logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gulyás Gergely: A magyar gazdaság fundamentumai stabilak és erősek

| Szerző: hirado.hu
Határvadászegységet hoz létre a kormány a Belügyminisztérium keretein belül – mondta a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely ismertette, hogy a kabinet a szerdai ülésén értékelte a magyar gazdaság és költségvetés helyzetét: a piacokon vagy a forint árfolyamán látszó nehézség ellenére a magyar gazdaság fundamentumai stabilak és erősek.

Tegnap a kormány mintegy 10 órás ülést tartott, melyen elsőként a magyar gazdaság és költéségvetés helyzetéről esett szó – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Minden piaci aggodalom ellenére azt állapítottuk meg, hogy a magyar gazdaság stabil, fundamentumai erősek. A legfrissebb ipari termelés növekedése 9,4 százalékos, a teljes foglalkoztatottság megvalósult, a költségvetési bevételek lényegesen magasabbak a vártnál – fogalmazott, hozzátéve, hogy kormány elkötelezett az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél mellett.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a gázárak mellett az infláció is emelkedik. Az egész kiváltó oka a háború, és az erre adott európai válaszok, szankciók. Ennek köszönhetően az Egyesült Államok és Kína erősödik, Európa pedig küszködik.

Az egész európai gazdaságot elérte az infláció, melynek tekintetében az ország valamelyest jobban áll, mint a térség államai, míg az árfolyamot tekintve rosszabbul.

A magyar kormány négy pontban elfogadta az Európai Bizottság javaslatát

A helyreállítási alapról szóló tárgyalások előrehaladottak, kiküldte a kormány a további javaslatait a megegyezés érdekében.
Négy fontos területen elfogadták a bizottság álláspontját: nemzeti közbeszerzéseknél is 15 százalék alatt lesz az egyajánlatos közbeszerzések aránya, a bíróság dönthet korrupciós ügyek esetében a további lépésekről, ha az ügyészség lezárja azt, Magyarországnak az uniós források egy részét az energiafüggetlenség megvalósítására kell fordítani.

A hitelként kapott uniós forrásokat az energiafüggetlenség elérésére kell fordítani – fejtette ki a miniszter.

A magyar kormány azt is vizsgálja, miként érhető el a leggyorsabban az energiafüggetlenség. Ennek érdekében többek közt szeretnének gázturbinás erőművekből hármat építeni a következő 2-3 évben, növelik a hazai gázkitermelést és Paks I üzemi óráit megnövelik.

A 3 gigawatt naperőmű kapacitás 6 gigawattra lesz bővítve – tette hozzá.

A cél, hogy a magyar költségvetés továbbra is megbízható legyen, és a kormány minél előbb megállapodjon a helyreállítási alapról. Sajnos azonban a magyar baloldali képviselők intenzíven lobbiznak a megállapodás ellen, amelynek az EP szerdai határozata is bizonyítékául szolgál

– emelte ki.

A kormány a szerdai ülésén tárgyalt az illegális migrációról is, ezt ugyanis szükségessé tette, hogy a déli határszakaszon rohamosan romlik a helyzet – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Egyetlen év alatt a féléves adatokat nézve 92 százalékkal nőtt az embercsempészek száma a déli határnál.

A miniszter közölte, hogy

a Belügyminisztérium négyezer határvadászt vesz fel, erről is döntött a kormány.

Gulyás Gergely elmondta, mintegy négyezer fős lesz a határvadászegység a rendőrségen belül, először 2200 határvadászt vesz fel a belügyi tárca. A határvédelmet a rendőrökkel együttműködve a határvadászok fogják ellátni – ismertette, megjegyezve: ez tehermentesíti a katonaságot és többen fogják védeni a magyar határt. Hozzátette: a költségvetési forrásokat a honvédelmi alapból biztosítják majd.

Az M1 kérdésére válaszolva Gulyás Gergely kifejtette, hogy a kormány célja, hogy ez a speciális alakulat készen álljon az esetleges erőszak megállítására a déli határon. Gulyás Gergely emlékeztetett, néhány napja szabályosan megostromolták Európa határait az illegális migránsok.

Egyes önkormányzatok átadnák vízszolgáltató cégüket az államnak

Gulyás Gergely elmondta: a kormány nem tervez benyújtani olyan törvényjavaslatot, ami az önkormányzati vízszolgáltatók államosításáról szól. A vízhiány miatt azonban egyes önkormányzatok megkeresték a kormányt, hogy átadnák a vízszolgáltató cégüket. Erre az államnak fel kell készülnie.

A baloldal a rezsicsökkentés ellen foglal állást

A DK-s politikus, Dávid Ferenc idézett javaslatára, hogy a rezsicsökkentés csak a rászoruló családokat érintse, megjegyezte: a baloldal a rezsicsökkentés ellen foglalt állást. Az ország lehetőségeihez képest mindent meg kell tenni a családok támogatásra, erre jövőre még több lehetőség áll fenn – tette hozzá.

