logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó a CNN-en: Magyarország célja, hogy béke legyen Ukrajnában

| Szerző: hirado.hu
A külgazdasági és külügyminiszter a CNN vendége volt. Szijjártó Péter a műsorban hangsúlyozta, hogy számunkra a fő célkitűzés az, hogy ne sodródjunk bele ebbe a háborúba. Az orosz energiahordozókkal kapcsolatosan elmondta, hogy ez nem filozófiai vagy politikai, hanem fizikai kérdés. Szükségünk van az orosz olajra és gázra az ország működtetéséhez, ezért is kértünk mentességet az uniós olajembargó alól. Ismertette: Magyarország földrajzi helyzete nem teszi lehetővé, hogy kiváltsa az Oroszországból érkező energiát.

Szijjártó Péter az orosz–ukrán háború kapcsán elmondta, hogy ez folyamatos biztonsági kockázatot jelent számunkra és az az érdekünk, hogy minél hamarabb béke legyen. A helyzet egyértelmű: elítéljük az Ukrajna elleni agressziót, és kiállunk az ország területi integritása és szuverenitása mellett.

Eddig 830 ezer menekültet fogadott be Magyarország, és ez a szám gyorsan növekszik, nem látszik az, hogy mikor lesz ennek vége.

Arra a vádra reagálva, mely szerint azzal, hogy orosz energiahordozók vásárlásával finanszírozzuk a háborút a külügyminiszter egyértelművé tette: nagyon kis részét fizeti Magyarország az orosz energiahordozókból származó bevételeknek.

Ez nem filozófiai vagy politikai, hanem fizikai kérdés. Szükségünk van az orosz olajra és gázra az ország működtetéséhez, ezért is kértünk mentességet az uniós olajembargó alól. Földrajzi helyzetünk nem teszi lehetővé, hogy kiváltsuk az Oroszországból érkező energiát. Ez nem azért van, mert mi ezt akarjuk, hanem ez a fizikai valóság

– szögezte le. A magyar emberek nem akarták ezt a háborút, nem akarjuk most sem, de egyszerűen lehetetlen az, hogy holnapra vagy jövőre bármi mással helyettesítsük az orosz energiát.

A háború elől menekülő embereket befogadjuk, hazán történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre. Továbbra is befogadjuk őket és gondoskodunk róluk. Nem várjuk el, hogy bárki köszönetet mondjon azért, amiért ellátunk több százezer ukránt. Ezt nem várjuk el.

„De egy dolgot elvárunk:

ne provokáljanak bennünket, ne vádaskodjanak velünk szemben, és ne mondjanak rólunk rosszat csak azért, mert meghoztunk egy döntést. Ez a döntés pedig nem más, mint hogy nem veszünk részt a fegyverszállításban”

– fogalmazott Szijjártó.

Számunkra a fő célkitűzés az, hogy ne sodródjunk bele ebbe a háborúba, és azzal, hogy nem szállítunk fegyvereket, a magyar–ukrán határ a legbiztonságosabb, nem véletlenül állított fel logisztikai központot nálunk a Nemzetközi Vöröskereszt. A határunkon bármikor tudnak segélyszállítmányokat vinni, hiszen azok nincsenek veszélyben.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy 150 ezer magyar él Kárpátalján, és mindenáron el akarjuk kerülni, hogy a térség katonai támadások célpontjává váljon, ezért ott nem mehetnek keresztül fegyverszállítmányok.

A CNN riportere rákérdezett arra, hogy ha az ukrán menekülteket beengedjük, akkor miért védjük a déli határunkat a mgránsokkal szemben. Szijjártó Péter leszögezte: vannak menekültek és vannak illegális bevándorlók. A déli határ mentén gyülekező migránsok több biztonságos országon keresztül érkeznek, agresszívek, ostromolják a határt, és már lőttek is magyar rendőrökre.

„Miért engednénk az ilyen embereknek, hogy belépjenek Magyarország területére? Miért engednénk nekik a határsértést, hiszen ez az, határsértés. Az ukránok nem sértik a határainkat: odaérkeznek, lehetőségekért folyamodnak, bejönnek, együttműködnek velünk, hiszen jogukban áll, mivel háború zajlik a szomszédban”

– magyarázta el a különbségeket Szijjártó Péter.

Annak kapcsán, hogy Magyarország mennyiben befolyásolja az amerikai belpolitikát Szijjártó Péter ironikusan úgy fogalmazott: egy közép-európai, tenger nélküli, 10 milliós országként megtisztelő, hogy ekkora szerepet tulajdonítanak nekünk az Egyesült Államok belpolitikájának alakulásában.

Az tény, hogy a magyar kormány és az amerikai republikánusok számos politikai kérdésben egyeztetnek és egyetértenek, például a globális minimumadó elutasításában. A republikánusoknak szorítunk természetesen, hiszen velük vagyunk egyetértésben – mondta a miniszter.

Ajánljuk még