado.hu
A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon Biatorbágy és Herceghalom között a vasárnap hajnali baleset következtében megsérült a pályarész is. Vasárnap jelentős forgalomkorlátozásokkal, pótlóbuszos közlekedéssel kell számolni továbbra is a győri vonalon utazóknak – tájékoztatott bejegyzésében a Mávinform. A MÁV szóvivője bejelentette, hogy megvizsgálták a biztosító berendezéseket és arra jutottak, hogy nem volt hibás, vagyis a MÁV Zrt. felelősségét semmilyen tekintetben nem állapította meg a vizsgálat.

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon Biatorbágy és Herceghalom között a vasárnap hajnali baleset következtében – két tehervonat ütközött össze – megsérült a pályarész is. A mentési munkát elkezdték, először le kell bontani a felsővezetéket a kisiklott kocsik felett, hogy a daru biztonságosan dolgozhasson. Ezek után kezdik el a kisiklott tehervagonok beemelését, majd aztán kerülhet sor a megsérült pályaszakasz kijavítására is – számolt be közösségi média bejegyzésében a Mávinform.

Jól működött a biztosítóberendezés a vasárnap kora reggeli baleset idején, amikor tehervonatok ütköztek Biatorbágy és Herceghalom között” – közölte a MÁV szóvivője a baleset helyszínén tartott sajtótájékoztatóján vasárnap.

Biber Anett elmondta, lezajlott a baleset vizsgálata, amely megállapította, hogy

jól működött a biztosítóberendezés, nem volt semmilyen műszaki meghibásodás a baleset idején.

A MÁV-csoport, a MÁV Zrt. felelősségét semmilyen tekintetben nem állapította meg a vizsgálat” – jelentette ki.
A balesetben személyi sérülés nem történt, a kár – a jelenlegi becslések szerint – meghaladja a 100 millió forintot.

Biber Anett felidézte: a Budapest-Győr vasútvonalon, a Biatorbágy felől Herceghalom irányába közlekedő tehervonat utolérte, majd nekiütközött az előtte haladó másik tehervonatnak.

Az első tehervonat üres gabonaszállító kocsikat továbbított, az ütközés következtében hét kocsija siklott ki, amelyből három az oldalára borult. Az ebbe a szerelvénybe belefutó vonat kétezer tonnás volt – tette hozzá. A vonatközlekedés szünetel ezen a szakaszon, Biatorbágy és Herceghalom között pótlóbuszok viszik az utasokat – mondta.

A helyreállítás jelenleg is zajlik, a szakemberek egy daruval próbálják visszaemelni a kisiklott kocsikat,

a cél, hogy valamilyen módon futóképessé tegyék azokat, hogy be tudják vontatni a legközelebbi állomásra – részletezte a szóvivő.

Biber Anett hozzátette: a baleset következtében az egyik vágány 40 centiméterrel, a másik 15 centiméterrel mozdult el eredeti helyéről. Megsérültek a betonaljak, ezek közül ötvenet cserélni kell, és a sínszálak cseréjére is szükség lesz.

A szóvivő elmondta, hogy az ütemterv szerint az egyik vágányt hétfőn visszaadhatják a vonatforgalomnak óránkénti 40 kilométeres sebességkorlátozással. Amennyiben az utasok szeretnék a menetjegyüket visszaváltani, kártérítési igényt benyújtani, azt megtehetik a MÁV ügyfélszolgálatán – tette hozzá Biber Anett.

 

A kármentés és helyreállítás hosszú időt vesz igénybe, ezért a mai napon nem közlekedhetnek a vonatok Biatorbágy és Herceghalom között. Ideiglenes menetrend érvényes a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon. A munkák előre haladtával látható majd az, hogy esetleg egy vágányon mikor indulhat majd újra a vonatforgalom.

Vasárnap jelentős forgalomkorlátozásokkal, pótlóbuszos közlekedéssel kell számolni továbbra is a győri vonalon utazóknak:

  • A nemzetközi vonatok egy része (a szobi vonalról korábban Rajka felé elterelt EC vonatok és az EN vonatok) kerülő útvonalon: Székesfehérvár, Komárom érintésével közlekednek.
  • A hegyeshalmi határállomáson belépő RJ vonatok csak Hegyeshalomig közlekednek. Hegyeshalom és Herceghalom között két egységes FLIRT motorvonatok szállítják az utasokat. Herceghalom és Biatorbágy között pótlóbusz közlekedik, majd személyvonattal biztosítják a továbbutazást Budapest felé. Herceghalom és Budapest között 30 perces ütem kialakítását tervezik.
  • A Budapest–Győr–Hegyeshalom, a Budapest–Győr–Sopron, illetve Szombathely közötti elővárosi és távolsági IC vonatok jelentős késéssel közlekednek.
  • Vonatkimaradásokra, rövidebb útvonalon közlekedő vonatokra is számítani kell napközben.
  • A Déli pályaudvar és Tatabánya, illetve Tatabánya és a Déli pályaudvar között nem közlekednek az oroszlányi S12-es elővárosi vonatok.
  • A győri S10-es számú vonatok a Déli pályaudvar és Biatorbágy, illetve Herceghalom és Győr között közlekednek, a Biatorbágy–Herceghalom szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat.
  • A GYSEV-vel történt egyeztetés alapján a soproni és a szombathelyi InterCity vonatok FLIRT motorvonattal közlekednek Sopron és Győr, valamint Szombathely és Győr között.
  • A fővárosban az M4-es metrón a BKK elfogadja a vasúti bérleteket, igazolványokat és menetjegyeket a metrón utazásra. A Volánbusz elfogadja a vasúti utazási okmányokat a Kelenföld–Bicske közötti menetrend szerinti buszjáratokra.
  • Nem közlekedteti a 143-as számú Bécs-Budapest közötti Transilvania-Szamos EC vonatot. A vonat a Keleti pályaudvar és Püspökladány között közlekedik. A Budapest-Bécs közötti délutáni 146-os számú Transilvania-Szamos EC vonat sem közlekedik a Keleti pályaudvar és Bécs között. Püspökladánytól a Keletiig közlekedik.
Csak Tatabányáig közlekedik a Bécs felől Budapestre tartó:
  • a 463-as számúKálmán Imre EN vonat,
  • a 145-ös számú Liszt Ferenc EC,
  • a 147-es számú Lehár EC.
  • a 149-es számú Hortobágy EC vonat.
  • Csak Tatabányától közlekedik Bécs felé:
  • a 144-es számú Csárdás EC,
  • a 148-as számú Semmelweis EC,
  • a 340-es számú Lehár EC,
  • a 462-es számú Kélmán Imre EN vonat.

A baleset és a kialakult helyzet miatt:

  • Valamennyi feláras személyszállító vonat felár megfizetése nélkül igénybe vehető a vasútvonal teljes szakaszán.
  • Amennyiben valaki úgy dönt, lemond az utazásról az forduljon a visszatérítési kérelemmel a Máv Ügyfélszolgálathoz vagy az állomási jegypénztárakhoz.
  • A vonathoz kötött nemzetközi menetjegyeket a kialakult helyzet miatt a mai napon közlekedő más nemzetközi járatra is elfogadják
A vasútársaság elnézést és türelmet kér az utasoktól a kényelmetlenségek miatt.

Ajánljuk még