Az ATV újságírója arról kérdezte Gulyás Gergelyt, a kormánynak milyen eszközei vannak a forint erősítésére. A miniszter válaszában elmondta, leginkább a gázár biztonsága az, ami a piacokra megnyugtatóan hathat, az európai inflációt pedig a szankcióknak köszönhetjük, a szükséges lépéseket megtettük és meg is fogjuk tenni.

Arra a kérdésre, a helyreállítási támogatás megállapodása erősítheti-e a forintot, úgy válaszolt, ebben biztos, ugyanakkor a magyar gazdaságnak nincsenek finanszírozási problémái. A bizottsággal való tárgyalásokról elmondta, egyedül a gyermekvédelmi törvény kapcsolatban nincs megegyezés.

A forint árfolyamának ingadozása kapcsán felmerül a spekuláció veszélye is – reagált Gulyás, aki szerint a jegybank szükség esetén közbe tud avatkozni.

Lesz augusztus 20-án tűzijáték

Az augusztus 20-i tűzijátékkal kapcsolatban Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, a tervek szerint lesz tűzijáték, a négynapos programsorozat 20 helyszínnel várja az érdeklődőket. Várhatóan a tűzijáték 32 percig fog tartani, több mint 600 drónnal, a hagyományos ünnepekkel együtt megtartva.

A tárolók minél nagyobb feltöltésére törekszünk

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely ismertette, hogy Magyarország a lehető legnagyobb energiaellátottságot szeretné elérni, ehhez szükség van a piacról való beszerzésre is, a tárolók minél nagyobb feltöltésére, de a pontos piaci árakat egyelőre nem osztott meg.

Gyöngyösi Márton felvételét az Európai Néppárt soraiba Gulyás Gergely nem látja reálisnak – derült ki a tájékoztatón.

Gulyás Gergely elmondta, hogy technikai megegyezés őszre valószínűsíthető Brüsszellel 

Az akadályt az jelenti, hogy a hazai és európai baloldal mindent megtesz, hogy ne jussunk hozzá a forrásokhoz, amelyek szükségesek a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók béremeléséhez. Ezt Gulyás nem helyeseli, főleg a jelenlegi háborús időszakban.

Elmondta, hogy a kormány próbált egységet teremteni az unión belül a szankciókban is. Azonban amíg össze nem tartozó kérdéseket kapcsolnak össze addig nem tud megszületni az egyezség.

Amint a Pénzügyminisztérium elkészül a kata adórendszert érintő változásokkal tájékoztatnak a részletekről.

A kormány igyekszik megvédeni az eddigi eredményeket

Hogy miben különbözik a magyar válasz a többi országétól a recesszióra, a miniszter elmondta, hogy amikor a rezsiárak elszabadultak, mások még több szankcióban gondolkodnak, nem belátva hogy Európa behozhatatlan hátrányba kerül. Kicsik vagyunk ahhoz, hogy a kontinenst józan észre térítsük, de bízunk abban, amit itthon teszünk, az könnyebbé teszi a magyar családok számára ennek az időszaknak az átvészelését.

A jelenlegi háborús időkben a kormány igyekszik megvédeni az eddigi eredményeket. Amint jobb idők jönnek, véget ér a háború, ugyanazt a fizetésemelési ütemet szeretnénk elérni, amelyet eddig folytatott a kormány, azt, amely a legnagyobb mértékű volt a rendszerváltás óta – közölte Gulyás Gergely.

Ismertette: a pedagógus-béremelés következő évét fedezik a helyreállítási alap kereteiből,

amennyiben a havonta 5 millió forintot kereső ellenzéki EP-képviselők ezt hagyják.

Egyelőre nem tapasztalunk Ukrajna felől illegális migrációt és  erőszakos behatolási kísérleteket – szögezte le Gulyás.

A Ryanair cég gyakorlatát, miszerint a fogyasztókra hárítja az extraprofitadót, az érintett cégek többsége nem folytatja – hangzott le a tájékoztatón – ám a kormány azonnal fellép, ha ezt tapasztalja.

Októberre éri el a legnagyobb értéket a gáztározók feltöltöttsége

Kérdésekre válaszolva Gulyás elmondta: a gáztározók kapacitásának feltöltése folyamatos, októberre éri el a legnagyobb értéket, ez most 35 százalék.

Azzal kapcsolatban, hogy a főváros csatlakozott az „energiatakarékossági sprinthez”, Gulyás üdvözölte a szándékot, ám abszurdnak nevezte annak uniós megvalósítási mintáit. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elzárkózott attól, hogy minősítse a kormány részéről a főváros ez irányú lépéseit.

Az inflációt az árstopok lassítják

Újságírói kérdésre a miniszter úgy felelt, hogy az árfolyamot és az inflációt két külön kérdésként kell kezelni, mert az utóbbi például nálunk a legalacsonyabb a térségben. Az inflációt az árstopok lassítják. További kérdésre határozottan nyomatékosította, hogy a kormánynak nincs szándéka elengedni a forintot.

Hogy milyen elképzelései vannak a kormánynak a békére vonatkozóan, Gulyás Gergely úgy felelt, hogy a tárgyalóasztaloknál szokott a béke születni. A magyar kormány az ukránoknak minden humanitárius segítséget megad. Kifejtette, hogy Európa hibázott, amikor az energetika területére is kiterjesztette a szankciókat, ezért került a jelenlegi válságos helyzetébe.

