logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fokozódik a nyomás a déli határon: ezernél is több migránssal szemben intézkedtek a rendőrök

| Szerző: hirado.hu
A nyomás szinte napról napra nő, ami nem is meglepő, hiszen a határ túloldalán is egyre nagyobb tömeg várakozik. Múlt szombaton halálos áldozatot követelő fegyveres konfliktus is kirobbant Szabadkán a migránsok között. A fenyegető veszély növekedése miatt döntött úgy a kormány a héten, hogy határvadászegységeket állít fel – közölte az M1 Híradó.

Nagy mennyiségű szemetet hagynak maguk után a migránsok

Elképesztő mennyiségű szemét, elhagyott cipők és szétdobált hálózsákok látványa fogadja a Mórahalom közelében élőket, amióta beköltöztek a város lakatlan, omladozó épületeibe a migránsok.

Sárközi László a Mórahalmi Önvédelmi Egylet vezetője úgy fogalmazott, hogy a migránsok nagy mennyiségű hulladékot hagynak maguk után az erdőben.

Kapcsolódó tartalom

A mezőörök a szakadó esőben is járják a környéket. A Rúzsa külkerületének térségében és a Pálfi-erdőben nem csak az illegális határsértőkre, hanem az általuk hátrahagyott hátizsákokra bukkannak sokszor a dolgozók.

Túlzsúfolt furgonokkal viszik tovább a határsértőket a csempészek

A határ menti területeken naponta több száz migráns is megfordul, ahol az embercsempész-hálózatok összegyűjtik a határsértőket, és viszik őket tovább. A furgonokba gyakran akár hetvenen is bezsúfolódnak.

Csak csütörtökön több, mint ezer esetben intézkedtek a rendőrök a migránsokkal szemben a déli határ mentén. Az év első öt hónapjában pedig már 110 ezren jöttek, két és félszer többen, mint egy évvel korábban.

Katona Csaba mezőőr elmondta, az erdőben sok felvételi pont található, amelyek különféle jelzésekkel vannak ellátva. Ezeknek az úgynevezett „fészkeknek” a GPS koordinátái megvannak az embercsempészeknek.

Kapcsolódó tartalom

Egyre többször előfordul, hogy a migránsok a határsértési kísérletnél is agresszívan lépnek fel. Erőszakosan támadnak a rendőrökre, határőrökre, de még egymásra is. Többeknél fegyvernek látszó tárgy is van, sőt, az is előfordult, hogy lövést adtak le. A szerbiai oldalon szombaton fegyveres összetűzésbe is keveredett két migránscsoport, többen életveszélyesen megsérültek, egyikük meghalt.

Határvadász-alakulatot állít fel a kormány

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón megerősítette: több esetben fegyverrel kísérlik meg a kerítésen való átjutást, éppen ezért a rendőrségen belül egy speciális alakulat jön létre, amely tehermentesíti a katonaságot, ugyanakkor többen fogják a határt védeni.

Kapcsolódó tartalom

Az alakulat felállításához szükséges költségvetési forrásokat a honvédelmi alapból fogja biztosítani a kormány. A miniszter hozzátette, az egységek felállítására azért van szükség, mivel Magyarországot két irányból éri a nyomás. A keleti határ közelében háború dúl, a déli szakaszon pedig egyre erősödik a migrációs hullám.

Az utóbbi időben Szabadkán és Zomborban is lövöldöztek a migránsok

Zomborban a migránsokat fogadó tábor befogadóképessége maximálisan 450–500 fő, azonban több mint 800-an vannak jelenleg ott. Az is kiderült, hogy a táborban regisztrálják az érkezőket, viszont a megadott adatok valódiságát nem tudják ellenőrizni. A migránsok a rossz toalettekre és ételekre hivatkozva mennének tovább.

Mindkét város befogadóközpontjában jelenleg sokkal többen vannak, mint a tábor kapacitása.

A helyiek már többször tiltakoztak a migránsok ellen. A lakosok a hetekben meggátolták, hogy a taxisok a befogadóközpontokhoz ejussanak, ezért a migránsok más helyen várják a fuvart. A taxisok a migránsokat a határra vagy Szabadkára szállítják, ahonnan a határsértők megpróbálnak bejutni az Európai Unió más tagállamaiba.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még