logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Azóta már sok víz lefolyt a Dunán” – Gyöngyösi Márton most Európa-barát jobbikot ígér

| Szerző: hirado.hu
Európa-barát, értékelvű és saját elveit felvállaló Jobbikot ígért Gyöngyösi Márton, aki az M1 Ma reggel című műsorának vendége volt. A Jobbik elnöke szerint az összefogás a baloldallal csupán technikai kérdés, és a párt identitását soha nem érintette. A korábban tett antiszemita felszólalását már megbánta, mai céljaival homlokegyenesen szemben álló korábbi megnyilatkozásai óta pedig véleménye szerint már nagyon sok idő telt el.

„Nem egy Európa-párti Jobbikot szeretnék, hanem egy Európa-párti , nemzeti-keresztény, konzervatív néppártot szeretnék” – hangsúlyozta a Jobbik megválasztott elnöke arra kérdésre, mit jelent pontosan számára az Európa-párti irányvonal. Mindezzel szemben a korábbi, pártjához és személyéhez köthető Európai Unió-ellenes megnyilvánulásaira úgy reagált, „azóta már sok víz lefolyt a Dunán”. Meglátása szerint jobboldali pártból jelenleg ugyan több is van Magyarországon, de a jobboldali mellett a konzervatív ideológiát egyedül ők képviselik.

Európai parlamenti képviselőként nem tart a párt Brüsszelből való irányításától, véleménye szerint ez a modern technika időszakában csakis időbeosztás kérdése. Hogy nem tart-e egy ellene szervezett puccskísérlettől, ami a pártban végbement közelmúltbeli eseményeket tekintve reális felvetésnek tűnhet, leszögezte, Brüsszelben és az elnökségben is összetartó csapat áll mögötte.

Pártelnökké választása után Gyöngyösi Márton egyik legfőbb prioritásként jelölte meg a sokat vitatott értékelvűséget,

szerinte külön kell választani az értékrendet és a technikai kérdéseket.

Véleménye szerint a 2022-es országgyűlési választásokon a baloldali ellenzékhez való csatlakozás csupán technikai kérdés volt.

„Ez nem jelenti azt, hogy összefésültük volna az ideológiákat a szavazólapon” – mondta a pártelnök, hozzátéve, miután Vona Gábor 2018-ban elindította a Jobbikot a néppártosodás útján, a párt a későbbiekben rá lett kényszerítve a már említett technikai összefogásra a baloldallal.

A 2012-ben tett nemzetközi botrányt kiváltó parlamenti felszólalásával kapcsolatban – amiben arról beszélt, hogy a zsidó származású képviselők nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, ezért javasolja listázásukat – elmondta, rettenetes mondatok, amiért számtalanszor kért azóta bocsánatot. Hogy mindez hogyan viszonyul az általa szintén alapvető célkitűzésként megjelölt értékelvűséghez, a politikus szerint az elmúlt tíz évben mindenki számára világossá válhatott, nem igazak azok a vádak, amit megpróbálnak ráégetni.

Kapcsolódó tartalom

Azonban Gyöngyösi Márton jelenlegi önkritikájával ellentmondásos, hogy a politikus ominózus kijelentését korábban azzal magyarázta, mondanivalóját hibásan fogalmazta meg, eredeti elképzelése soha nem szólt zsidó származású képviselők összeírásáról, így nincs miért bocsánatot kérnie.

Visszatérve, a műsorban egy nemzetközi lapnak 2018-ban adott interjúja kapcsán, amiben a migránsok iránti szolidaritásról beszélt, elmondta, bár az interjúban az Európai Unió álláspontjának támogatásáról beszélt, ez mégsem a kötelező kvótarendszer elfogadását jelentette, ő és pártja ezt az elképzelést soha nem támogatta.

Kicsoda Volner János?” – tette fel a kérdést Gyöngyösi Márton reagálva a korábban Jobbikban politizáló Volner János kritikáira, hozzátéve, egyáltalán nem érdemes vele foglalkozni.

A jövő évi európai parlamenti választásokkal kapcsolatban elmondta, véleménye szerint a Jobbik az egyetlen párt Magyarországon, amely az Európai Parlamentben az alapító atyák szellemiségét akarja majd képviselni.

„Jakab Péter a Jobbik frakcióvezetője, és én mindenkinek együttműködést ígértem a kongresszuson, és remélem hogy ez így is lesz” – válaszolta arra a kérdésre, továbbra is Jakab Péter marad-e a párt frakcióvezetője.

Ajánljuk még