A titkosszolgálatok költségvetésének emelésével kapcsolatban elmondta, ezt a lépést a háborús helyzet, valamint a határok védelme indokolja, a nemzeti szuverenitás védelme mindenhol az állam feladata.

Budapesten az autósok üldözése folyik

A kormány továbbra sem támogatja a dugódíjat – jelentette ki a pénteki Kormányinfón a miniszter.

Gulyás Gergely azt mondta: a kormány szerint nem kell anyagilag ellehetetleníteni azokat, akik autóval járnak, „ha már a főváros úgyis minden eszközzel, úton és módon ellehetetleníteni igyekszik őket”. Hozzátette: sem a kormánynak, sem polgármestereknek, még liberális polgármestereknek sem javasolja, hogy életvezetési tanácsokat adjanak. Mindenki a jogszabályok betartása mellett úgy él, ahogy neki kényelmes. Szabadság van – jelentette ki.

A miniszter megjegyezte: Európában ugyan a 21. századi liberalizmus szembefordult a szabadsággal, de ezt nem érdemes Magyarországon is átvenni. A kormány szerinte csupán ösztönzőket adhat.

A kormány örül az Európai Parlament döntésének

Gulyás Gergely elmondta, örülünk az eredménynek, hogy az Európai Parlamentben tiszta energiának titulálta a földgázt és az atomenergiát. Vannak, akik tévesen úgy gondolják nem CO2-mentes energianyerési forma az atomenergia.

Manfred Weber cinikus 

Manfred Weber korábban arról beszélt, hogy kötelező jelleggel el kellene osztani az Európába érkező gázt. „Ugyanazzal a szájjal hideget és meleget fújni egyszerre nehéz”– reagált Weber kijelentésére Gulyás. Kifejtette, hogy a jelenlegi problémák a szankciókból fakadnak, ezek drágítják a nyersanyagokhoz való hozzáférést, és ha ezek bevezetése után a meglévő energiát Weber szerint még szét kell osztani, az cinikus.

A bérek értékét meg kell őrizni

Gulyás újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az erősebb forint természetesen jobb lenne. Hozzátette: most társadalmi katasztrófát jelentene, ha a kormány 2010 után nem forintosította volna a devizahitelesek adósságát.

A forint gyengülése, de még inkább az infláció jelent terhet a lakosságra nézve – értékelt Gulyás, aki a tájékoztatón kijelentette: a kormány a monetáris politikába semmilyen formában nem akar beleszólni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter rámutatott: a kormányzat kiszámítható költségvetési politikája tudja a legtöbbet tenni azért, hogy az árfolyamot stabilizálja. A kormány álláspontja, hogy a bérek értékét meg kell őrizni – mondta Gulyás, aki kiemelte, hogy az idei béremelések magasabbak lesznek, mint az infláció.

Gulyás cáfolta, hogy az Európai Bizottság az ügyészség függetlenségét kétségbe vonta volna.

A baloldali városvezetés a szegényebb réteget sújtja

Az autósok üldözésével, ami a fővárosban zajlik gond az, hogy a baloldali városvezetés kitalálja azt az embertípust, aki nekik tetszik és emellett életvezetési tanácsokat ad a lakosságnak.
Ebben a legrosszabb, hogy a baloldali városvezetés a szegényebb réteget sújtja, azt bünteti, akinek nem futja hibrid vagy elektromos autóra.

A schengeni térséget is védjük, de Brüsszelre nem lehet számítani

Mióta a déli határkerítés fennáll, 2015 óta fenntartásának költségeihez maximum 5 százalékkal járult hozzá Brüsszel, pedig a schengeni térséget is védjük – jelentette ki Gulyás Gergely.

A határon túli magyarok véleménynyilvánításának lejáratása volt a cél

A szavazólapokkal történő, Erdélyben észlelt visszaélés a választások alatt szervezett akció volt – erősített meg lapértesüléseket Gulyás. Célja a határon túli magyarok véleménynyilvánításának lejáratása volt. A miniszter szerint itt lenne az ideje az ügyben baloldali szembenézésnek.

Egyetlen európai állam sem tud ebben a válsághelyzetben ilyet felmutatni

A hazai inflációról Gulyás kijelentette: a kormányzat a rezsicsökkentés megtartásáért mindent megtett, s a családtámogatási rendszer fenntartása, a munkahelyek stabilitása, a nyugdíjak reálértáékének megőrzése egy olyan négyes, melyet egyetlen európai állam sem tud ebben a válsághelyzetben felmutatni.

A Magyar Hírlap kérdése Gulyás Gergely elmondta, hogy a határvadászegység felállításának és működésének költségeiről a jövő héten hoz döntést a kormány, ezért pontos adatokat egyelőre nem közöl.

Az országba érkezett háborús menekültekkel kapcsolatban elmondta, ellátásukat az uniótól eddig érkezett anyagi támogatás mellett a magyar kormány finanszírozza.

Ajánljuk még