logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Azt követeljük, hogy helyezzék őket el innen” – tarthatatlan a helyzet Zomborban

| Szerző: hirado.hu
Változó és veszélyes a határőrizeti helyzet – erről Bakondi György beszélt annak kapcsán, hogy fegyveres konfliktus alakult ki a migránsok és az embercsempészek között a szerb-magyar határ szerbiai oldalán. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint Magyarországnak súlyos kihívásoknak kell megfelelnie, ugyanis a migránsok napról napra agresszívebbek, az embercsempészek pedig mindenre elszántak. A kormány hangsúlyozza, hogy eddig 600 milliárd forintot költöttek a déli határ védelmére – számolt be az M1 Híradója.

Ahogy bementünk az erdőbe 400 méterre, látjuk, hogy jön egy csapat migráns, és egy pokrócban hoznak valamit” – nyilatkozta Köblös György helybéli lakos, aki fültanúja volt a szabadkai lövöldözésnek.

A férfi ugyanis szombat reggel összefutott a harcoló migránsokkal, hallotta a lövéseket és sérülteket is látott.

Mire közelebb értünk hozzájuk elkezdtek kiabálni, hogy ne menjünk közelebb, mert dung… dung… meg mondták, hogy hívjuk fel az ambulanciát: ambulancia, ambulancia…” – mesélte.

Szombaton csapott össze migránsok, illetve embercsempészek két csoportja Szabadkán. A bevándorlók lőfegyvert és késeket is használtak. Egy ember meghalt. A városrész környékén élők attól tartanak, hogy az eset megismétlődik.

Kapcsolódó tartalom

Tarthatatlan a helyzet Zomborban is, ahol nemrég lövöldözés és késelés volt a migránsok között. Az egyik bevándorló például éjjel sorra késelte a társait a befogadóállomáson. A helyiek ezért félnek.

Azt követeljük, hogy a befogadóközpontot helyezzék ki innen. Ne legyen Zombor területén” – mondta el kérését a Híradónak egy helyi férfi.

Fiatal férfiak közben embercsempészekre várnak a határ szerbiai oldalán. Alig telt el néhány nap a lövöldözés óta, de a bűnözők és a taxisok már megint úgy hordják a migránsokat a határra, mintha mi sem történt volna.

Vannak ott akik vezetnek minket, fizetünk nekik ezért. 2800 eurót. Átjuttatnak minket, ott pedig vár egy autó, ami Ausztriába szállít – nyilatkozta a Híradónak egy migráns.

Szintet lépett a fenyegetés a déli határon – erről a Bakondi György beszélt. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kiemelte, hogy most már nyílt, fegyveres összetűzések vannak a határ közvetlen közelében és az agresszív átkelési kísérletei is gyakoriak.

Háború, menekültválság és migrációs válság érinti a határunkat. Erre még nem volt példa, épp ezért több tekintetben is újszerű megoldásokat kell alkalmaznunk, ennek egyik eleme, amiről már napok óta médiában is beszélünk, a határőrizeti rendszeren változtatni kell, tartós hosszútávú megoldást kell találnunk a határbiztonság garantálása érdekében.”

Bakondi György hozzátette: a hosszútávú kilátások sem biztatók, ugyanis azt összes migrációs útvonalon emelkedik az illegális bevándorlók száma.

Ajánljuk még